sosy - 72734 przepisów (strona:3487/4849)

Tortilla pszenno-żytnia 207

tłuszczu- na mocno rozgrzanej patelni. Usmażone najlepiej kłaść jeden na drugim, a ostatni docisnąć drugim talerzem, żeby troszkę zmiękły. Będą się lepiej zwijały. Na każdy placek dajemy sałatę, polewamy sosem czosnkowym i nakładamy farsz mięsno- warzywny. Zwiniętą tortillę zabezpieczamy otaczając ją paseczkiem pora. Jest to doskonała propozycja na lekką przekąskę zwłaszcza dla osób na diecie. Nie zawiera zbędnych tłuszczów. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Tarta mięsno pieczarkowa 199

Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. 3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy ponownie do piekarnika na ok 40 minut w temp. 190st C (grzałka dolna), pod koniec zmieniamy na grzałkę górną i dolną i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Domowe pity 166

drożdży świeżych 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 0.5szklanki wody przegotowanej letniej 0.5 szklanki letniego mleka 2 jajka sezam Dodatki do kebaba: sos czosnkowy, sałata, kurczak, pomidor, ogórek Sposób przygotowania: Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy oliwę, sól, jajko + białko, mleko i rozczyn. Pozostawiamy do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Słodkie spaghetti 211

Resztę masła topimy razem z cukrem, dodajemy otartą skórkę z połowy pomarańczy, sok oraz posiekane orzechy i rodzynki. Całość cały czas mieszamy aż do momentu zagęszczenia się sosu. Mieszamy z marchewką i podajemy na ciepło

Kuchnia w czekoladzie
Krem pomarańczowo- miętowy 207

budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów.  Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe bułeczki na ciepło 161

Pulchne, delikatne i z farszem w środku. Stanowią doskonałą przekąskę, a z dodatkiem sosu czosnkowego wywołają prawdziwy zachwyt na twarzach Domowników i Gości. Składniki: Na ok. 35 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży świeżych 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru kryształu 1/2 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi

Kuchnia w czekoladzie
Hreczanyki- podkarpackie kotlety z kaszą gryczaną 194

jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków. Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekane naleśniki warzywne z kiełbasą 235

pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy.  4. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Blendujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony. Wlewamy do jarzyn, mieszamy aż do zagotowania i odstawiamy do przestudzenia. 5. Farsz nakładamy na naleśniki. Zwijamy w trójkąty. Połowę sera żółtego

Kuchnia w czekoladzie
Suflet czekoladowy z wiśnią i chili 158

smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając, aż do wyparowania soku. Dodajemy syrop trzcinowy i szczyptę chili, studzimy.  7. Gotowe suflety wykładamy na talerz lub podajemy w kokilkach polane sosem wiśniowym

Kuchnia w czekoladzie
Meksykańska zupa z cieciorką 213

patelni. Przecier pomidorowy rozrabiamy z odrobiną wywaru z zupy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor, kroimy w paseczki i wrzucamy do naszej zupy- gulaszu. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Pizza- ciasto na pizzę bez mleka 256

nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.   Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki

Kuchnia w czekoladzie
Lody o smaku kiwi z nutką mięty 134

uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do waflowych pucharków, dekorujemy listkami mięty.   Gotowe lody, zarówno dosłodzone cukrem pudrem, jak i te bardziej kwaskowe będą dobrze smakowały z sosem czekoladowym

Kuchnia w czekoladzie
Burger wołowy z ryżem brązowym 171

przecinamy na dwie części, jedną smarujemy masełkiem czosnkowym i razem z pozostałymi delikatnie nagrzewamy w piekarniku (ok 5 minut w 200st). Następnie układamy dodatki, dodajemy ugrillowane burgery i polewamy sosami.  Smacznego! Ps. U mnie dziś powtórka, tak Mężowi posmakowały

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki z warzywami 433

żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 cebula 10 pieczarek 2 małe piersi z kurczaka (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Dodatkowo: 10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo-bakłażanowy) 20 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą. Odstawiamy na ok 15 minut, po czym smażymy cienkie naleśniki. Fasolkę gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
leniwa salatka 352

miski, dokładamy  do nich pokrojone w kostkę jajka, i całość mieszamy. W niewielkiej misie mieszamy jogurt, majonez,  posiekamy drobno szczypiorek, sól oraz pieprz.  Następnie przelewamy wymieszany sos na warzywa układając na górze pomidorki koktajlowe. Sałatkę odstawiamy na dwie  godziny w chłodne miejsce a następnie podajemy na stół w misie, pozwalając aby każdy sam nakładając mieszał swoją

Miód i pieprz