szpinak - 15265 przepisów (strona:875/1018)

Węglowodany 152

grejpfruty  3. Warzywa  Większość warzyw, ze względu na zawartość skrobi zawiera węglowodany złożone. Najlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to:  - brokuły  - kalafior  - szpinak  - rzepa  - bakłażany  - ziemniaki  - bataty  - kukurydza  - marchew  - cebula  - sałata  - seler  - ogórki  - kapusta  - karczochy  - szparagi  4. Rośliny strączkowe

NaKońcuJęzyka
Omlet z kurkami i pomidorami 291

przygotować na śniadanie lub kolację omlet z kurkami i pomidorami jest idealny, apetycznie piękny i smaczny. Omletów na blogu jest ci dostatek, kolorowe, mini, maxi:, polecam m.in.: Omlet ze szpinaku Przepis na omlet z groszkiem, kukurydzą i papryką Omlet z pomidorami i kiełbasą Omlet z owocami Omlet śniadaniowy Mini omlety ciasteczkowe Przepis na Omlet z kurkami i pomidorami: SKŁADNIKI

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 224

jajka czyli jajecznica w wersji dietetycznej  (Zaklęcie na szczęście) Różowa jajecznica z malinami  (Czarna wisienka) Jajecznica z pomidorem, cebulka i bazylią  (jemy sobie) Jajecznica ze szpinakiem, boczkiem i cebulą  (Klaudynkowa kuchnia) Jajecznica z kurkami  (Gziczka) Letnie śniadanie z dzieciństwa czyli jajecznica z pomidorami  (Brzuszki Łakomczuszki) Jajecznica z parówkami i szczypiorkiem  (Apetyczna Kuchnia

bastalena
Makaron z grzybami i szpinakiem 157

kolejnych kilka godzin w lesie. Co prawda zbiór niewielki ale i tak warto było iść. Dzięki temu mogłam znowu zrobić pyszny makaron z grzybami, ale w wersji ze szpinakiem. Zapraszam na szybki, jesienny obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pieczywo i słone wypieki 201

Ladenia, pizza z Grecji Hiszpańska coca Tureckie bułeczki ze szpinakiem Marokańskie chlebki Cypryjski chleb z oliwkami Włoskie bułeczki Chlebki pita Tarta z pesto i pomidorami Bułeczki z botwinką i oliwkami

Chilli Czosnek i Oliwa
ROLADA SEROWA Z KURCZAKIEM – 3,80 zł 1187

FARSZ: – jego głównym składnikiem jest kurczak, a dodatki możecie zmieniać. My dodaliśmy pieczarki, cebulę i suszone pomidory, ale może być też np. kukurydza z puszki, fasola, papryka czy nawet szpinak. To co macie pod ręką. Pamiętajcie tylko, że składniki, które puszczają wodę muszą być uprzednio usmażone (jak pieczarki). Cebulę musicie zawsze podsmażyć, ponieważ wtedy nada potrawie lepszy aromat. 5. CEBULA

Nerds Kitchen
Pasta z pietruszką, szynką parmeńską, groszkiem i orzechami włoskimi 147

Składniki: 200 gram makaronu spaghetti (u mnie tricolore o smaku szpinaku, suszonych pomidorów i naturalnym,) 8 plasterków szynki parmeńskiej  pół puszki groszku pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku szalotka garść orzechów włoskich 6 suszonych pomidorów oliwa z oliwek sól pieprz Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Na oliwie z oliwek smażymy czosnek i szalotkę. Dodajemy pokrojoną

Mango Papaja
Sałatka ze świeżego szpinaku, pomidorków Green Tiger, sera pleśniowego i szynki Jamón Serrano 235

przecież to takie pyszności i BYŁY znacznie tańsze, niż jakiekolwiek inne koktajlowe z marketu. Warto ich naprawdę spróbować, zwłaszcza, że nazywane są też "pomidorami smakosza" :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku, 150 g pomidorków koktajlowych Green Tiger, 150 g sera pleśniowego (np. Lazur), 100 g  szynki Jamón Serrano. Dressing: sok 1,5 cytryny, 2 łyżki płynnego miodu, 6 łyżek oliwy(...)oliwek, sól, pieprz do smaku.  Sok wymieszać  z miodem dodać sól, pieprz. Wolnym strumieniem wlewać oliwę i mieszać. Szpinak (po umyciu i osuszeniu) układamy na półmisku, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Szynkę (najczęściej jest do kupienia w plasterkach) kroimy na mniejsze kawałki. Całość polewamy dresingiem i życzymy

