sos do spaghetti - 3105 przepisów (strona:151/207)

Spaghetti z krewetkami 128

dobrego... Ja dzisiaj stawiam na ostatnią opcję (choć z drugiej strony zawsze można ją połączyć z którąś z powyższych 😉) i przygotowałam coś, co choć trochę przypomni mi wakacyjny klimat - spaghetti z krewetkami.     Krewetki wielu z nas kojarzą się z kuchnią orientalną. Z jednej strony nic w tym dziwnego, bardzo często wykorzystywane są choćby w kuchni azjatyckiej. Jednak(...)kilka przepisów z wykorzystaniem tych morskich i słodkowodnych stworzonek (znajdziecie je tutaj ), a dzisiaj pokażę Wam kolejny, tym razem z wykorzystaniem makaronu spaghetti. Spaghetti z krewetkami - przepis na 2 porcje Do przygotowania spaghetti będziesz potrzebować: 100g makaronu spaghetti, 10 krewetek, łyżeczkę masła klarowanego, ząbek czosnku, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sok z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku

Z notatnika dietetyka
Spaghetti carbonara 230

ochotę na coś śmietanowego. Makaron w tej formie jest tak smaczny, że trudno sobie go odmówić. Niestety: dużo boczku to dużo kalorii, ale i dużo przyjemności. ;-)  500g makaronu spaghetti 300g wędzonego boczku 1 duża cebula 150ml białego, wytrawnego wina 250ml śmietanki 12% 3 żółtka 2 ząbki czosnku 100g startego, żółtego sera sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem(...)naczyniu mieszamy ze sobą śmietankę, żółtka, ser, sól i pieprz. Do cebuli dodajemy podsmażony boczek, wlewamy przygotowaną śmietankę, zmniejszamy ogień, gotujemy chwilę aż zgęstnieje. 4. Do przygotowanego sosu dodajemy makaron, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy serem i dekorujemy listkami bazylii

Szefowa kuchni
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 169

Szczerze polecam każdemu to danie, jest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe.  Składniki: - opakowanie makaronu omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek czosnku - świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra - sól, pieprz - oscypki - oliwa z oliwek najwyższej jakości Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją(...)zrumieni, dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem łączymy, wykładamy na gorące talerze. Posypujemy posiekanymi ziołami na sam wierz układamy przecięty na pół kapelusz prawdziwka. Gotowe! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Sól ziołowa (domowa) 114

Sól ziołowa to wspaniała przyprawa – jedna z moich ulubionych. Świetna do dań smażonych, gotowanych (zup, sosów, gulaszy) , pieczonych (mięs, zapiekanek) oraz potraw z grilla. Te ze sklepowych półek zawierają różnorodną ilość ziół i przypraw (zależnie od producenta) . Lecz tym razem zamiast kupić, postanowiłam zrobić taką samodzielnie wybierając mieszankę swoich ulubionych dodatków Składniki: 100 g soli gruboziarnistej np. himalajskiej(...)proszek. Gotową przyprawę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku ( np. słoiczku ), ponieważ sól wchłania wilgoć.                     Na obiad proponuję także : – Spaghetti carbonara – Placki ziemniaczane – Spaghetti z mięsem mielonym i warzywami – P ielmienie z mięsem – Leczo z cukinią – Pizza z patelni

Kulinarne S.O.S.
Spaghettli alle Vongole 120

czyli małż sercówek. Bazuje ono na smaku uzyskanym z tych właśnie małż, więc nie dodajemy do niego wielu dodatków, a jedynie czosnek i pietruszkę.  Składniki: 300 g makaronu spaghetti  1 kg vongoli 100 ml białego wina 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól, pieprz natka pietruszki Vongole namoczyć w lekko osolonej wodzie przez 2 godziny. Opłukać pod bieżącą(...)kilku minutach gotowania zdjąć pokrywkę. Muszle wyłowić łyżką cedzakową, odrzucić wszystkie zamknięte. Pozostały wywar lekko zredukować na małym ogniu i doprawić ewentualnie.  Ugotowany makaron odcedzić i wrzucić do sosu, dodać odcedzone vongole, natkę pietruszki i całość wymieszać. Podawać na gorąco

wyzwania kuchenne
SPAGHETTI Z MINI PULPECIKAMI W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 164

