Czerwone ziemniaczki prosto z pieca - 1,5 kg czerwonych ziemniaków - duża cebula - garść kaparów z zalewy - 100 ml oliwy lub oleju ZIOŁA: - suszony czosnek niedźwiedzi - suszone pomidory - suszona bazylia - suszone oregano - pieprz świeżo mielony Ziemniaczki obieramy ze skórki, płuczemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Cebulkę obieramy i kroimy dowolnie. Dorzucamy kapary. Wszystko polewamy olejem
Sajkofanka smaku200g twarogu półtłustego 7 łyżek oliwy z oliwek 1 jajko Pół łyżeczki sody oczyszczonej Łyżka kurkumy – głównie dla koloru Szczypta soli Farsz pierwszy (na połowę pizzerinek): Pół słoika suszonych pomidorów Pół słoika czarnych oliwek Pół słoiczka kaparów Garść słonecznika Połówka czerwonej cebuli 1 kulka sera mozarella lub 1 opakowanie startej Ok.50 g startej goudy 1/3 opakowania sera feta Farsz(...)Kolejno piekarnik nagrzewamy do 190*C i zaczynamy przygotowywać składniki na wierzch: pomidory, oliwki, kapary i mozarellę odsączamy z zalew na sicie. Następnie cebulę kroimy w piórka ( w celu pozbycia się goryczki możemy ją wcześniej sparzyć i wymoczyć we wrzątku) . Oliwki, pomidory suszone, pieczarki kroimy na pół, natomiast szynkę na ćwiartki. Paprykę i mozarellę kroimy w plastry. Goudę
Symfonia Smakówmiłośników serów) Deska serów Karmelizowana gruszka z żurawiną dobre wino Menu na "proszony" obiad Propozycja I Zupa grzybowa na białym winie Drobiowe sakiewki z mozzarellą i suszonymi pomidorami mała przerwa i czas na pyszną kawę serwowaną z: Włoskie tiramisu Propozycja II Zupa krem ze świeżego ogórka Sznycel wieprzowy z oscypkiem w sosie serowo-grzybowym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Rolada doskonale smakuje na zimno podawana z domowymi, suszonymi pomidorami i domowym chlebkiem typu włoskiego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładodatkowe kilogramy, bo są niewielkie i lekkie - zapraszam na kolejną, szybką propozycję mini roladek z placków tortilli:) Roladki z tortilli Składniki: placki tortilli (użyłam gotowych z suszonymi pomidorami i bazylią, przepis na samodzielne wykonanie tradycyjnych placków znajdziecie TUTAJ ) chudy twaróg ( lub feta light) serek śmietankowy (np.ziołowy) plastry szynki z indyka papryka konserwowa rukola (lub inna zieleninka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaRoladki z tortilli Sałatka z salami i suszonym pomidorem Rybka w brzoskwini coś na ciepło
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaJaka jest Twoja ulubiona przyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania? Uwielbiam curry i imbir. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt, z którym lubisz eksperymentować? Suszone pomidory w zalewie i wędzony łosoś. 5. Czy uważasz, że przez żołądek można trafić do serca ukochanej osoby? Hmmm... raczej wątpię, żeby to kuchenne walory determinowały uczucia, niemniej chciałabym
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaŻur wielkanocny na wędzonce z grzybami Jajo z żaglem Sałatka z salami, suszonym pomidorem i marynowana pieczarką Deska serów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWstawić do nagrzanego na 160-170 C piekarnika i piec ok 30-40 minut aż ciasto ładnie się zarumieni. Podawać pokrojone w plastry z dodatkiem sałatki z rukoli, suszonych pomidorów i pomidorków koktajlowych skropionej olejem z pomidorków lub olejem lnianym
Monia miesza i gotujełyżka słonecznika Kresto 1 mały ząbek czosnku 5 łyżek oleju rzepakowego sól opakowanie ciasta francuskiego 375 g jajko lub białko do posmarowania Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę. Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować
Monia miesza i gotujeteż ten z pomidorków 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy sarepskiej Awokado obrać, usunąć pestkę i pokroić na małe kawałki. Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Suszone pomidory i szynkę pokroić w paseczki. Ziarna słonecznika i dyni uprażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać krakersy i wymieszać. Olej wymieszać z sokiem
Monia miesza i gotujespodobała i zasmakowała, nadaje sie zarówno do mięs jak i do sałatek. składniki: 1,5 kg karkówki 1 główka czosnku 2-3 łyżki majeranku Kamis 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylia Kamis sól morska Kamis odrobina oleju Czosnek obrać, duże ząbki przekroić na mniejsze kawałki. Karkówkę ponacinać i w nacięcia wcisnąć czosnek. Karkówkę oprószyć majerankiem
Monia miesza i gotujesera sałatkowego a'la feta np. Favita 2 jajka 50 g parmezanu 3 kopiate łyżki śmietany 18% 5 pomidorków cherry 500 g zielonych szparagów 1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis pieprz kolorowy Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść
Monia miesza i gotujezabieganych. Na początku miałam przyprawić je bazylią i oregano, finalnie zostało zastąpione przyprawą meksykańską (wykorzystałam saszetkę z mrożonki oraz przyprawę Kamis) Składniki: Opakowanie mrożonych warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami Hortex (wraz z saszetką z przyprawą meksykańską) Pół piersi z kurczaka 1 torebka ryżu parboiled 0,5 łyżeczki przyprawy do kuchni meksykańskiej Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Ryż ugotować
Fabryka pomysłówtwarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń) 150 g rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku 5 dużych kwiatków szczypiorku sól ziołowa do smaku Kamis 2 łyzki jogurtu do dekoracji szczypiorek,kwiatki szczypiorku,suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarożku dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną rzodkiewkę, dodać też rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko wymieszać, do smaku
Monia miesza i gotuje