gorącą wodą i po 10 minutach wylać na sitko wsypać do warzyw, dodać cukier, sok z cytryny, jogurt i dobrze wszystko wymieszać, odstawić do lodówki na 15 minut smaczna surówka i na obiad i do podjadania gdy chwyci "głodek"...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSurówka, którą chyba zna każdy, choć jak tysiące innych przepisów, w każdym domu smakuje inaczej. Polecam dzisiaj swoją, wielokrotnie wypróbowaną wersję. Świetnie pasuje jako dodatek praktycznie do każdego obiadu mięsnego, rybnego, jajek, wędlin czy kanapek. Składniki: 4 szklanki startej na szatkownicy kapusty 1 duża marchewka 1 mała cebula Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 ł yżka
Gosia gotujeSurówka z kiszonej kapusty, to powszechnie znany dodatek do naszych rodzimych obiadów. Szybka i zdrowa pasuje idealnie do ryb czy mięsa. U mnie w domu, nie wyobrażamy sobie obiadu z rybką, właśnie bez takiego dodatku, który stanowi jego idealne uzupełnienie. Składniki: 0,5 kg kiszonej kapusty 1 marchewka 1 nieduża cebula 3-4 łyżki oleju lub oliwy sól i pieprz
Gosia gotujewyobrażam sobie obiadu bez solidnej porcji pysznej surówki. Ziemniaki w małej ilości i kawałek jakiegoś mięsa przy takim dodatku smakują wybornie. Ponadto to zawsze porcja potrzebnych witamin podana na talerzu...polecam. Składniki na 3 osoby: 2 duże marchewki 2 duże soczyste jabłka 150 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku szczypta cukru ( opcjonalnie) Sposób
Gosia gotujesumie to się nawet zastanawiałam czy nie nazwać jej sałatką, bo w końcu buraczki trzeba wpierw ugotować, więc jest to już warzywo przetworzone. Pozostanę jednak przy surówce i serdecznie zapraszam, na moją jej wersję, bo wiadomo, ile domów, tyle przepisów na nią. Składniki: 1 kg długich buraków 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sok z połowy cytryny 1 łyzeczka octu
Gosia gotujemówi mądre przysłowie "potrzeba jest matką wynalazku". Tak było w moim przypadku, gdy robiąc tę surówkę, zorientoałam się, że w domu nie mam rodzynek. Spojrzałam do słoików, a tam daktyle, śliwki i morele. Śliwek nie użyłam, bo wydały mi się zbyt kwaśne, ale pozostałe owoce zgrały się idealnie ze smakiem kapusty. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty (moja miała
Gosia gotujeDzisiaj zapraszam na mój nr 1 wśród surówek obiadowych. Jak dla mnie smakuje do wszystkiego: kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, ryb czy jajek. Idealna zaraz po zrobieniu, gdy postoi lekko ciemnieje, choć walorów smakowch nie traci. Goraco polecam. Składniki: 1 średni seler 2 średnie soczyste jabłka 10 cm selera ( od jaśniejszej strony) 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki
Gosia gotujecukinii. Surowa cukinia pokrojona w cienkie makaronowe nitki znakomicie w sałatkach się sprawdza. Można to zrobić nożem, jednak najwygodniej "temperówką" do warzyw. Efekt i ładny i szybki. Taka surówka jest znakomitym dodatkiem do mięs, można ją tez zjeść po protu z białym pieczywem. Polecam! składniki 2 czerwone cykorie 1 cukinia garść koperku 1 cebula czerwona
Stare Garypoziom cholesterolu. Łyżka t ego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty
Z Majeczką w kuchniCoraz popularniejsze jest zjadanie różnego rodzaju sałatek, co jest oczywiście bardzo fajną zmianą w naszym społeczeństwie. Osobiście nie wyobrażam sobie obiadu bez sałatki, czy surówki. Ponadto sałatki niezwykle często goszczą u nas przy okazji różnych uroczystości, imprez, czy spotkań towarzyskich. Cieszę się zawszę, gdy mimo tego, że ilość tego rodzaju dań jest zawsze dość spora, to zostaje najczęściej spożyta
dom-agi.plPomysł na tą surówkę znalazłam w cotygodniowych inspiracjach Biedronki, a autorką przepisu jest Agata Jędraszczak. Składniki: 1/2 dużego selera korzeniowego 2 jabłka 1 kopiasta łyżka rodzynek 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego - może być grecki sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka i obrany seler ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Skrapiamy
Kuchnia domowa AniUwielbiam różnego rodzaju surówki do obiadu, jednak mam problem co do wyboru i komponowania ich ze względu na dzieci. Dlaczego? Ponieważ moje dzieci są anty surówkowe :( Jednak tą suróweczkę co jakiś czas robię sama dla siebie, ponieważ uwielbiam jej smak. Składniki: kapusta pekińska 1 marchew 1 mała gruszka 1 cebula
Amatorka kuchennakładniki diety regulują poziom cholesterolu. Łyżka tego oleju zabezpiecza dzienne zapotrzebowanie organizmu w NNKT.Olej ten jest znakomitym dodatkiem do ziemniaków, kasz, pieczywa, sera, ryb, mięs, wszelkich warzywnych sałatek i surówek, a także składnik winegretu, majonezu czy dressingów.Zapraszam na stronę SEMCO gdzie dowiecie się jeszcze więcej ciekawostek na temat firmy i ich oferty. Do doprawienia sałatki użyłam mieszanki Zielono
Z Majeczką w kuchniProsto, szybko..a jak smacznie...do tej surówki użyłam oleju lnianego , który zazwyczaj kojarzy się z dietą Dr Budwig i pastą z białego twarogu.. mix sałat ogórek zielony pomidor cebula sól, pieprz olej lniany LENVITOL Ogórka, pomidora i cebulę pokroić, dodać do sałaty .Posypać solą, pieprzem, wymieszać.Polać olejem. Olej lniany LenVitol ® powstaje tradycyjną metodą
Moje domowe kucharzenieLekka surówka z selera, jabłek i rodzynek to zdrowy dodatek do dań mięsa lub rybki. Składniki: seler korzeniowy 2 jabłka garść rodzynek 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub majonezu cukier, sól, pieprz sok z cytryny Seler i jabłko obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami i jogurtem, przyprawić do smaku i schłodzić
wyzwania kuchenne