surówka - 20359 przepisów (strona:456/1358)

Placki ziemniaczane z grzybami i serem 82

Skleić i uformować w podłużne placki/kotlety. Rozbełtać jajko. Placki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem tak, by skórka była chrupiąca. Podawać np. z surówką z pora i liśćmi selera naciowego w tempurze

Weekendy w domu i ogrodzie
Marchew – nie tylko pomarańczowa. Dlaczego warto spożywać marchew również w innych kolorach. 86

miało na to wpływ jej wszechstronne gastronomiczne użycie. Możemy z niej przygotować praktycznie wszystko. Zupy, wywary, placki, dodatki do obiadu, kluski, frytki , chipsy, soki , dżemy, ciastka owsiane , ciasto marchewkowe, surówki. Jest również przepyszna surowa, bez żadnej obróbki. Idealna jako przekąska dla dorosłych, dzieci (nawet tych najmniejszych – słupki marchewki służące jako gryzak). Marchewka to bogate źródło witaminy

wysmienity
Kotlety z soczewicy i warzyw... 84

Schłodź przez godzinę w lodówce. Rozgrzej olej na nieprzywieraj ą cej patelni i smaż z obu stron do złoto-br ą zowego koloru. Podawaj z ziemniakami, ulubionymi sałatkami, lub surówkami. U nas - smażona kapusta z czosnkiem i gotowane, mieszane warzywa

Lejdi of the house
SZWEDZKIE KLOPSIKI 84

doprowadzić do wrzenia - doprawić do smaku i gotować na bardzo wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na koniec włożyć klopsiki i podgrzać.  Gotowe szwedzkie klopsiki podawać z ziemniakami, ulubioną surówką z warzyw. Do pulpecików można podać sos z borówek albo żurawinowy. Miłego gotowania

Moja Książka Kucharska
Kiszona czerwona kapusta 69

Kiszona czerwona kapusta jest mocno, żeby nie napisać, cholernie traktowana po macoszemu. Są surówki, sałatki, awantury niedzielne co do rolady wołowej, jest kapusta marynowana w słoikach, ale kiszona czerwona kapusta to taki typ, z którym nikt się nie chce bawić. Smutna kapustka. Ja nie rozumiem dlaczego? Przecież kiszona czerwona kapusta jest pyszna, jest ciut twardsza niż biała, to daje

ladykitchen
Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym 87

wypróbowałam przepis na gołąbki bez zawijania, zapiekane w sosie pomidorowym. Smak gołąbków i znacznie mniejsze nakłady pracy. Idealnie. Ja swoje gołąbki zrobiłam z mięsa z indyka i zjadłam z surówką, więc było lekko i dietetycznie. Gołąbki bez zawijania pieczone w sosie pomidorowym Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 350 g kapusty 100 g ryżu 2 jajka 2 łyżki kaszy

Smaczny zeszyt
Kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym / Potato Patties with Ground Meat 105

Jeśli nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego , wypróbujcie kotlety ziemniaczane z gotowanych ziemniaków . Są pyszne z sosem pieczarkowym albo koperkowym, smakują również bez sosów z dodatkiem surówek. Polecam, smacznego:) Przepis na kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem, składniki: ok. 800 g ugotowanych, rozgniecionych na puree ziemniaków, 7-8 łyżek bułki tartej, duże jajko (lub dwa małe

Lekcje w kuchni
Kotlety drobiowe z żółtym serem 145

wątpienia to doskonała alternatywa dla przepisu na smażoną pierś w klasycznej wersji. Wystarczy rozkroić filet i „napełnić” wnętrze pysznym serowym farszem. Idealnie będzie się komponować z surówką z kapusty, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Jest to z pewnością przepis dla wszystkich szukających nieco innego pomysłu na pierś z kurczaka. A także dla tych, których drażni nieco „wiórowaty

Kuchnia Na Wypasie
Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad 120

tylko na niedzielny obiad. Roladki przygotowałam z udźców indyka i wyszły bardzo smaczne, ale świetnie też sprawdzi się karkówka wieprzowa pokrojona w plastry. Danie podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.   Składniki na roladki drobiowe ze szpinakiem: 1,2 kg mięsa z udźca indyka bez skóry i kości (można zastąpić karkówką wieprzową) 300 ml bulionu drobiowego 200 ml śmietany

e-PrzepisyKulinarne
Rozkoszne – Michał Korkosz – Wegetariańska Uczta z Polskimi Smakami 69

wstępie Michał pisze o polskich smakach i składnikach. Przewracamy kolejne kartki i zaczyna się rozkoszne gotowanie. Zaczynamy od śniadania, potem chleb i wypieki, zupy, dania główne, sałatki, surówki, pierogi, kluski, słodkości, a na koniec coś do spiżarni. Mamy więc przekrój dań z polskiej kuchni, ale wyjątkowo odświeżonych. W tych przepisach autor połączył tradycję z nowymi odkryciami. Wszystkie potrawy dodatkowo opatrzone

Tajemnice Smaku
WĄTRÓBKA DROBIOWA W ŚMIETANOWYM SOSIE PIECZARKOWYM 49

mojej stronie znajdziecie już kilka propozycji na wątróbki drobiowe. Tym razem mam dla Was propozycję na wątróbkę w sosie pieczarkowym. Tak przygotowane mięso podałam w kluskami śląskimi i dowolną surówką. Ale doskonale też sprawdzi się tu ryż czy makaron. Powiem Wam, że wątróbka w tym wydaniu przekonała nawet moją córkę i zjadła obiad z apetytem :) Składniki: * około 500 g wątróbki

Zrób to smacznie
Gulasz z indyka z marchewką i pomidorami 56

obiadowych, oczywiście pod warunkiem, że jadacie mięso. Można przygotować od razu większą porcję i mieć obiad z głowy na dwa dni. Do tego wystarczą ziemniaczki lub kasza oraz dobra surówka i wszyscy domownicy powinni być zadowoleni. W sezonie jesienno-zimowym takie rozgrzewające obiady sprawdzą się idealnie. Dziś mam dla Was przepis na przepyszny gulasz z indyka z marchewką i pomidorami

Natka Pietruszki
Tęczowa tarta warzywna (przepis krok po kroku) 71

dań wegetariańskich, ponieważ bliska jest mi rekomendowana przez dietetyków idea "połowy talerza", które powinniśmy wypełnić warzywami. Oczywiście nie musi to być w dosłownym znaczeniu talerz wypełniony do połowy surówką. Chodzi bardziej o to, aby nasze posiłki bazowały na warzywach i żeby to od nich, a nie od mięsa czy zbóż, zacząć planowanie naszych posiłków.  Warzywa to prawdziwe bogactwo witamin

Chilli Czosnek i Oliwa