Obiad który zrobimy szybko, bo polędwiczki nie muszą długo się smażyć. Duszone w sosie grzybowym zapewniam że nie można się im oprzeć. Obiad z nutą lasu i grzybami które uwielbiam. Lidunia wielkie dzięki za ten dar lasu, lepszego prezentu nie mogłam dostać. :-) 1 polędwica wieprzowa 1 cebula 30 dkg podgrzybków 15 dkg pieczarek sól, pieprz kolorowy pieprz cytrynowy przyprawa grecka(...)osobnej patelni. Dodaję do mięsa chwilę smażę, dolewam trochę wody jak odparowała. Śmietanę przekładam do miseczki, dodaję po trochu wywar od mięsa i hartuję śmietanę. Wlewam ją do sosu i już nie zagotowuję. Sos zgęstnieje jak postoi. Doprawiam według uznania, posypuję natką
wesoła kuchniaDanie sycące z dużą ilością warzyw dynia w towarzystwie z fasolki. Zapewniam że szybko znika. Sos carbonara polecam zrobić samemu bo jest prosty do zrobienia.Danie kuchni włoskiej które można samemu urozmaicić tym co mamy w lodówce. 20 dkg makaronu spaghetti 15 dkg boczku wędzonego 1/3 dyni hokkaido 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 15 dkg fasolki szparagowej zielonej sól, pieprz(...)papryką pokrojoną.Do garnka wlewam połowę śmietany i podgrzewam. Do reszty śmietany dodaję żółtka , ser i mieszam. Wlewam do gotującej się śmietany, podgrzewam ale nie gotuję i wyłączam gaz. Sos jak postoi to zgęstnieje. Doprawiam solą pieprzem, dodaję boczek i mieszam. Makaron dodaję do sosu, razem z dynią. Podaję z bazylią świeżą
wesoła kuchniaPindżur macedoński sos w którym 60 % składu to papryka. Ma wyraźny pikantny smak mocno paprykowy. Idealny do kanapek, do dań z grilla. 1 bakłażan 1 cebula czerwona 8 papryk czerwonych 3 łyżki cukru sól, pieprz do smaku 1 główka czosnku 1 papryczka chili 1 i 1/2 kg pomidorów 2 łyżki octu jabłkowego Warzywa myję dokładnie. Piekarnik nagrzewam. Bakłażana, paprykę(...)mniejsze kawałki, przekładam do brytfanny, do cebuli, dodaję przecier z pomidorów i przesmażam całość, dodaję czosnek sprasowany, papryczkę chili, sól, pieprz, ocet jabłkowy, cukier. Przesmażam na wolnym ogniu aż sos się zredukuje. Na końcu miksuję blenderem, doprawiam do smaku. Sos ma mieć konsystencję gęstą. Przekładam do słoiczków i pasteryzuję 20 minut
wesoła kuchniaObiad z piekarnika z sosem miętowym. Zapiekany kalafior z nutą curry i do tego bataty. Lekko, zdrowo i pysznie za razem. 1/2 kalafiora 1 batat 1 papryka żółta 70 g kabanosów sól, pieprz przyprawa grecka 1 garść szpinaku baby 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka curry sos: 1/2 szklanki jogurtu greckiego sól pieprz 1/2 szklanki listków mięty Batata obieram i kroję(...)minut aż warzywa będą miękkie. Kalafiora można w między czasie przewrócić. Do miseczki przekładam jogurt, dodaję posiekaną miętę, sól, pieprz i całość mieszam. Warzywa podaję ze szpinakiem i sosem
wesoła kuchniapapryki mielonej 1 łyżeczka przyprawy do wołowiny sól, pieprz 1 jajko olej do smażenia pozostałe 2 pomidory 2 ogórki korniszony 1 ogórek zielony mały 1 cebula czerwona szpinak baby sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz 2 ząbki czosnku 8 plastrów sera żółtego Do miski przekładam drożdże dodaję dwie łyżki mąki, cukier, mleka tyle żeby zaczyn miał(...)rękoma. Mięso musi być dobrze wyrobione , kleiste. Dziele je na osiem części i formuję płaskie kotlety, które układam na papierze do pieczenia. Smażę na rozgrzanym oleju aż się zrumienią. Sos: Jogurt mieszam z majonezem, dodaję czosnek sprasowany, sól, pieprz.i mieszam. Bułki kroję na pół, układam liście szpinaku, na to plaster sera, burger, plastry pomidora, korniszona, ogórka zielonego, cebulę, liście szpinaku
