sosy - 72734 przepisów (strona:2241/4849)

Sałatka z jajkiem i kiełkami na sałacie z pikantnym sosem 214

składnikami miała być sałata, jajko i kiełki. Mówiąc szczerze długo zastanawiałam się co przygotować, ostatecznie jednak zdecydowałam się na przygotowanie prostej sałatki - ćwiartek jajek ułożonych na liściach sałaty, polanych sosem curry i udekorowanej kiełkami. Jednym słowem banalna i szybka w przygotowaniu sałatka, ale jednocześnie, moim zdaniem, bardzo efektowna.  Wraz ze mną wyzwania podjęły się Malwina , Siankoo i Mops(...)łyżeczki pasty curry (ostrej, lub 0,5 łyżeczki pasty łagodnej) rzeżucha kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Na talerzu ułożyć liście sałaty (poodrywać twarde głąby), na nich układać ćwiartki jajka.  Przygotować sos - w miseczce dokładnie wymieszać jogurt grecki z majonezem i pastą curry. Polać nim jajka. Udekorować kiełkami. Gotowe! Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pikantne pieczarki w sosie kokosowym 181

wczoraj przygotowalam takie oto pyszne danie, ktore moze stanowic idealna przystawke do roznego rodzaju mies. Sa to malutkie pieczareczki przesmazone z szalotka z dodatkiem chili, a nastepnie ugotowane w sosie z mleka kokosowego. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej i jest nie zwykle smaczne. Polecam! Skladniki : 150g malutkich pieczarek 2 szalotki 1 zabek czosnku 1 czerwona papryczka chili 100ml mleka kokosowego(...)chwile smazyc. Dodac pieczarki, mniejsze w calosci, wieksze przekrojone na pol, chwile przesmazyc, nastepnie wlac mleko kokosowe i gotowac na dosc duzym ogniu az mleko czesciowo odparuje, a sos zrobi sie gesty. Pod koniec gotowania wrzucic lyzeczke posiekanej kolendry i doprawic do smaku sola i pieprzem. Podawac natychmiast przybrane plasterkami chili i listkami kolendry. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kurczak hara masala 166

łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku kawałek startego świeżego korzenia imbiru podwójna pierś z kurczaka (około 200g) 2 garście rodzynek Przygotowanie: Do miksera wrzucić wszystkie składniki sosu: obrane i pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, garść kolendry, 2 garście mięty (zostawić kilka listków do przybrania), jogurt, crame fraiche, papryczki chili, dymkę, sól, cukier, czosnek i imbir(...)dokładnie zmiksować na w miarę jednolitą masę.  Rozgrzać patelnie i przesmażyć na niej zmiksowaną masę. Po chwili dodać pokrojonego w niewielką kostkę kurczaka, wymieszać, aby mięso pokryło się sosem i dusić kilkanaście minut aż kurczak będzie usmażony. Dodać rodzynki i pozostałą część kolendry, wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Podawać natychmiast z chlebkiem nan lub ryżem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kuczak migdałowy 168

wtorek, a w związku z tym, jak zapowiedziałm wczoraj, pora na przepis z mięsem  Dziś będzie to pierś z kurczaka w sosie migdałowym wg przepisu G. Ramsaya z książki Great Escape. Jest to danie kuchni indyjskiej, w której bardzo często używa się(...)orzechów, w tym mielonych do zagęszczenia sosu. Danie jest delikatne, aromatyczne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki : 500g piersi z kurczaka  4 ząbki czosnku 2cm świeżego korzenia imbiru 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz 25g migdałów w płatkach 2 średnie cebule kawałek laski cynamonu 4 ziarenka zielonego kardamonu 3 goździki 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka

Codzienne Gotowanie
Chałka 198

takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka w sosie koperkowym oraz wiele innych regionalnych, typowo łódzkich dań, takich jak zalewajka, prażoki czy właśnie chałka.  Jak możecie zobaczyć na poniższych zdjęciach, chałka udała

Codzienne Gotowanie
Kebab z kurczaka - Shish Taouk 229

szpadki i grillowany. Marynata bazuje głównie na jogurcie z dodatkiem soku z cytryny i/lub koncentratu pomidorowego oraz różnych przypraw. Podaje się go z chlebkiem arabskim np. pitą i sosem czosnkowym.  Przepis na to danie zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Libańska" S. Hage. Składniki:  1/2 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 czubata łyżka jogurtu(...)patyczki do szaszłyków i grillować lub piec pod opiekaczem po około 5-7 minut z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie upieczone. Podawać z ulubioną sałatką i sosem czosnkowym.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Ryba sosem pomidorowym z kaparami na ryżu z karmelizowaną cebulą 190

inspirowane kuchnią arabską. Najciekawszy w tym daniu jest ryż z karmelizowaną cebulą, który był po prostu pyszny i z pewnością będę go przygotowywać częściej również do innych dań. Pomidorowy sos z kaparami idealnie łączy rybę z ryżem. Jednym słowem danie jest idealnym połączeniem mocnych, ale do siebie pasujących smaków, a do tego delikatna, rozpływająca się w ustach ryba. Bardzo smaczne(...)ryba zacznie się delikatnie rozpadać na kawałki. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Ryż ułożyć na talerzu, na nim położyć usmażoną rybę, polać ją sosem pomidorowym i natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Dolma - faszerowana papryka 249

