Pyszny domowy pasztet pieczarkowy podany w zapieczonej bułce. Składniki: 10 małych bułeczek 2 dag masła 30 dag wędliny (mogą być resztki świąteczne) 10 dag pieczarek 1 łyżka śmietany 1 łyżka mąki 1 cebula biała 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki wywaru (może być z kostki) 1 żółtko jaja sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Wędlinę pokroić i zmielić . Pieczarki , cebulę
Tradycyjna Kuchniadodatku cukru ani glutenu, użyłam do jego przygotowania wyłącznie niewielkiej ilości mąki kukurydzianej. Dlatego myślę, że ta propozycja powinna zadowolić nie jednego. Również tych, którzy po świątecznych smakołykach pragnął wprowadzić do swojej codziennej diety więcej zdrowych i lżejszych dań. Zachęcam do przygotowania takiego prostego, ale pożywnego i smacznego marchewkowego omleta z płatkami jęczmiennymi. Jeśli nie przepadacie za ananasem możecie
Słodkie okruszkiMakowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy
Kuchenne zapiski EdytyWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldJedno z naszych tegorocznych świątecznych ciast. Wymaga trochę pracy, jak każde ciasto warstwowe, ale zapewniam, że naprawdę warto! Przy jego przygotowaniu miałam niewielki udział, bo tylko orzechy zmieliłam, a całość wykonała Mama. Ciasto bardzo smaczne, w sam raz zarówno do popołudniowej kawy, jak i na przyjazd gości. Przepis z bloga Moje Wypieki. Składniki: Ciasto: 8 białek
Pasja SmakuWitamy Nowy Rok 2016! Z tej okazji propozycja na pierś z kaczki z dodatkiem zasmażanych buraczków. Czytaj więcej »
Ana Mari's worldNajwyższy czas, by solidnie wziąć się za ostatnie przygotowania ozdób świątecznych. Poniższą choinkę robiłam wczoraj dość późno wieczorem, na ostatnią chwilę-dzisiaj rano była już w rękach nowego właściciela. Żałuję dwóch rzeczy-po pierwsze, że nie zaczęłam robić jej wcześniej-wówczas pięknie by się zazieleniła; po drugie-że nie fotografowałam podczas pracy. Myślałam, że wszystko pójdzie łatwo, ale w trakcie
Wrzosowa Polanaoraz zamiast połowy szklanki mleka dodaję pół szklanki kawy zaparzonej w mleku. Taka wersja bardziej odpowiada kubkom smakowym domowników. Przyprawy korzenne mielę tuż przed robieniem ciasta, przepis na mieszankę świąteczną podawałam TUTAJ . Dzięki temu aromat jest naprawdę niesamowity. Ciasto powinno długo oczekiwać na pieczenie, końcówka listopada to naprawdę ostatni dzwonek, żeby je przyrządzić. Piernik dojrzewający piecze się parę dni przed
Wrzosowa PolanaRyby smażenie na wodzie. Czy w ogóle jest wykonalne? Jasne że tak! Po świątecznym obżarstwie i sylwestrowych ekscesach wysokoprocentowych, niejednego pewnie sumienie kaloryczne mocno gryzie. Mnie wyjątkowo ciśnie ono w okolicach żołądka... Czas więc zagryźć zęby, zacisnąć pasa, powściągnąć wyskoki pokarmowe i wrócić na, pełną kulinarnych znojów oraz trudów, drogę dietetycznego odżywiania . Albowiem waga prawdę zawsze powie. Ostatnio
Grunt to przepis!Czasem nie ma nic piękniejszego niż prostota i smak. Po świątecznych i sylwestrowych przysmakach zapragnęłam wrócić do zdrowszych i szybkich rozwiązań. Uwielbiam łączyć smak moich ukochanych ananasów z różnymi dodatkami. Dziś zapraszam Was na proste, pyszne, lekkie i pożywne śniadanie. Wy również zasmakujcie się w ananasowej radości z chia :) A skąd taka nazwa? No cóż... taka szklaneczka z samego rana
Słodkie okruszkiroku: Miejsce 1 Dietetyczne ciasteczka owsiane z suszonymi owocami ( klik ) Zdecydowanie przydałyby się po wczorajszym obżarstwie :) Miejsce 2 Sałatka pieczarkowo-jajeczna ( klik ) Miejsce 3 Karkówka pieczona na świąteczny stół ( klik ) Miejsce 4 Placuszki bananowe z czekoladą ( klik ) Miejsce 5 Krewetki z patelni - walentynkowa kolacja ( klik ) Miejsce 6 Leśny mech ( klik ) Miejsce 7 Zupa krem
W poszukiwaniu inspiracjiJest, to swoista historia ludzi, którzy kochają kuchnie i dzielenie się swoimi wyśmienitymi wypiekami z bliskimi. Każda strona, to inny wspaniały słodki wypiek, któremu towarzyszy krótka historia. Przeglądając mój świąteczny prezent po raz pierwszy od razu zatrzymałam się na jednej ze stron, gdzie widniał bardzo nietypowy tytuł - "Mazurek ze śladem klapka". W pierwszej chwili pomyślałam, że będzie, to przepis
Słodkie okruszkiRyba po grecku to danie rybne, które najlepiej smakuje w okresie świątecznym. Ponadto jest to obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę. Składniki: 1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny sól
Ugotowaćtakiej masy formuje się kulki i umieszcza na patykach. Nic trudnego, każdy może je zrobić! Na blogu znajdziecie też przepis na cake pops z nutellą. W wersji świątecznej lub poświątecznej można przygotować je z pokruszonego piernika. Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa, biszkopt lub piernik) 120 g serka mascarpone 80 g masła orzechowego 2 łyżki
Smakowity Blog Kulinarnysmakuje najlepiej w doborowym towarzystwie to ta sałatka przypadnie wam do gustu. Dzięki smakom, które są idealnie wyważone i świetnie się uzupełniają potrawa ta jest idealną propozycją na stół świąteczny, sylwestrową imprezę czy do codziennego pałaszowania. Przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Mam nadzieje, że stanie się ona stałym puntem jadłospisu nie jednej rodziny, wzbogacając do o zdrowe
Świat Smaku