Delicious Titbits
Wiosenne wrapy (wersja light) 162

Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: około 7 Składniki: Na wrapy: Dwie szklanki mąki pełnoziarnistej Pół szklanki ciepłej wody 1,5 łyżeczki masła Dodatki: liście ulubionych rodzajów sałat liście szpinaku cebula papryka groszek pomidor ogórek seler naciowy brzoskwinia szynka szwardzwaldzka Sos:   Można użyć dowolnego sosu, który lubimy. Najlepiej pasują takie sosy jak czosnkowy, koperkowy czy tzatziki.   Przepis

Kolizje Smaków
Tortilla z łososiem 147

dłużej niż kwadrans, a zawiera wszystkie niezbędne wartości odżywcze! :) Składniki: 4 gotowe placki do tortilli lub zrobione własnoręcznie według tego przepisu 150g wędzonego łososia groszek mix sałat (np. ze szpinakiem) zielony ogórek inne ulubione warzywa sos koperkowy lub sos czosnkowy Tortille smażymy lub odgrzewamy. Smarujemy placek sosem i układamy na środku sałatę, gorszek, warzywa i łososia. Zawijamy placek: najpierw

Kolizje Smaków
Filet z kurczaka nadziewany mozzarella 6690

Filet z kurczaka jest fantastycznym mięsem. Smacznym, delikatnym i kruchym. W dodatku pasują do niego wszelkiego rodzaju dodatki, zarówno słodkie, jak i wytrawne. Idealny do duetu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, boczkiem, czy też brzoskwiniami lub ananasem. Dzisiaj tworzy parę z mozzarellą, a para ta jest jak najbardziej udana :) Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 4 pojedyncze piersi

Kolizje Smaków
Sałatka z melonem i szynką parmeńską 274

towarzystwie czerwonego wina.  Lekka, smaczna i przypominająca włoskie pola winorośli oraz słońce Toskanii... hmm  Składniki: Opakowanie szynki parmeńskiej (5 plastrów) ¼ melona z lodówki Garść liści szpinaku/rukoli Szpinak myjemy i układamy na talerzu. Szynkę kroimy w mniejsze części, a melona w kostkę. Oba produkty rozkładamy na talerzu. Całość obsypujemy delikatnie świeżo mielonym pieprzem. Dodatkowo możemy podać ocet balsamiczny

Kolizje Smaków
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 204

używać warzyw sezonowych, więc skład naszej zupy będzie się różnił w zależności od pory roku. Oto kilka luźnych sugestii: wiosenna wersja – młode ziemniaczki*, młoda włoszczyzna, szparagi, karczochy, boćwina, rukola, szpinak letnia wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebki pita - historia i przepis 235

serem halloumi . A może mielibyście ochotę na chlebki z nadzieniem? Polecam Wam przepis na chlebki z Brindisi - z anchois, oliwkami i botwiną, którą poza sezonem można zamienić na szpinak. Pita - historia jednego z najstarszych chlebów Pity są rodzajem płaskiego, lekko wyrośniętego pszennego chleba w kształcie okrągłym lub owalnym. Takie płaskie chlebowe placki (po angielsku flatbread) są najstarszym przygotowywanym przez człowieka

Chilli Czosnek i Oliwa
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 358

chcecie nauczyć się robić falbankę, zajrzyjcie tutaj . Albo po prostu zlepcie pierogi i dociśnijcie brzegi za pomocą widelca. Empanadas można przygotować z różnymi nadzieniami , np. z kiełbasą chorizo, ze szpinakiem, z mielonym mięsem, czy z warzywami. Empanadas z tuńczykiem przepis z książki Tapas. Zakąski z hiszpańską tradycją i temperamentem. na 12 sztuk czas przygotowania: 20 min. + 2 godz. (chłodzenie ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa