przepisów (na blogu znajdziecie ich o wiele więcej): Pieczarki w chrupiącej panierce z czosnkową nutą Domowe chipsy paprykowe (z tortilli) Chrupiące kawałki kurczaka w musztardowo-ziołowej panierce Tosty z patelni Grillowana tortilla z wędliną, sosem czosnkowym i dodatkami Tradycyjne zapiekanki na bagietkach Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Pizza na ziołowym cieście z sosem bolognese Pozdrawiam i… 3MAM KCIUKI ZA NASZĄ
Słodkie okruszkiszczypty tymianku 2-3 szczypty czabru i majeranku kilka ząbków czosnku 2-3łyżki oleju sól pieprz Wykonanie: 1. Przyprawy,olej,sos sojowy i czosnek wymieszaj w małej miseczce/garnuszku. 2.Przygotowaną pastą porządnie natrzyj kurczaka. Popieprz i posól. 3. Odstaw zamarynowane mięso do lodówki na kilka godzin. 4. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. 5. Na lub nad brytfanką
Fiolka w kuchnirozgrzanej patelni przesmażyć kawałki mięsa z kurczaka. Najlepiej smażyć na średnim ogniu i tak długo, aż panierka uzyska złoty kolor. Przygotowane kąski z kurczaka ułożyć na papierze, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym sosem
Ugotowaćprzepisy na dnia obiadowe. Może zajrzycie. FASZEROWANY FILET Z INDYKA MIELONE Z PIECZARKAMI PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ PULPETY Z KARKÓWKI W SOSIE MUSZTARDOWYM SPAGHETTI BOLOGNESE KACZKA ZAPIEKANA Z MORELĄ MAKARON ZE SZPINAKIEM I KAWAŁKAMI KURCZAKA SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyłyżek oliwy 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka ziół prowansalskie, 1/2 cytryny, 1 łyżeczka curry 1 pierś z kurczaka pół szklanki kuskus 4 łyżki serka śmietankowego sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej sos: pół zielonego ogórka3 łyżki jogurtu naturalnego ząbek czosnku zioła prowansalskie (według uznania co do ilości )odrobina cukru sól
pieprzny smaczekgryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem serowym Tagliatelle z pieczarkami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z patelni
Aga w kuchnibędziemy wypróbowywać jego przepisy. Czas przygotowania: 15 minut + 60 minut pieczenia Ilość porcji: 4 osoby Składniki: 4 udka z kurczaka 6 ziemniaków 2 czerwone cebule 2 cytryny 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sosu sojowego Olej Przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, niecała łyżeczka kminku rzymskiego (mielonego), łyżeczka płatków chili Salsa z granatem: Połowa dojrzałego granatu Cebula dymka ze szczypiorkiem ½ pęczka pietruszki ½ cytryny
Kolizje SmakówZapraszam na smaczne tortille. Tortille - przepisSkładniki na 4 placki4 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki kukurydzianejokoło1/3 szkl. wodyszczypta soliZ podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli są za suche
kolorowotorcikowokokosowych 1,5 łyżeczki przyprawy curry Filety umyć, osuszyć następnie pokroić w kostkę około 2-3 cm i podsmażyć na łyżce oliwy. Do kurczaka dodać curry i ananas, wymieszać. Wlać sok z ananasa oraz śmietankę. Gdy sos lekko odparuje wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Podawać na ciepło z ryżem. Smacznego
Zabawa smakiemznajomymi. Jest bardzo aromatyczna, głównym źródłem białka w tym posiłku jest brązowa soczewica, która w połączeniu z pieczonymi marchewkami, prażonymi migdałami i kremowym awokado smakuje wybornie, całość wieńczy pyszny sos na bazie trzech olejów i soku z cytryny. Zrób koniecznie! ZUPA RYBNA KACZKA W JABŁKACH Niedzielny obiad to zawsze wyjątkowy czas dla większości z nas. Mamy chwile by wreszcie(...)drób, bo jest to bardzo szybki i prosty sposób na obiad, wtedy kiedy nie mam zbyt dużo czasu na stanie przy kuchni. Kurczaka wystarczy odpowiednio przyprawić, dodać warzywa i owoce i upiec... WIĘCEJ INDYK W KREMOWYM SOSIE Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ PODANY NA WŁOSKIM MAKARONIE Ten przepis mam nadzieję, że zachęci wszystkich tych, którzy nie lubią przygotowywać obiadów, do robienia
SMYKWKUCHNIŚmietanę i/lub majonez można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim.Smak sałatki można urozmaicić pokrojonym w drobną kostkę i usmażonym kurczakiem oraz serem feta.Wierzch sałatki można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika lub drobno posiekanym koperkiem.Z podanych składników wychodzi duża ilość sosu czosnkowego, więc jeśli ktoś woli mniej sosu na sałatce, można zmiejszyć ilość składników na sos. Źródło przepisu: Wielkie
Gospodyni Miejskaszparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej 1 kapusta pak choi 2 łyżki uprażonego sezamu pierz sos sojowy do smaku olej sezamowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy(...)miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej). Marchewkę i cebulę obieramy, marchew kroimy w słupki, a cebulę w ósemki. Kapustę pak choi kroimy na 2-3 cm kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim kurczaka. Gdy będzie złocisty zdejmujemy go z patelni, przekładamy do miski i przykrywamy, żeby
Kulinarne przygody Gatityszparagowa, czyli lekko i zdrowo. Kurczak z pak choi i sezamem Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora marchewka 1 cebula 150 ugotowanej fasolki szparagowej 1 kapusta pak choi 2 łyżki uprażonego sezamu pierz sos sojowy do smaku olej sezamowy olej do smażenia Wykonanie: Pierś płuczemy w zimniej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Wrzucamy(...)miski, dodajemy sos sojowy, mieszamy i marynujemy przez 30 minut (może być dłużej). Marchewkę i cebulę obieramy, marchew kroimy w słupki, a cebulę w ósemki. Kapustę pak choi kroimy na 2-3 cm kawałki. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na nim kurczaka. Gdy będzie złocisty zdejmujemy go z patelni, przekładamy do miski i przykrywamy, żeby
Kulinarne przygody Gatitywędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić pulpeciki w jasnym sosie. Nie dziwcie się :) takie pulpety są naprawdę smaczne :) Wystarczy pokombinować z dodatkami i przyprawami, a można zjeść(...)coś innego, ale za to zaskakująco smacznego. Do moich dzisiejszych pulpetów dodałam prażonych solonych migdałów, jakie otrzymałam przed świętami od firmy VOG - producenta wyrobów Kresto.Składniki:pieczony kurczak - ja użyłam 3 nóżek,solone migdały Kresto,1 łyżeczka ziarenek kolendry,pieprz cytrynowy, sól,1 sucha bułka,1 jajko,mąka pszenna do obtoczenia pulpecików,2 łyżki masła,około 1/3 szklanki kwaśnej
Codzienna kuchnia niecodzienna