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 200 g makaronu spaghetti nitki Makarony Polskie, 15-20 dag mięsa mielonego, 3/4 puszki pomidorów krojonych, 3 czubate łyżki śmietany, garść posiekanego koperku, 1/2 średniej papryki czerwonej, łyżeczka cukru, sól, pieprz cayenne,  zioła prowansalskie, łyżka oleju, przyprawy do mielonego: sól, curry, papryka(...)mięso się przyrumieni dodaję pokrojoną w kostkę paprykę, smażę 2-3 minuty. Następnie dodaję pomidory z puszki i przyprawy, duszę razem na małym ogniu około 5-7 minut. Do sosu dodaję śmietanę i posiekany koperek, mieszam, aż składniki dobrze się połączą. Na koniec wrzucam wcześniej ugotowany makaron. W razie potrzeby danie doprawiam do smaku

JejKuchnia
Spaghetti z sosem pomidorowym i serem 170

makaron spaghetti - 40 dag koncentrat pomidorowy -1 mały słoiczek cebula - 2- 3 szt czosnek - 3 ząbki masło - 2 łyżki  mąki pszenna - 1 łyżka pieprz kolorowy sól cukier  oregano majeranek papryka ser żółty tarty Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzany na patelni olej i zeszklić ją. Czosnek obrać i posiekać, dodać pod koniec smażenia cebulki(...)zasmażkę , następnie dodajemy koncentrat i dokładnie łączymy wszystko razem. Doprawiamy do smaku sola, pieprzem, cukrem, majerankiem, oregano i papryczką. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, nakładamy na talerze , polewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem

Camilla w kuchni
Omlet ze spaghetti 223

super sposób na zużycie pozostałego z obiadu makaronu spaghetti - idalny na syte śniadanie czy kolację, dla mnie z powodzeniem zastępuje również obiad. SKŁADNIKI: (1 porcja)   ugotowany makaron spaghetti (ilość na oko, tyle ile zjemy :) 2 jajka 3 łyżki wody szczypta soli ulubione przyprawy: u mnie czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, bazylia, oregano suszone olej do smażenia  ewentualnie(...)się zrumieni. 2. Jajka roztrzepać z wodą i przyprawami, wylać na makaron, poczekać chwilę i przekręcić na drugą stronę. Smażyć pod przykryciem aż spód się przyrumieni. Podawać z ulubionym sosem lub keczupem

Kto ugości moich gości?
Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym 118

Proste i efektowne danie - makaron z krewetkami usmażonymi na maśle z czosnkiem i chilli z dodatkiem domowego sosu pomidorowego.  Danie, które można przygotować na szybką kolację ale też świetnie się sprawdzi kiedy mamy w domu gości. Z mojego doświadczenia - z owocami morza im prościej tym lepiej i tak właśnie jest(...)przypadku. Krewetki, pomidory, czosnek i chilli - to cztery podstawowe składniki tego dania, do tego chlust białego wina i właściwie nic więcej nie potrzeba. Makaron z krewetkami w sosie pomidorowym 4 porcje SOS: 2 puszki  krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju  1 papryczka chilli ½ łyżeczki soli ¼ kieliszka białego wina opcjonalnie: bazylia świeża albo oregano

Smaczny zeszyt
Francuski kurczak z 40 ząbkami czosnku oraz jesienna surówka 136

bazyliowe dressingi do sałatek na bazie oliwy rozgniecionym ząbkiem czosnku możecie natrzeć grzanki i przygotować np. bruschettę al pomodoro   czosnek to świetny dodatek do wszelkich włoskich makaronów, np. spaghetti alla putanesca możecie nim także doprawić pasty kanapkowe na bazie roślin strączkowych, np. zrobić hummus albo pastę z grochu łuskanego   albo przygotować prowansalską zupę czosnkową Francuski kurczak(...)ząbkami czosnku. Nie przestraszcie się jednak tą ilością, ponieważ długie gotowanie ząbków czosnku w bulionie z winem łagodzi ich ostry smak, tworząc przepyszny, maślano-czosnkowy w smaku sos.   Istnieje wiele wersji tego dania, w oryginalnym przepisie wykorzystuje się całego kurczaka pokrojonego na części. Ja jednak lubię upraszczać sobie życie, dlatego postanowiłam przygotować go na bazie udek z kurczaka

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron cacio e pepe w 10 minut 104

mieszanki serów, a sięgniecie tylko po Pecorino. To jeden z droższych serów, ale jego smak jest nie do podrobienia. Spróbujcie! Składniki na 3-4 porcje: – 250g makaronu spaghetti Incola – 125ml wody z gotowania makaronu – 110g sera Pecorino – 2 łyżki masła – 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu Pecorino ścieramy na tarce o małych oczkach, odstawiamy. Makaron gotujemy(...)wlewamy wodę spod makaronu i zagotowujemy. Następnie dodajemy makaron i dodatkową łyżkę masła, mieszamy. Dodajemy Pecorino (trochę pozostawiamy do dekoracji), zdejmujemy z ognia i mieszamy do momentu uzyskania gładkiego sosu. Podajemy od razu, posypując pozostałym serem i świeżym pieprzem. Smacznego! Artykuł Makaron cacio e pepe w 10 minut pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Greckie inspiracje: Makaron z bakłażanem, oliwkami, sosem pomidorowym i smażonym serem halloumi 193

