Ciasto układamy następująco: biszkopt - masa budyniowa z rodzynkami - beza orzechowa - masa budyniowa z brzoskwiniami. Ciasto polałam polewą czekoladową oraz posypałam kokosem. Ciasto to zagości w tym roku na moim świątecznym stole. A Wy co przygotowujecie na święta
Pani domowaktóre powstały w domowych zaciszu wyszły naprawdę przepysznie! Do tego cukier puder, dżem domowej roboty i trochę sosu waniliowego mamy - pyszna rozpusta! Tradycyjnie wypieka się je w okresie świątecznym i serwuje z dżemem z czerwonych owoców, przeważnie malin, obok gløgga - skandynawskiego grzanego wina. W przepisie, z którego korzystałam (Wszystkie smaki Skandynawii, Claus Meyer) pączki zawierały znikomą ilość tłuszczu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPodawać zupę ze świeżym szczypiorkiem. Pisząc o swoich wrażeniach po przeczytaniu "Księgarenki przy Wiśniowej", wspomniałam, że do tej pory nie przeczytałam tylko jedną książkę Lucy Maud Montgomery , a tomik świątecznych opowiadań uświadomił mi, że nie czytałam "Błękitnego zamku" , jedynej powieści autorki dla dorosłych czytelniczek. Bohaterką "Błękitnego zamku" jest 29-letnia Valancy Stirling, mieszkająca z pedantyczną i stanowczą matką oraz podstarzałą
Weekendy w domu i ogrodzieDziś kuchnia Polska w najlepszym wydaniu - piersi z kaczki w czerwonym winie. Mięsko wychodzi soczyste,winne i aromatyczne.Polecam na niedzielny obiad,świąteczne danie bądź walentynkową kolację. Składniki: 2 piersi kaczki 2 ząbki czosnku sól,pieprz 2 łyżeczki majeranku 2 lampki - kieliszki czerwonego wytrawnego wina Piersi umyć,osuszyć,skórę naciąć w kratkę. Natrzeć solą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Następnie
Niespełnione zdolności kulinarneTort makowy z kremem z serka mascarpone i bitej śmietany Dzień dobry kochani, jak wam minął weekend? U mnie było świątecznie z okazji moich urodzinek, tak więc zrobiłam tort makowy na poczęstunek dla rodziny. Znudzona zwykłymi biszkoptami postanowiłam zrobić coś innego, tort był bardzo dobry, mnie osobiście smakował bardziej niż ten, na zwykłym biszkopcie. Biszkopt po upieczeniu jest wilgotny dlatego
Mój pomysł naDziś zapraszam na fotorelację z warsztatów świątecznych z marką E. Wedel. Za kilka dni napiszę jak było, co słodkiego zrobiłam :) Bardzo dziękuje za zaproszenie. Dziękuje E. Wedel za użyczenie zdjęć do publikacji
Kulinarne pyszności MolkiNajsmaczniejszy piernik świąteczny z bakaliami, aromatyczny pachnący przyprawami korzennymi i czekoladą. Piernik przygotowuje się szybko jest bardzo łatwy. Smakuje wyśmienicie, jest miękki nie wymaga leżakowania. Jest pyszny i efektowny. składniki 3 duże jajka 1 szkl cukru pudru 3 szkl mąki szymanowskiej 20dag prawdziwego miodu 1 szkl kwaśnej śmietany 20 dag margaryny 1 łyżeczka
Kulinarne pyszności Molkiurczak pieczony w całości pojawia się zwykle w moim domu w dni świąteczne, czy bardziej celebrowane obiady niedzielne. Zwykle podajemy go z pieczonymi ziemniakami i marchewką z groszkiem. To zawsze są dni, kiedy wspólnie zasiadamy do stołu, a każdy dostaje swoją ulubioną część kurczaka, więc wszyscy są zadowoleni. Takie danie możemy przygotować również na spotkanie z przyjaciółmi. W końcu jedzenie
Food Squareskórka z pomarańczy. Ja akurat mogłam dostać tylko klementynki, które też dobrze się sprawdzają, a do tego tak uroczo zdobią wierzch wypieku. Jeżeli macie ochotę na świąteczne klimaty, możecie dodać do chlebka przyprawy piernikowej, choć według mnie cynamon wystarczy. Mimo z pozoru długiej listy składników, chlebek przygotowuje się szybko i prosto, trochę jak muffinki, a wiemy, że z muffinkami poradzi
Chilli Czosnek i OliwaCzerwona kapusta z jabłkami, kasztanami i żurawiną na winie Zapraszam na danie z czerwonej kapusty, popularne na Alzacji, zwłaszcza porą świąteczną Bożonarodzeniową. Sprawdza się doskonale jako dodatek do da ń głównych, a dokładniej do pieczonego indyka. Moje własne urozmaicenie to dodanie żurawiny, miodu oraz aromatycznego cynamonu wraz z goździkami, Rozgrzewająco i smacznie. Składniki: 1 czerwona kapusta
Wino Francja Kuchniapołączcie z karmelem, wymieszajcie. Dodajcie resztę śmietanki, masło i masło orzechowe, dokładnie mieszajcie do momentu połączenia składników. Przełóżcie do słoików, wstawcie do schłodzenia do lodówki. Gotowe. Przepis odkryłam w świątecznym Kukbuku, ale przerobiłam
OliveandThymeformy włóżcie pasztet. Przykryjcie pozostałym fragmentem ciasta, dobrze pozlepiajcie brzegi. Wierzch posmarujcie rozmąconym białkiem. Pieczcie około 35-40 minut- ciasto powinno osiągnąć złoty kolor. Inspirację zaczerpnęłam ze świątecznego Kukbuka
OliveandThymeprzekonania, że warzyw i przypraw korzennych w wypiekach nie dość nigdy powstały poniższe babeczki. Babeczki wyjątkowe, bo o wspaniałym smaku i świątecznym charakterze. Nieznacznie wilgotne, ale jednocześnie delikatne, prawie rozpływające się w ustach, kryjące w swym wnętrzu cudowne śliwkowe nadzienie. Choć mogłoby się wydawać, że mnogość różnych smaków będzie tu nadmiernie wyczuwalna, to całość jest harmonijna i wyważona. Nie odmówię
Even Better Foodnajbliższą rodziną do uroczystego obiadu, królują wtedy tradycyjne dania, ale zawsze przygotowuję lekką sałatkę (za każdym razem inną), by urozmaicić nasze menu i pozwolić odpocząć co niektórym po świątecznym obżarstwie :) Od 2 stycznia wprowadzam 5-dniowy detoks, opierający się na warzywach, owocach i koktajlach z nich przygotowanych. Wyróżniony przepis to kruche różyczki z marmoladą. Te ciasteczka Renata piecze w każde
W mojej kuchniSzybka sałatka, która będzie pyszną przekąską na świątecznym stole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy
e-PrzepisyKulinarne