wesoła kuchniaZapiekanka szybka, prosta i zrobiona z tego co miałam w lodówce. Zatopiona w sosie pomidorowym który powstał z domowego przecieru. 150 g makaronu penne 2 szklanki przecieru pomidorowego 3 cebule 2 ząbki czosnku 20 dkg pieczarek 100 kabanosów 3 łyżki sera żółtego 1/2 papryki żółtej sól, pieprz czubrica czerwona papryka czerwona koper i bazylia świeżą olej Makaron gotuję aldente(...)osolonej wodzie. Dwie cebule przesmażam na oleju, dodaję przecier pomidorowy i dalej przesmażam aż sos zrobi się gęsty. Doprawiam solą, pieprzem, czubricą, papryką. Trzecią cebulę kroję drobno przesmażam osobno i dodaję pieczarki pokrojone i przesmażam na oleju. Doprawiam solą, pieprzem. Na dnie naczynia do zapiekania układam sos pomidorowy, następnie makaron, na to pieczarki, posypuję startym serem, plasterkami kabanosa, i dodaję
wesoła kuchniaCzas gotowania 13 min Czas całkowity 18 min Składniki 250g makaronu piórka 1 łyżka oleju kokosowego 200g pomidorków koktajlowych (w całości) 1 cukinia duża 5 boczniaków 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu teriyaki sól 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (u mnie lniany) 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz Wykonanie Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Na patelni(...)rozgrzej olej i dodaj pomidorki, cukinię pokrojoną w kostkę i boczniaki pokrojone w paseczki. Dodaj sos sojowy i teriyaki, sól i smaż wszystko 10-13 minut. Do makaronu dodaj makaron, olej lniany, czosnek wyciśnięty przez praskę. Podawaj z świeżo zmielonym pieprzem
Apetyt na Zieloneszczypta ostrej papryki czarny pieprz przepis W misce łączymy musztardę, cukier, słodką i ostrą paprykę, stopniowo na przemian z olejem dodajemy ketchup i ciągle mieszamy do momentu aż sos będzie jednolity, całość doprawiamy pieprzem. Cebulę drobno siekamy, ogórki kroimy w małą kostkę, pokrojone składniki dodajemy do sosu i wszystko razem mieszamy. Wymoczone w zimnej wodzie i osuszone śledzie kroimy(...)większą kostkę lub w paski a następnie dodajemy do sosu i delikatnie wszystko łączymy. Gotowe śledzie wstawiamy do lodówki na 2 godziny aby wszystkie składniki się przegryzły. Artykuł Śledzie po cygańsku+ film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniamakaronu (u mnie " orecchiette ", może być spaghetti), sos: 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 12 połówek pomidorów suszonych w oliwie, 100 g zielonych oliwek (ja użyłam oliwki z papryką), 3 -4 łyżki kaparów, sól Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory pokroić niezbyt drobno. Oliwki pokroić w niezbyt cienkie plasterki. Kapary pokroić, nie siekać. Cebulę z czosnkiem poddusić na 4 łyżkach(...)oliwy z pomidorów. Następnie dodać pomidory, oliwki i kapary. Dusić razem 5 minut. Makaron ugotować al dente, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, trochę wody odlać do miseczki. Do sosu dodać odcedzony makaron, zamieszać. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, wlać trochę wody z makaronu. Można dodać podsmażony wędzony boczek – wersja dla mięsożerców. Można posypać tartym serem. zastawa
królestwo garówporach po około 10 minut z każdej strony na bardzo małym ogniu. Czas duszenia zależy od grubości ryby. Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe miejsce. Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj śmietankę. Wymieszaj po czym dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku. Polej pstrągi sosem i podawaj z garstką ugotowanego ryżu