gorącym tłuszczem.  Do tego niezawodny makaron, jak zwykle kilka prostych, dobrej jakości składników i kolejny grecki 'homemade' posiłek wjeżdża na stół.  Składniki:  - 1/2 opakowania makaronu spaghetti - 1 mały bakłażan - garść oliwek - 3 średnie, mocno dojrzałe pomidory - średnia cebula - 4 ząbki czosnku - ser halloumi - oregano, bazylia, tymianek, sól morska, pieprz - oliwa z oliwek Makaron gotujemy al'dente(...)zmniejszamy ogień i redukujemy aż cała woda odparuje.  W tym czasie na drugiej patelni mocno rozgrzewamy olej i smażymy pokrojony w plastry ser na złoty kolor.  Gdy sos uzyska pożądaną gęstość, dodajemy oliwki, zioła, pieprz i sól.  Na patelnie dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy do głębokich telerzy, na wierzchu układamy halloumi. Smacznego

Cook&Love
Spaghetti z krewetkami i pomidorkami 200

tamte smaki :)  Dzisiaj makaron w szybkiej wersji z krewetkami koktajlowymi - prosto i smacznie - takie dania są najlepsze !!! SKŁADNIKI (na 4 porcje - 1 porcja - 600 kcal) 400 g makaronu spaghetti - może być jak najbardziej pełnoziarnisty 250 g krewetek koktajlowych 500 g pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka bazylii 5 łyżek oliwy z oliwek 4 łyżki masła sól morska świeżo(...)krewetki, podsmażamy pół minuty i dorzucamy przekrojone pomidorki. Solimy. Smażymy na większym ogniu, aż pomidorki puszczą sok. Dodajemy posiekaną bazylię. Makaron wyciągamy z garnka (bez odcedzania) i przekładamy do sosu. Mieszamy i potrząsamy kilkukrotnie patelnią by napowietrzyć makaron. Na koniec doprawiamy pieprzem. Podajemy i przystrajamy bazylią. Smacznego :)   1 porcja - 600 kcal - białka - 24 g - tłuszcze - 22 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Spaghetti alla bolognese 145

Dzisiaj Spaghetti alla bolognese albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki(...)dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi

Smaczne Potrawy
Spaghetti alla bolognese 122

Spaghetti alla bolognese, albo jak mawiają Włosi spaghetti z Ragu’ alla Bolognese czyli klasyczne, najprostsze i według mnie najlepsze na świecie spaghetti. Składniki: 3/4 kg. makaronu spaghetti 5 łyżek oliwy 1/2 kg chudej mielonej wołowiny cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 5 ząbków czosnku puszka pokrojonych pomidorów łyżki startego parmezanu bazylii trochę sól pieprz Przygotowanie: Na patelni podgrzać 3 łyżki oliwy(...)dusić 5 minut. Usmażoną cebulę wymieszać z mięsem. Dodać pomidory w zalewie, czosnek i bazylię . Wymieszać, dusić ok. 20 minut. Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Odcedzić, polać sosem, posypać parmezanem, ozdobić świeżą bazylią. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij,, Udost ępnij” i ,,Lubi

Smaczne Potrawy
Spaghetti bolognese 215

Składniki: 500 g makaronu spaghetti (tagliatelle) 500 g mięsa mielonego puszka pomidorów 2 cebule 2 marchewki 1 seler 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa chwilę podsmażyć, dodajemy czosnek oraz mięso, doprawiamy do smaku i smażymy(...)pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle)  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem

magiczna kuchnia Kasi
Spaghetti puttanesca :) 169

wersja : Spaghetti puttanesca : (4 osoby) 1 opakowanie spaghetti 1 puszka pomidorów w soku 1 duża cebula suszone pomidory z pestkami dyni szczypiorek pieprz, bazylia, oregano oliwa z oliwek Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebulę, suszone pomidory kroimy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy cebulę oraz suszone pomidory wraz z pestkami dyni, chwilę podsmażamy i dodajemy(...)pieprz, dusimy razem jeszcze 3-4 min. My już nie solimy ponieważ pomidory w puszkach z reguły są solonee, poza tym makaron również gotowaliśmy w osolonej wodzie. Na koniec sos wlewamy ugotowanego makaronu i wszystko razem mieszamy. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Danie jest gotowe :) Smacznego

vegetanie