surówka - 20359 przepisów (strona:879/1358)

Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca 63

Smocza sałatka owocowa z karmelizowanymi orzechami nerkowca Pitaja (Pitahaya) to egzotyczny owoc znany również jako smoczy owoc lub truskawkowa gruszka. Jest owocem kilku gatunków kaktusa, pochodzi

Tajemnice Smaku
Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony 66

Jaja przepiórcze marynowane w buraczkach i mangold czerwony Prosta i efektowna sałatka z buraczanymi jajami to kolejny pomysł na danie wielkanocne. Wcześniej do tej sałatki wykorzystywałyśmy

Tajemnice Smaku
Pachnąca pachnotka – sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi 67

Sałatka z pachnotką, ciecierzycą, pomidorkami i jajami przepiórczymi W ferworze świątecznych zakupów natknęłyśmy się w sklepowym zielniku na nowość… PACHNOTKA. Pierwsza reakcja? Doniczka w łapki

Tajemnice Smaku
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową… czyli z czym można jeść hummus? 85

Przepis na hummus z suszonymi pomidorami , okazał się jednym z najlepszych na domową pastę z ciecierzycy. Z dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy

Tajemnice Smaku
Sałatka warstwowa – buraczki, jogurt, quinoa, feta, roszponka, mangold czerwony… 63

Sałatki w słoiku nie są już jakąś nowością i niektórzy uważają je za chwilową modę. Trzeba zaopatrzyć się również w długi widelec, żeby dostać się do

Tajemnice Smaku
Sałatka czarna quinoa  – zielone szparagi  – zielony groszek – feta  – chipsy z batatów 76

Jedzmy szparagi, póki sezon trwa. Najlepsze są gotowane bardzo krótko, około 3-5 minut, wtedy są jędrne i chrupiące. Szparagi w połączeniu z komosą ryżową, chrupiącym

Tajemnice Smaku
Sałatka z fioletowych ziemniaków Vitelotte Noire 61

Vitelotte Noire, znane również pod nazwą Negresse lub Chińskie Trufle, to niewielkie ziemniaki o intensywnym fioletowym zabarwieniu. Można by pomyśleć, że to współczesna krzyżówka genetyczna. Okazuje

Tajemnice Smaku
Sałatka amarantus z fetą, groszkiem, awokado i rzodkiewkami 57

Szarłat wyniosły, czyli amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych.  Dawniej Majowie, Aztekowie i Inkowie  cenili to pseudozboże za swoje wyjątkowe właściwości. Jedli liście

Tajemnice Smaku
Sałatka z fasolki szparagowej, groszku i sera fety 69

Przygotowanie takiej sałatki zajmuje nie wiele czasu. Najwięcej pracy pochłania fasolka, czyli przycięcie jej, obgotowanie, blanszowanie. W związku z tym, że sałatkę podajemy na zimno, fasolkę

Tajemnice Smaku
Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą… 80

Arbuz, ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula to dość ryzykowne zestawienie składników. Słodki i soczysty owoc ze słoną fetą oraz ostrą cebulą i cierpkimi czarnymi

Tajemnice Smaku
Sałatka z kozim bundzem naturalnym,  ze szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami… 59

Sałatka z kozim bundzem naturalnym z gospodarstwa “Figa”. Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziliśmy rodzinne ekologiczne gospodarstwo “Figa” w Mszanie, które zajmuje się

Tajemnice Smaku
Sałatka z wędzonym serem kozim, burakiem i borówkami 77

Podczas wizyty w rodzinnym ekologicznym gospodarstwie “Figa” w Mszanie (o czym we wcześniejszym wpisie ) zaopatrzyliśmy się w różne wyroby z koziego mleka. Jednym z

Tajemnice Smaku
Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką… 75

Bakłażan, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman… a może gruszka miłości? Jakie znacie jeszcze nazwy tego warzywa ? A może bakłażan to owoc? Za dużo pytań… zanim

Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 74

Sałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest

Tajemnice Smaku
Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy 111

Krewetki to chyba najpopularniejsze skorupiaki i najczęściej ze wszystkich owoców morza goszczą w naszych kuchniach. Można je przyrządzać na wiele sposobów i różne jest podejście co

Tajemnice Smaku