Gotuj Sam!parze to nazwa klusek drożdżowych ugotowanych na parze. W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami. Śląskie buchty zjada sie z owocowym sosem, najczęściej jagodowym. Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok. Buchty z owocami Hortex 1 opakowanie mrożonki Hortex 3 łyżki brązowego cukru szczypta kardamonu ciasto: około(...)mięty do dekoracji Truskawki wsyp do rondelka, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw. Gdy truskawki puszczą sok dodaj szczyptę kardamonu i podgrzewaj je na małym ogniu. Gdy sos zgęstnieje odstaw z ognia. Masło rozpuść i wystudź. Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Do mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki. Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj
Gotuj Sam!masła 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki pszennej 6 dag żółtegostartego sera sól, pieprz biały do smaku Wstaw wodę na makaron i ugotuj go w czasie , gdy będziesz przygotowywać sos. Umyj i obierz warzywa. Posiekaj drobno cebulę. Zetrzyj koper włoski na cieniutkie plasterki. Zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle. Dodaj fenkuła, posiekany drobno czosnek i przesmaż wszystko posypując lekko solą(...)pieprzem do smaku. Dodaj pokrojony w kostkę upieczony schab, zalej śmietaną i duś wszystko razem około 10 minut. Po tym czasie zagęść sos mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj połowę żółtego sera - wymieszaj i dopraw do smaku ostatecznie. Na końcu dodaj szpinak. Zdejmij z ognia. Podawaj makaron z sosem posypany resztą sera i udekorowany pióropuszem fenkuła
Gotuj Sam!Kaczka faszerowana szynką i jabłkami 1 kaczka około 50 dag mięsa szynki 10 dag boczku wedzonego 1 cebula 2 łyżki satrtego jabłka 1 łyżka majeranku sól, pieprz świeżo zmielony sos sojowy 1 łyżka pieprzu ziołowego Oczyść kaczkę, skrop ją sosem sojowym i oprósz pieprzem ziołowym, odstaw w chłodne miejsce. Mięso zmiel razem z boczkiem, dodaj posiekaną drobno cebulkę, starte jabłko(...)zbyt bardzo. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem sklarowanym, ułóż w nim kaczkę. Wstaw kaczke do maksymalnie nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach zmniejsz ogień. Piecz kaczkę do miękkości podlewając ją powstałym sosem. Przed podaniem pokrój mięso oraz farsz na porcje
Gotuj Sam!stwierdziła, że te z odrobiną drożdży są smaczniejsze. Zaś cała "góra" była świetna, aromatyczna i orzeźwiająca. Zrobiłam podwójną porcję. Dodatkowo dołożyłam do salsy orzeźwiające posiekane liście ogórecznika i trochę sosu pomidorowego. Wszystkie cztery podpłomyki zniknęły błyskawicznie. Podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową z dodatkiem mięty Składniki: na 2 placki średniej wielkości 200g mąki pszennej najlepiej chlebowej T750 lub jeśli(...)zarumienienia się boków ciasta. Trwa to około 10 minut. Dodatki: 1 duży mięsisty pomidor mała cienka cukinia pół czerwonej cebuli ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego pęczek liści ogórecznika Łyżka oliwy garść świeżej mięty do posypania wierzchu 4 łyżki greckiego jogurtu (lekko posolić, popieprzyć, można dodać ulubione posiekane zioła - dodałam lubczyk ) Pomidor i cukinię kroimy
Gotuj Sam!nóg gołębia, 1/3 marchewki, 1/3 pietruszki, szalotka, 2 ziarna pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego – zalać wodą, tylko tak, aby przykryć. Ugotować bulion.), ale można również dodać je do sosu razem ze skrzydełkami i korpusami. Przecedzić. Sos: skrzydełka, szyjki, korpusy przecięte na kilka kawałków podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, szalotki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, przykryć(...)chwilę odwrócić skórą do góry. Przełożyć piersi, skórą do góry, do naczynia do zapiekania, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Pierś podawać z sosem. Podałam z chipsami z ziemniaków. Orzeszkami bukowymi i rokitnikiem w cukrze. zastawa
królestwo garów