surówka - 20359 przepisów (strona:878/1358)

Sałatka z arbuzem, serem feta, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą… 91

Arbuz, ser feta, czarne oliwki i czerwona cebula to dość ryzykowne zestawienie składników. Słodki i soczysty owoc ze słoną fetą oraz ostrą cebulą i cierpkimi czarnymi

Tajemnice Smaku
Sałatka z kozim bundzem naturalnym,  ze szpinakiem, grillowaną brzoskwinią, malinami… 72

Sałatka z kozim bundzem naturalnym z gospodarstwa “Figa”. Podczas pobytu na Podkarpaciu odwiedziliśmy rodzinne ekologiczne gospodarstwo “Figa” w Mszanie, które zajmuje się

Tajemnice Smaku
Sałatka z wędzonym serem kozim, burakiem i borówkami 91

Podczas wizyty w rodzinnym ekologicznym gospodarstwie “Figa” w Mszanie (o czym we wcześniejszym wpisie ) zaopatrzyliśmy się w różne wyroby z koziego mleka. Jednym z

Tajemnice Smaku
Roladki z grillowanego bakłażana nadziane tuńczykiem, ciecierzycą, papryką… 84

Bakłażan, oberżyna, jajko krzewiaste, bakman… a może gruszka miłości? Jakie znacie jeszcze nazwy tego warzywa ? A może bakłażan to owoc? Za dużo pytań… zanim

Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 82

Sałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest

Tajemnice Smaku
Sałatka z rukoli i pomarańczy ze smażonymi krewetkami w soku z pomarańczy 122

Krewetki to chyba najpopularniejsze skorupiaki i najczęściej ze wszystkich owoców morza goszczą w naszych kuchniach. Można je przyrządzać na wiele sposobów i różne jest podejście co

Tajemnice Smaku
Sałatka z cykorią, pomarańczami i owczym serem roquefort 86

Cykoria sałatowa to roślina, której liście charakteryzują się  gorzkawym  i cierpkim smakiem.  Można ten gorzkawy posmak zmniejszyć, mocząc przed podaniem cykorię w wodzie

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki z miodem 101

Fermentacja to smak, wartości odżywcze, to żywe kultury bakterii, to samo zdrowie! Żywność fermentowana  jest źródłem naturalnych antybiotyków, które możemy spożywać codziennie, bez recepty. Składniki

Tajemnice Smaku
Sałatka w stylu Caprese z żółtymi pomidorami, Mozzarellą di Bufala, bazylią i oliwą 94

Włoska klasyka smaku “Insalata Caprese”, czyli dosłownie sałatka z Capri, wyspy z której się wywodzi. Podstawą autentycznej sałatki Caprese są dwa zasadnicze składniki, Mozzarella

Tajemnice Smaku
Melon z czerwonym pieprzem, tymiankiem w winie z miodem 85

Melon to wspaniały owoc, ma mało kalorii i świetnie nawadnia organizm. Jest bogaty w witaminy i minerały. Najlepszy melon, to dojrzały melon. Wybierając melona w sklepie

Tajemnice Smaku
Carpaccio z melona z marynowaną mozzarellą 70

Ten przepis jest doskonałym przykładem prostej, orzeźwiającej przekąski. Marynowane kulki mozzarelli możemy przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Należy pamiętać, aby po wyjęciu z lodówki

Tajemnice Smaku
Smażone figi w szynce parmeńskiej 85

Smażone figi w szynce parmeńskiej to mała przekąska, jak również świetny dodatek do sałatek. Przygotowuje się je błyskawicznie i są przepyszne. Dobrze komponują się np. wyłożone

Tajemnice Smaku
Sałatka z buraczków i ananasa z fetą i orzechami 77

Sałatka z gotowanych czerwonych buraczków z ananasem, serem feta, orzechami włoskimi i kolendrą. Sałatkę warto podać, jak carpaccio, ponieważ buraczki bardzo farbują i ananas zrobiłby się

Tajemnice Smaku
Sałatka w klimacie orientu – kuskus, owoce granatu, kmin rzymski, kolendra, mięta… 96

Kasza kuskus powstaje z granulatu pszenicy i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza. Kuskus jest bardzo wygodnym produktem, przede wszystkim ze względu na szybkość

Tajemnice Smaku
Sałatka z awokado zapieczonym z łososiem i jajkiem 88

Awokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega- 3 w jednym daniu. Propozycja idealna na śniadanie – smacznie, zdrowo, szybko i łatwo. Włączamy piekarnik

Tajemnice Smaku