Polski kebab znacząco różni się od tego podawanego na Wyspach. Muszę też przyznać, że właśnie ten nasz jest dla mnie smaczniejszy. Nie ma jednego przepisu na surówkę do kebaba, ale ta dzisiaj prezentowana przeze mnie jest dla nas najsmaczniejsza i kryje w sobie mnóstwo fajnych smaków. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu
Przepisy Aleksandrymnie jest to zawsze wyjście awaryjne podczas początków diety. A więc przyszedł czas na sałatki i surówki jedzone całymi miskami . Dziś przedstawię wam przepis na obecnie moją ulubioną sałatkę od której trzeba mnie odciągać siłą ... Składniki: rukola pół opakowania (ok. 50g) sałata lodowa główka (może być pół jeśli jest duża) ser typu feta (ja dodaję ser Mlekovity favita
IzaGotujeSurówka, na którą przepis dzisiaj Wam przedstawiamy, sprawdzi się idealnie do tradycyjnego, polskiego obiadu. Jest to danie wyjątkowo soczyste, słodko-kwaśne i nam najbardziej smakuje podane do pieczonego kurczaka. Przepis dostałyśmy od mojej cioci Ali z Kostrzyna :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandryoknem wielki błękit, soczysta zieleń i cudowny zapach wiosny. A na blogu lekka wiosenna surówka z młodej kapusty, którą mogłabym jeść na okrągło, do każdego obiadu. Wersję z rzodkiewką i limonkowym winegretem podałam do risottto (również limonkowego) i kotletów z kurczaka w otrębowo-migdałowej panierce. Składniki: 1 mała główka młodej, niezbyt zwartej kapusty duży pęczek rzodkiewek 1/4 łodygi pora (białej
Czerwień i błękitsmakuje świetnie na surowo!), ale trzeba przygotować co najmniej 2-3 godziny przed podaniem. Do tego jaja w sosie koperkowym , puree ziemniaczane i szybki obiad gotowy. P.S. Przepis na surówkę pochodzi od mojej mamy:). Składniki: 3-4 małe buraki 1 duże jabłko kilka łyżek jogurtu naturalnego chrzan (surowy, starty lub ze słoika) sok z 1 cytryny (lub więcej) sól, pieprz
Qlinarnie i QlinarnieSmaczna surówka do obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2 główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu winnego 2 jabłka do smaku oliwa , ocet winny, sól, pieprz, odrobina cukru 1 łyżka majonezu WYKONANIE Kapustę siekamy, lub ścieramy na szatkownicy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą
W kuchennym oknie EwyProsta surówka.. ogórki kiszone cebula olej lniany pieprz ziołowy Ogórki pokroić w cienkie plastry, a cebulę w drobną kostkę. Wymieszać z olejem i pieprzem
Moje domowe kucharzeniePrzepis z serii..zawieruszony...szybka i prosta surówka.. kapusta pekińska marchewka sól morska Piątnica przyprawa do sałatek Piątnica sok z cytryny olej cukier Kapustę pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce.Wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Dodać sól , przyprawę, odrobinę cukru , wymieszać. Dodać olej i wymieszać
Moje domowe kucharzenieTaką słodką wersją surówki, na pewno nie pogardzą nasze dzieciaki. A i dorośli przy okazji na tym mogą skorzystać. Jak wiadomo marchew zawiera beta-karoten, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Uroda, sylwetka, a przede wszystkim wzrok, czyli samo zdrowie na talerzu :D Składniki: ok 1 kg marchwi 2 płaskie łyżki cukru sól sok z 1 cytryny
Bea(u)ty kitchenSurówka to niezastąpiony dodatek do obiadu. A ten przepis nie dość, że łatwy to jeszcze do tego wspaniale smakuje. Polecam, bo warto :) Składniki: 1 duży por 1/2 główki kapusty pekińskiej 3 średnie marchewki sól pieprz sok z cytryny 2-3 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego Wykonanie: Wszystkie warzywa oczyszczam. Kapustę szatkuję, pora kroję wzdłuż na pół, a następnie
Bea(u)ty kitchendwie części, usuwam gniazda nasienne i kroję w dość dużą kostkę. Mieszam z kapustą, doprawiam solą, pieprzem i cukrem. Olej, sok z cytryny i musztardę mieszam osobno, polewam surówkę i podaję. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenKapusta często używana jest w kuchni jednak zwykle biała odmiana. Czerwona kapusta według mnie właśnie najlepiej sprawdza się do wszelkich surówek oraz sałatek podawanych do dań obiadowych. Składniki: 1 mała główka czerwonej kapusty 1 duża cebula 2 łyżki octu 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, a następnie
Symfonia smakowaobiadowa surówka wyróżnia się kompozycją smaków: kolendry, czosnku, pieprzu i octu winnego. 1 kg buraków ćwikłowych ugotowanych 4 ząbki czosnku 1 łyżka cukru 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka czerwonego pieprzu ½ płaskiej łyżeczki soli 30 ml oleju roślinnego 3 łyżki octu winnego, np. jabłkowego Ugotowane buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, sól
Trzeci talerznaturalnego 1 łyżeczka cukru sól Wykonanie: Rzodkiew, marchewkę i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać rodzynki i wymieszać. Majonez wymieszać z jogurtem i cukrem, polać surówkę i dokładnie wymieszać. Świetny dodatek do obiadu
O kuchni z uczuciemWitajcie dzisiaj przychodzę do was z przepisem na surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej i odrobiną kiełków. Składniki - 1/2 główki kapusty pekińskiej - 2 marchewki - mała garstka kiełek ( ja dodałam lucernę, rzodkiewki i pszenicy) - cukier, sól, pieprz Wykonanie: Szatkujemy kapustę, marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami, dorzucamy kiełki. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą i cukrem (dodajemy tyle samo cukru
Tanio szybko zdrowo