garście orzeszków pinii 2 łyżki suszonej mięty 2-3 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki cukru 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki kurkumy Sos : 200ml przecieru pomidorowego 200ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę do smażenia i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w drobną(...)minut.  Gdy farsz się poddusi można nadziewać papryki - nakładać farsz łyżką, lekko go ugniatając, papryki faszerować do pełna. Następnie ustawić je w szerokim, ale niezbyt wysokim rondlu. Przygotować sos - wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wlać do rondla z paprykami, uważając aby nie wlać go do papryk. Przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez około godzinę lub do czasu

Codzienne Gotowanie
Turecki szaszłyk - sis tavuk 262

niektórzy cały czas maja wakacje) idealnie nadaje się na taką okazję. Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.  Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy(...)być dłużej). Następnego dnia nadziewać mięso na patyczki do szaszłyków i grillować po kilka minut z każdej strony, żeby mięso dobrze się upiekło. Podawać z sałatką z pomidorów i sosem tzatziki. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kalafior duszony w sosie pomidorowym z cynamonem Kounoupidi Kapama 241

Wege piątek Zapraszam na kalafiora przyrządzonego na sposób grecki - duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany kalafior jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Ponadto podczas gotowania prawie nie wydziela się specyficzny dla tego warzywa zapach, który niektórym może przeszkadzać. Polecam wypróbować ten przepis, świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i dodatek do mięsa.  Wraz ze mną(...)pomidory, cynamon, sól i pieprz, dokładnie wymieszać, zmniejszyć gaz i dusić pod przykryciem przez 45-60 minut lub do czasu aż kalafior będzie miękki, pod koniec gotowania odkryć, aby sos nieco odparował i zgęstniał. Odłowić laskę cynamonu i natychmiast podawać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Perliczka z borówkami - z brusznicą 167

dusić pod przykryciem 5 minut. Następnie wlać sok z pomarańczy i dusić pod przykryciem do miękkości, około 20 minut. Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć nogi (trzymać w cieple), do sosu dodać borówki. Zagotować, mieszając gotować aż sos będzie gęsty. Dodać masło, wymieszać. Zdjąć z ognia. * jeżeli nie mamy borówek ze skórką pomarańczową, należy wziąć 100 g borówek bez pomarańczy

królestwo garów
Zupa z pieczonej cebuli 168

cebuli będzie idealna dla osób, które dbają o linię.  Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg cebuli (waga przed obraniem) 1 l wywaru warzywnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej oliwa z oliwek sól, pieprz do podania posiekana, zielona pietruszka ser pleśniowy, np. kozi Najlepiej dzień wcześniej, cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić(...)Cebulę co jakiś czas przemieszać, aby się nie spaliła. Cebula po upieczeniu musi być miękka, lekko złota, ale nie przypalona! Ostudzić. Do wywaru dodać upieczoną cebulę. Dodać sos sojowy i musztardę. Całość gotować na średnim ogniu. Pod koniec przyprawić solą oraz pieprzem. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i pokrojonym serem pleśniowym. Rady: - jeżeli uważacie, że zupa jest zbyt intensywna

Ugotować
Schab pieczony z dodatkiem remulady duńskiej 183

ramach współpracy dostałam sosy od firmy Folwark. Zastanawiałam się jak nietypowo je wykorzystać. Piekąc schab pomyślałam, że fajnie byłoby do marynaty dodać remuladę duńską. I muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Remulada duńska to sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry. Schab podałam na Evolution White Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Podgrzybki duszone w śmietanie 210

czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Mieszamy, zmniejszamy ogień pod naczyniem, przykrywamy je pokrywką i dusimy grzyby około 10 minut. Powinny puścić trochę wody i ugotować się we własnym sosie. Po 10 minutach do rondelka wlewamy całą śmietanę, wsypujemy posiekaną drobno pietruszkę, płaska łyżeczkę tymianku, sól i pieprz. Grzyby dusimy w śmietanie przez kolejne 10-15 minut na małym ogniu(...)przykrycia, tak żeby sos mógł się lekko zredukować. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy po raz kolejny do smaku solą i pieprzem (grzyby potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula 1 mały

Karo in the Kitchen
Karkówka w sosie malinowo-śliwkowym 237

posolić z każdej strony i posypać pieprzem. Zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia cebulę pokroić w piórka, śliwki w paski, wymieszać wszystko z sokiem malinowym i majerankiem. Do sosu malinowego włożyć pokrojoną karkówkę i wstawić do lodówki na ok. 1,5 godziny, aby smaki się przegryzły. Piec ok. 2 godzin w 180 stopniach w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem. Karkówka(...)sosie malinowym ląduje w lodówce, aby się jeszcze zamarynowała Tuż po wyjęciu z piekarnika Nasza propozycja podania - z ziemniaczkami i sałatką z pomidorów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie