Składniki: Na sodowy chlebek: (4 duże placki) 3 szklanki mąki pszennej 200ml kwaśnej śmietany łyżeczka soli porządna łyżeczka sody oczyszczonej łyżka cukru 5 łyżek mleka Mięsko: tacka piersi z kurczaka (500g) po łyżce przypraw: kebab-gyros zioła prowansalskie papryka słodka bazylia curry 4 łyżki mleka trochę oleju do smażenia Sałatka: sałata lodowa papryka czerwona ogórek kiszony Wykonanie: Mięsko: Naszą pierś(...)ściereczką, aby nie obsychały, a smażyć je jak mięso już będzie prawie gotowe. Wtedy będą cieplutkie. *Do sałatki można dodać np. śmietany bądź majonez lub zrobić ulubiony sos. Ja nie lubię takich rzeczy więc jem bez tego. Surówka nr. 2, którą jadła reszta rodzinki: Kapustę pekińską kroimy w paseczki, dodajemy do tego posiekany szczypior i wszystko mieszamy dodając śmietanę
Moje pyszne gotowaniejest bardzo znikome. Tak naprawdę, dopiero teraz w pełni zaczynam poznawać możliwości tych różowych stworzonek, które jak się okazuje, są naprawdę spore. Pod tym względem, porównałabym je do piersi kurczaka. Z obu można wyczarować wszystko, nie trzeba też nie wiadomo ile, by stworzyć pyszne danie. Składniki te są łatwe w obróbce, a także mnóstwo innych produktów do nich pasuje. Dzisiejsza(...)alkohol w połowie się zredukuje. Wtedy wrzucam krewetki i gotuję razem pod przykryciem 3-4 minuty. Natkę pietruszki siekam. Do ugotowanych krewetek dolewam delikatnie śmietankę, która zagęści sos. Można także użyć mąki, w przypadku zbyt małego zagęszczenia. Dodaję natkę pietruszki, doprawiam pieprzem. Podaję na zimno do pieczywa lub na ciepło z ugotowanym ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiAromat goździków i kardamonu. Słodycz dyni. Pyszna pasta nie tylko kanapkowa. Można ją dodać do owsianki, kaszy na słodko, zapiec z jabłkiem. Cóż jeszcze? Nie wiem
Kucharzycazęba wbić było w co. Więc właśnie dochodzi w piekarniku kurczak. Ale o kurczaku pisać nie będę. Kurczak jak kurczak, każdy kiedyś widział, pewnie nawet i jadł. Ale oprócz kurczaka zrobiłem też włoskie paluszki grissini. Takie z ciasta chlebowego z makiem i cebulą. I solą gruboziarnistą posypane. Tak żeby przekąska do piwa była. Nawet nie głupio wyszło. Fajnie chrupią, słone(...)odstawiamy na 30 minut. Potem dokładnie każdy wałek spryskujemy wodą i posypujemy solą morską gruboziarnistą. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy 20-25 minut. Możemy podać z ulubionymi sosami. Ja użyłem sosu czosnkowego . Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory
Marder&Marder Manufactureprzygotować tajine już opisałam :) Teraz pora na mój pierwszy, aczkolwiek mało marokański :) posiłek. Ale od czegoś trzeba zacząć... Tajine warzywny. Takie warzywa robiła moja mama, ale dodawała mięso, chyba kurczaka. U mnie na razie tajine bezmięsny. Znowu porobiłam sporo zdjęć, więc postanowiłam je umieścić. Ale kolorowo! :D Jeszcze gorące. Para naszła na obiektyw aparatu :) Składniki na 3 porcje: warzywa(...)komin. Sprawdzałam czy woda się skrapla i czy warzywa nie przywierają Po upływie 2h - 2,5h tajiny wyjmujemy, zdejmujemy komin i zjadamy :) Naczynia myjemy po całkowitym wystudzeniu Podałam z sosem tzatziki , którym polewałam warzywa. Pycha! Tak lekkie danie można podać nie tylko na obiad, ale również na kolację. Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTen przepis to świetny pomysł na to jak wykorzystać mięso pozostałe z gotowania np. rosołu. Prosty i niedrogi. Do tego najlepsze będą domowe tortille , ewentualnie
Złote przepisypodudzi uciekła mi trochę do góry (skurczyła się), to i tak serek zdążył oddać smak zarówno mięsu jak i samej skórce, która wyszła niebywale chrupiąca i pyszna. 5 podudzi kurczaka 1 opakowanie serka kremowego Apetina – Grillowana Papryka i Oliwki 1 łyżeczka tartego parmezanu 1-2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku po 1 papryce(...)minuty. Gdy cebula lekko się zeszkli dokładamy pokrojone papryki. Smażymy razem jeszcze kilka minut. Następnie dokładamy pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotujemy na średnim ogniu, aż sos pomidorowy nieco się zredukuje. Na koniec dodajemy 1 łyżkę serka Apetina, mieszamy. Doprawiamy całość solą, pieprzem i dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Podgrzewamy jeszcze około 2-3 minuty, po czym zdejmujemy
