Jeśli spodobał się Wam pomysł na domowe ciasteczka markizy , dzisiejsze zajączki pewnie też przypadną Wam do gustu. Do ich zrobienia potrzebne będzie kruche ciasto, krem, nieco
CiastkozercyMuszę przyznać, że nie jestem dobra w robieniu prezentów. Nigdy nie jestem pewna czy dobrze wybrałam, dlatego to zadanie pozostawiam innym, a sama wolę przygotować coś
Pełny talerzNigdy jeszcze nie robiłam zapiekanego pasztetu. Poczytałam, poszperałam trochę i oto jest. Podobno dobry pasztet musi być tłusty. Ja wybrałam różne mięsa niekoniecznie bardzo tłuste
Kuchnia BeatyMigdały w kolorowych chrupiących polewach dostałam od znajomego z Włoch - podobno rozdaje się je tam na ślubach jako upominek od państwa młodych dla gości - na szczęście
CiastkozercySałatka idealnie nadaje się na nadchodzące święta, ale także jest fajnym pomysłem na codzienną/weekendową przekąskę. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldKarmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32
Praktyczna plKlasyczna babka piaskowa, łaciata. Odkurzony przepis ze starego zeszytu. 4 jajka 1 szklanka cukru 25 dag margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2
Praktyczna plKolejna propozycja domowej wędliny, szynka peklowana, pieczona z sosem chrzanowym , w aromatycznych przyprawach. Coś wspaniałego, mój mężuś powiedział że coraz lepsze robię te szyneczki.
Takie tam pichceniePrzepis podpatrzony na wż , oczywiście z własnymi modyfikacjami, Wy też możecie "bawić " się smakami :) Polecam taki schabik nie tylko od święta. Warto zrobić domową wędlinę
Takie tam pichcenieKeks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100
Jadło i czytadłoJajka marynowane w buraczkach raczej zna większość z nas, jednak aby osiagnąć piękny żółty kolor jajka, marynujemy w kurkumie. Wprawdzie nie przepadam za octowym posmakiem jajek
Jadło i czytadłoSkładniki: Na około 40 sztuk: 2 szklanki mąki 2 łyżki miodu 3/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 torebki przyprawy piernikowej 1 łyżka
Luźna KuchniaOstatni przed Świętami piernikowy przepis (zostanie tylko jeszcze przepis na jutrzejsze vegańskie pierniczki) to przepis na piernik litewski z bakaliami. Przepis znalazłam na blogu grahamka.blogspot.co.uk i
UgotujmyTo.plLekki, puszysty sernik. Przepis znaleziony dość dawno na Smaczny.pl. Autorką jest apsik. Polecam
Praktyczna plCiasto robi się naprawdę szybko, składników jest niewiele, wyrasta wysokie i jest pyszne ;) Można je przełożyć np. warstwą dżemu lub jeśli chcemy uzyskać tort – masą
kuchcikownia