Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi
Tajemnice SmakuJaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy
Tajemnice SmakuSałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi W ferworze świątecznych zakupów natknęłyśmy się w sklepowym zielniku na nowość… PACHNOTKA. Pierwsza reakcja? Doniczka w łapki
Tajemnice SmakuPrzepis na hummus z suszonymi pomidorami , okazał się jednym z najlepszych na domową pastę z ciecierzycy. Z dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy
Tajemnice SmakuSałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do
Tajemnice SmakuJedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym
Tajemnice SmakuVitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje
Tajemnice SmakuSzarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście
Tajemnice SmakuPrzygotowanie takiej sałatki zajmuje nie wiele czasu. Najwięcej pracy pochłania fasolka, czyli przycięcie jej, obgotowanie, blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę
Tajemnice SmakuArbuz, ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula to dość ryzykowne zestawienie składników. Słodki i soczysty owoc ze słoną fetą oraz ostrą cebulą i cierpkimi czarnymi
Tajemnice SmakuSałatka z kozim bundzem naturalnym z gospodarstwa “Figa”. Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziliśmy rodzinne ekologiczne gospodarstwo “Figa” w Mszanie, które zajmuje się
Tajemnice SmakuPodczas wizyty w rodzinnym ekologicznym gospodarstwie “Figa” w Mszanie (o czym we wcześniejszym wpisie ) zaopatrzyliśmy się w różne wyroby z koziego mleka. Jednym z
Tajemnice SmakuBakłażan, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman… a może gruszka miłości? Jakie znacie jeszcze nazwy tego warzywa ? A może bakłażan to owoc? Za dużo pytań… zanim
Tajemnice SmakuSałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest
Tajemnice SmakuKrewetki to chyba najpopularniejsze skorupiaki i najczęściej ze wszystkich owoców morza goszczą w naszych kuchniach. Można je przyrządzać na wiele sposobów i różne jest podejście co
Tajemnice Smaku