naszych upodobań i chwilowych „zachciewajek”. Dziś polecam Wam dwie podstawowe wersje, które idealnie sprawdzą się nie tylko dla maluchów, ale i dla dorosłych – zwłaszcza po świątecznym przejedzeniu. Dzięki użyciu wyciskarki uzyskuję sok pełen smaku i wartości odżywczych. Tradycyjne sokowirówki obracając się z dużą prędkością wytwarzają zbyt wysoką temperaturę w skutek czego niszczą wartości odżywcze owoców
Słodkie okruszkiKolejny przepis, przywieziony ze świątecznego wyjazdu, tym razem na inne wydanie kopytek. Składniki: -1 kg ziemniaków -mąka ziemniaczana -3 łyżki mąki pszennej -1 czerwona papryka -słoiczek suszonych pomidorów w oleju -ząbek czosnku -2 pikantne papryczki -100 ml wody -2 łyżki oleju -2 szt. sera mozzarella -20 dkg wędzonego boczku -sól Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
Maminek kulinarnyPyszna przekąska z farszem z makreli. Nie tylko na świąteczny stół! Składniki: 5 jajek 1 mały słoik dzwonków makreli w oleju 1 mała czerwona cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 łyżeczki kurkumy pieprz, sól do smaku świeża bazylia lub pietruszka do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu obrać, przekroić na połówki i wydrążyć żółtka. Żółtka rozgnieść widelcem wraz
Ze smakiem i z pasjąświątecznym obżarstwie pora na coś lekkiego. Koktajl z kiwi sprawdzi się tutaj idealnie :) Składniki: - 1 szklanka maślanki - 1 kiwi - 1 banan Przygotowanie: Kiwi i banana obieramy ze skórki. Maślankę oraz pokrojone owoce wrzucamy do blendera i całość miksujemy
Zainspirowana w kuchnipowodu podaję ten właśnie przepis na bożonarodzeniowe ciasteczka, żurawinowy wkład nierozerwalnie kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem właśnie. Żurawina pojawia się na świątecznych stołach wyjątkowo często, choć suszoną można dostać przez cały rok, to właśnie najchętniej sięgamy po nią w okresie bożonarodzeniowym. Te rubinowe, kwaskowate owoce nadają się na przetwory, doskonały pomysł na prezent typu DIY, wzbogaca każdy wypiek, keks
Słodki Kompromisnadaje poczucie świeżości, jednak połączenie jej z kawą to absolutny strzał w dziesiątkę, jest tak dobra, że wypijecie ją w mig. Taka kawa doskonale sprawdzi się nie tylko w świąteczny wieczór, po obfitym posiłku, ale na stałe może wkroczyć do Waszego kawowego menu. Latem, czy zimą, dla ochłody czy odświeżenia podniebienia - miętowa kawa mrożona. Składniki: na 2 porcje Czas przygotowania
Słodki Kompromisoraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min 2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu
Słodki KompromisPieczone jabłka po brzegi wypełnione masą makową z bakaliami, podane z gorącym custardem (przepis) będą doskonałym deserem na świątecznym stole. Do tej potrawy należy użyć jabłek, które po upieczeniu zachowują kaszlał, np. jabłek Granny Smith. Po wstępnym skarmelizowaniu jabłek w piekarniku, aromatyzujemy je ziarnami pieprzu i wanilią, te dwa składniki naprawdę podkręcają słodki smak owoców. Składniki
Słodki Kompromisktórych będziemy mieli wiele szans, by od nowa poukładać ważne sprawy, na nowo zbudować relacje z ludźmi w naszym otoczeniu, by zmienić to, co nam się nie podoba. Czas świątecznej obfitości na naszych stołach też już za nami. Wprawdzie zaczął się karnawał, podczas którego będziemy sięgać także po wykwintne dania, ale na razie ja wracam do prostoty. Zapraszam
W mojej kuchnistołówki. Jest schludnie i czysto, co tylko wzmaga apetyt. Quiche ze szpinakiem i serem camembert Tak bardzo mi zasmakował quiche, że nie było innego wyjścia jak tylko przeczekać okres świąteczny i przygotować własną wersję. Poniżej mam dla Was przepis na przepyszny placek na kruchym cieście, nadziewany szpinakiem i serem camambert . Zasmakuje Wam :) Składniki na kruche ciasto 200 g mąki pszennej
Pink EnvelopeŚwiąteczne mini serniczki na kruchym cieście ze szczyptą cynamonu. Jeśli lubicie serniki i chcecie zaskoczyć Waszych gości ten przepis jest dla Was. Czas wykonania: 1 h 45 min Ilość porcji: 12 sztuk Składniki: Ciasto: 250 g mąki 150 g masła 80 g cukru 1 jajko 2 duże łyżki śmietany 18 % 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plŚwiąteczny przepis na sernik pachnący pomarańczami 🙂 Pysznie wygląda i rewelacyjnie smakuje pomarańczą. Mój mąż stwierdził, że jest to najlepszy sernik jaki jadł 🙂 Jestem ciekawa, czy zostanie on Waszym ulubieńcem. Koniecznie dajcie znać jak Wam smakował 🙂 Czas wykonania: 3 h 30 min (w tym 2 h pieczenia) Ilość porcji: 15 – 20 kawałków (forma
KuchniaWeDwoje.plinne i mam nadzieję, że będą małym zaskoczeniem ;) Ale wracając do dzisiejszego wpisu, pierniczki wyszły aromatyczne, niezbyt twarde i bardzo smaczne. Dla osób, które unikają glutenu będą ciekawą propozycją świąteczną i nie tylko :) Aromatyczne pierniczki bezglutenowe (bez cukru) 1/2 szklanki mąki ryżowej 1 szklanka mąki gryczanej 1/2 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki ksylitolu 5- 6 łyżek masła klarowanego 2 jajka
FitKotpulpeciki (przyznajmy - to brzmi swojsko) stają się czymś zupełnie innym - daniem egzotycznym. Spróbujcie koniecznie! PS Próbowałem dowiedzieć się kim jest Grzegorz, ale bezskutecznie ;) PPS Tak się złożyło w tym świątecznym czasie, że Marzeny i moje dania spotkały się na jednym stole. Pierwszoplanową rolę grały jednak potrawy naszej koleżanki, która jest równie utalentowana kulinarnie, co skromna w ocenie swoich dokonań. Niesłusznie
zadanie-gotowanie