Smaki Na Talerzukurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały pęczek kolendry (lub ewentualnie natki pietruszki) 2 czubate łyżki ziaren sezamu 1 jajko 1 łyżkę wody sól(...)patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam, a dopiero przy jedzeniu. Pasowałby idealnie
Ratunku obiadJuż kiedyś wspominałam o mojej miłości do masła, takiego dobrego, prawdziwego minimum 80% tłuszczu. Nie używam go specjalnie dużo, taka normalna paczka ( 200
Dieta moja pasjatego też powodu zupełnie świadomie piszę tutaj Stroganow, a nie boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli(...)stron przez ok. 5 minut. Cebula powinna się zeszklić, ale raczej nie ściemnieć. Mięso z cebulą przekładamy do garnka, w którym będziemy gotować nasze danie, pozostawiając jednak na patelni sos ze smażenia. Na nim z kolei podsmażamy przez chwilę pieczarki – powinny wchłonąć cały płyn z patelni i lekko się zezłocić. Pieczarki dorzucamy do mięsa i zalewamy całość bulionem, najlepiej ciepłym
Kulinarna PokusaRosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i
To co kochamusmażonego już mięsa. Naprawdę świetna sprawa, o ile nie przesadzi się z wielkością użytego filetu... Ja prawie padłam po jednej porcji, ale warto było. ;) 2 porcje 1 mała pierś kurczaka 4 grubsze plastry żółtego sera 2 łyżki stołowe miękkiego masła 1 spory ząbek czosnku kilka gałązek świeżej natki pietruszki sól morska świeżo mielona świeżo mielony czarny pieprz słodka papryka(...)zrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret
Kuchenna Kontrrewolucyakurczaka 6 łyżeczek musztardy kempingowej Octim 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu mała szczypta soli mała szczypta soli czosnkowej 1 łyżeczka suszonej bazylii Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc po dwa cieńsze kotlety. Każdy kotlet lekko rozbijamy. W miseczce mieszamy składniki marynaty: musztardę, olej, pieprz, sól zwykłą i czosnkową oraz suszoną bazylię. Kotlety przekładamy do większego worka(...)bakteriami i grzybami oraz wzmacnia funkcjonowanie układu nerwowego oraz poprawia odporność. Osoby dbające o sylwetkę ucieszą się z faktu, że gorczyca spala tłuszcz, a musztarda jest najmniej kalorycznym z sosów. Aby korzystać z dobroczynnych właściwości musztardy wystarczy dodawać ją „przy okazji” do codziennych potraw. Do porannych kanapek obok ketchupu sprawdzi się Warmiński Sos Musztardowy, który ze względu na wygodne opakowanie
Słodkie okruszkijaka jest pora roku i przygotuj idealną minestrone. A oto kilka ogólnych zasad: 1. Podstawą zupy jest bulion i sezonowe warzywa. Bulion może być warzywny lub mięsny (np. z kurczaka, wołowiny), ale podobno najbardziej oryginalny jest na bazie wywaru z gotowania fasoli. Włosi używają tu fasoli borlotti, którą możemy zastąpić dowolnie inną: cannellini, pinto, białą, ciecierzycą itd. Aby przygotować minestrone(...)soczewicy . 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem . Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou . Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek
Chilli Czosnek i Oliwasmaczna, do tego niezwykle prosta w przygotowaniu. Idealna również wtedy, gdy dzień wcześniej jedliście rosół ale na mięso zabrakło chętnych. Bo podstawą dania jest ugotowane wcześniej mięso z kurczaka. Możesz zatem wykorzystać to, które już masz lub ugotować je z warzywami (jak na rosół), specjalnie na potrzeby Twojego dania. Przyda się Tobie również dobrej jakości naczynie do zapiekania(...)pieprz, sól Wykonanie: Pokrój drobno cebulę i czosnek, podsmaż na patelni, aż zmiękną. Dodaj pomidory z puszki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, wino oraz wszystkie przyprawy. Odparuj całość, aż sos lekko zgęstnieje. W tym czasie porwij mięso na kawałki, dodaj do całości i wymieszaj. Ułóż całość w naczyniu do zapiekania. Pokrój mozarellę w plastry, ułóż plastry na mięsie. Posyp całość
Garniec Magalie