sosy - 72734 przepisów (strona:3646/4849)

Faszerowana papryka 211

papryki  1/2 szklanki soku pomidorowego sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki  1/2 łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 l wywaru warzywnego Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania sosu, pomidory lekko nacinam z czterech stron i zalewam wrzątkiem, studzę , ściągam skórkę i kroje w kostkę. Na patelnię wlewam  oliwę  i wrzucam pomidory, dodaję pokrojoną paprykę

Gosia gotuje
Filety z kurczaka w sosie winogronowym 185

musi być nudny .Świadczyć o tym może to danie z filetów kurczaka. Co istotne, kurczak nie jest suchy, jak to się często zdarza gdy smażymy filety bez jakiegokolwiek sosu. Polecam i zapraszam po przepis. Składniki: 3 filety z piersi kurczaka  250 g pieczarek 1 mała czerwona cebula 100 g śmietany kremówki 100 g bulionu drobiowego 1 łyżka masła

Gosia gotuje
Zupa grzybowa 240

Uwielbiam grzyby  i generalnie smakują mi we wszystkich wytrawnych potrawach, najbardziej chyba sosach, choć zupa grzybowa również należy do moich faworytów. Zrobiona na rosole jest wyborna, zatem polecam. Składniki: 1 korpus z kurczaka ( u mnie 500 g) 1 duża marchewka  1 nieduży por 2 nieduże ziemniaki garść suszonych podgrzybków 350 g pieczarek garść mrożonego koperku 2-3 ząbki

Gosia gotuje
Sałatka z wędzonym śledziem 177

pośrodku zrobić miejsce na cebulę i ziemniaki.Śledzia porozkładać dookoła sałatki i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Składniki na dresing przełożyć do małego słoiczka , zakręcić i porządnie wymieszać.Tak p rzygotowanym sosem polać sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka z awokado, szczawiu i mozzareli z miodowym dresingiem 139

pomocą noża uderzając nim w pestkę.Wyjąć miąż i pokroić na kawałki, ułożyć na szczawiu. Kulkę mozzarelli porozrywać palcami i ułożyć na całości. W słoiczku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić i dokładnie wymieszać. Polać nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem  Smacznego

Gosia gotuje
Placki po węgiersku 180

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki, paprykę czy cukinię.Wybór mięsa również jest dowolny, choć w oryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki mąki

Gosia gotuje
Grzanki z mortadelą 169

smaku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek  3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z  sosem vinegret Sposób przygotowania: Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić  i roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Mortadelę zanurzyć w jajku, a nastęonie w mące i kłaść

Gosia gotuje
Kotlety mielone z grzybami 185

smażyłam kotlety aż do momentu zarumienienia (około10 min).Następnie  na podsmażone już kotlety dodałam pokrojoną w piórka cebulę, jedną łyżkę masła oraz pół szklanki wody w celu uzyskania sosu. Dusiłam na malutkim ogniu 15 minut. Podałam z z konfiturą z czerwonej cebuli   i ziemniakami.   Smacznego

Gosia gotuje
Sałatka z fasolki szparagowej 451

szczypiorek, listki mięty i tymianku. Wszystko wrzucić do duzej miski , dodać fasolkę i delikatnie wymieszać. Składniki dresingu połączyć ze sobą w słoiku, zamknąć słoik i dokładnie wymieszać. Polać sałatkę sosem i odstawić do przemacerowania się smaków na 20 minut. Można podawać...Smacznego

Gosia gotuje
Wątróbka wieprzowa z cebulką, jabłkami i czerwonym winem 155

watróbce w pomarańczach , to kolejny przepis na jej pyszne przygotowanie. Tym razem bardziej wytrawne, bo z jabłkami i czerwonym winem. Polecam eksperymentowanie z tymi podrobami, bo poprzez wszelakie sosy, bardzo zyskują na smaku, choć oczywiście w formie tradycyjnej z cebulką tez smakuje wybornie. Składniki: 0,5 kg wątróbki wieprzowej 2 średnie cebule 2 twarde jabłka 3/4 szklanki czerwonego wina półwytrawnego

Gosia gotuje
Żeberka wołowe duszone w miodzie i piwie 166

miód. Dusić 1 godzinę, a po tym czasie dodać pokrojoną w piórka cebulę i jeszcze podduszać na małym ogniu przez 30 minut. Cebula ma się prawie rozpadać, tworząc zawiesisty sos. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja najbardziej lubię z jasnym pieczywem. Smacznego

Gosia gotuje
Gołąbki bez zawijania a'la kotlety. 214

Gołąbki bez zawijania, albo jak ktoś woli golabki ala kotlety, pszyne i znacznie mniej pracochłonne niż te tradycyjne. Polecam zwłaszcza osobom, lubiącym połączenie gołąbków z sosem pomidorowym. Składniki: 400 g łopatki wieprzowej 100 g ryżu  300 g kapusty włoskiej ( jasna część) 1 mała cebula 1 puszka pomidorów pelati (300 g) lub 3 świeże pomidory bez skórki 1 łyżka masła

Gosia gotuje
Domowy fast food 210

Składniki: 1 kg ziemniaków Irys 0,6 kg pieczeni wołowej 1 główka kapusty pekińskiej kilka pomidorków koktajlowych olej rzepakowy do smażenia frytek Marynata do mięsa: 2-3  łyżki sosu walchester 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki kuminu  1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry 2 zabki czosnku wyciśniętego przez praskę Dresing

Gosia gotuje
Gołąbki z grzybami i kuskusem w sosie paprykowym 194

sól i pieprz do smaku szczypta sproszkowanego ziela angielskiego 1 łyżka otartego oregano 1,5 szklanki wody 3  łyżki masła sól i pieprz do smaku Składniki  na sos: 2  duże czerwone słodkie papryki 1 papryczka ostra koperek 1 łyżka otartego oregano 1 ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego ( u mnie z bulionetki ) Przygotowanie: Zagotować w garnku wodę

Gosia gotuje
Podgrzybki w sosie śmietanowo-koperkowym 156

też na Wigilę. Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 150 ml śmietany słodkiej 18% ( takiej do zup i sosów)  pęczek koperku ( bez twardych gałązek) kilka gałązek szczypiorku sól do smaku Składniki: około 1 kg grzybów leśnych ( u mnie  mrożone podgrzybki ) 2 duże cebule 1 łyżka oleju

Gosia gotuje