sosy - 72734 przepisów (strona:2813/4849)

Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowym z cukinią i pieczarkami 231

Gnocchi to rodzaj włoskich klusek, które można jeść np. jako samodzielny dodatek do mięsa. Ja miałam na nie inny pomysł, zapiekłam je w śmietanowym sosie. Wyszło smacznie. 500g gotowego gnochhi (1 op.) 2 cebule 500g pieczarek 2 spore cukinie 4 ząbki czosnku 250ml śmietany 18% 200g tartego sera mozzarella sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Gnocchi gotujemy zgodnie z przepisem

Szefowa kuchni
Gulasz z indyka z zapiekanymi ziemniaczkami 201

wywaru, łączymy ze śmietaną i wlewamy z powrotem do garnka. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Gulasz będzie gotowy, kiedy indyk i pieczarki będą miękkie, a woda odparuje tworząc sos. SKŁADNIKI ZAPIEKANE ZIEMNIACZKI - 1 kg młodych ziemniaków - mix przypraw greckich do ziemniaków - kminek - szczypta rozmarynku - sól - 3 łyżki oleju Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, nie obieramy tylko kroimy

Związek na patelni
Zupa pomidorowa z soczewicą 164

wykorzystałam bulion po gotowaniu szynki wielkanocnej, który gorący zlałam do słoików, zakręciłam i zostawiłam do ostygnięcia. Wystudzone słoiki schowałam do lodówki i wykorzystywałam kiedy była potrzeba do zup i sosów. Taki bulion, jeśli tylko zakrętki dobrze się zassały można przechowywać nawet 3 tygodnie (te, które się nie zawekowały trzeba zużyć w pierwszej kolejności). Ważne tylko, aby do wywaru, którego chcemy

Moja Delicja
Chlebek pita 147

blaszkę). Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 min. 5 Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni i wkładamy nasze chlebki na około 8 min. Teraz pozostaje wypełnić środek wymarzonym farszem, polać sosem czosnkowym i zajadać ze smakiem. Życzę smacznego! Interesujesz się gotowaniem? Zapraszam no moją grupę na Facebooku , gdzie możesz podzielić się swoimi przepisami . Artykuł Chlebek pita pochodzi z serwisu uDolores.pl - Tylko

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Zapiekanka makaronowa z łososiem i jarmużem 178

ogniu i poczekać aż sery się rozpuszczą. Na makaronie układać kawałki wędzonego łososia oraz połówki pomidorków koktajlowych. Można delikatnie wymieszać je z makaronem. Wszystko posypać pozostałą mozzarellą i zalać sosem serowym. Piec 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Artykuł Zapiekanka makaronowa z łososiem i jarmużem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Makaron z wędzonym łososiem i szparagami 241

podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać szparagi (bez główek), smażyć razem przez 3-4 minut. Wlać śmietankę, doprawić do smaku przyprawami i ziołami, zagotować i zmniejszyć ogień. Jak sos zgęstnieje dodać makaron i wymieszać. Na koniec dodać główki szparagów oraz kawałki wędzonego łososi. Podgrzewać jeszcze chwilę razem. Na koniec posypać pokrojonymi listkami świeżej bazylii. Podawać np. z kieliszkiem białego

Pasja Smaku
Makaron z rzodkiewkami i z pesto z liści rzodkiewki 179

tego ząbek czosnku i doprawiamy solą i pieprzem. Rozdrabniamy blenderem lub robotem kuchennym na drobno. Następnie, nie przestając rozdrabniać, dolewamy stopniowo olej słonecznikowy. Miksujemy do uzyskania kremowego, gęstego sosu. Odstawiamy do chwili użycia.   Rzodkiewki myjemy, oczyszczamy z ogonków, osuszamy, po czym kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy na nie rzodkiewki, oprawiamy szczyptą soli oraz pieprzem

Smaczna Strona
Zielone kluski bez glutenu 183

Kluski to danie, które chętnie zjadają dorośli i dzieci. Są dość uniwersalne co do doboru do nich sosu lub dodatków. W mojej rodzinie jada się też chętnie szpinak, więc takich zielonych klusek nie mogło zabraknąć na stole 😊 Nie zawierają glutenu i składników pochodzenia zwierzęcego. Składniki (na 20 klusek): 200 g mrożonego szpinaku 140 g mąki ziemniaczanej 350 g gotowanych ziemniaków

Weekendy w domu i ogrodzie
Domowe chlebki naan 179

wieloma potrawami kuchni indyjskiej. I z tej właśnie okazji pojawił się i u mnie kiedy miałam przyjemność testować produkty firmy Patak's która w swojej ofercie posiada aromatyczne indyjskie sosy, pasty przyprawowe, chutnej oraz pikle kuszące przyprawami, kolorami i niezwykłymi aromatami Składniki na 8 niedużych chlebków: 300g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant 7g 1/3 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki

W garach u Gosi
Surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-majonezowym 238

Surówki z białej kapusty należą do moich ulubionych dodatków do obiadu. Łatwe do przygotowania, pasują do niemal wszystkiego. Tym razem prezentuję wersję z sosem jogurtowo-majonezowym. Kapustę drobno pokroić. Przesypać

Bullio
Enchilada z kurczakiem 230

Tortille wypełnione farszem z kurczaka, kukurydzy, papryki i czarnej fasoli. Całość zapieczona pod sosem pomidorowym i mozzarellą. Danie posypuję guacamole i świeżą kolendrą. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć wraz

Bullio
Krokiety z jajkiem, szpinakiem i serem 202

Dzieci potrafią o wiele skuteczniej podnieść ciśnienie niż najmocniejsze espresso :P Krokiety w innym wydaniu aniżeli z mięsem. W pierwotnej wersji były to naleśniki z tym samym nadzieniem polane sosem pomidorowym, a w wersji krokietów jeszcze bardziej nabrały walorów smakowych. Polecam :) Składniki na 10 sztuk: Naleśniki: 2 jajka 400 ml mleka 300 ml wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli

My simple kitchen
Karkówka z grilla 193

ruszcie, grilluj po około 5 minut z każdej strony.   Karkówkę podałem z  surówką z młodej kapusty , ziemniakami w mundurkach i sosem tzatziki.   Klasyki wciąż na topie   Ze wszystkich sposobów przygotowywania jedzenia, grilla lubię chyba najbardziej. Świeże powietrze, kontakt z naturą, rodzina i przyjaciele, no i oczywiście

kuron.com.pl
Flaczki z boczniaków 183

kawałek imbiru wielkości korka od wina łyżka suszonej słodkiej papryki łyżka majeranku 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 gałki muszkatołowej lub 1/2 łyżeczki zmielonej sól, pieprz ew. sos sojowy do smaku   Przygotowanie: Boczniaki oczyść delikatnie ręcznikiem papierowym lub zwilżoną ściereczką. Grzyby pokrój w grube paski, marchewkę, pietruszkę i selera w cienkie słupki. Cebulę

kuron.com.pl
Botwinka. Przepis krok po kroku 173

Burakiem liściowym .) Botwinki jednak używamy głównie do zup, barszczu, chłodnika czy botwinki własnie. Ale nie tylko, świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, sosów czy tart. Generalnie kojarzyć ją można ze smakami przyjaznymi młodemu burakowi.   Przepis krok po kroku   Botwinka występuje w sumie przez całe lato

kuron.com.pl