Przepis na stripsy a'la KCF. Nie są to 100% stripsy z KFC, wiec sie nie czepiać ;-) Składniki potrzebne do wykonania naszych stripsów: Cztery duże pojedyńcze piersi z kurczaka (miałem około 1,3KG) Jedna i 3/4 szklanki mąki pszennej. (około 300-350g) Dwie szklanki mleka (około 400ml) Dwa jajka Pół opakowania słodkiej papryki (12g) Pół opakowania pieprzu cayenne(...)przygotowane mięso pudrujemy w mące pszennej. Stripsy wrzucamy partiami na rozgrzany olej i smażymy aż sie zezłocą. Usmażone stripsy odsączamy na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z: Sosem czosnkowym, Barbecue, lub pikantnym
Facet i nożedodatek do sałatek, płatków śniadaniowych dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka 500 g pieczarek 2 -3 łyżki nasion chia 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 obrana cebula kawałek pora 2 liście laurowe, szczypta mielonego ziela angielskiego do smaku(...)lubczyku, pieprzu i słodkiej mielonej papryki. Gdy zmiękną a w kuchni uniesie się piękny zapach (lubczyk podkreśla aromat grzybów) to pieczarki z patelni wraz z powstałym sosem dodaj do zupy, wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę do połączenia się składników. Dodaj poszatkowany drobno koperek i śmietanę, dopraw do smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniJakoś tak po przeglądzie lodówki i zamrażalki dopadłam kiełbasę chorizo i polędwiczkę wieprzową i podjęłam się wyzwania połączenia tego w całość. już po szaszłykach z chorizo i kurczakiem wiem że kiełbasa ta zupełnie zmienia smak po ugrilowaniu lub zapieczeniu i nie pomyliłam się. Prezentuję się równie ekstra i tak samo smakuje. Podajemy np z zieloną soczewicą z fasolka szparagową(...)żeby odpoczęło, następnie kroimy w plastry. Gotową polędwiczkę przekładamy na talerze i pododajemy np z zieloną soczewicą z fasolką szparagową i pomidoroami lub jak mój luby wybrał kopytka okraszone sosem z pieczenia
Piekielna Kuchnia Patikażdej restauracji spotkamy się z daniem na bazie krewetek. Nie musimy się go obawiać. Smakiem przypomina kurczaka. Wyróżniamy krewetki koktajlowe , królewskie i tygrysie. Pamiętaj przygotowując krewetki, by pozbyć się ich jelit, w przeciwnym razie potrawa będzie miała gorzki i cierpki smak. Ponadto możemy się pochorować. Wołowina z krewetkami 4 kotlety wołowe, 20 szt. krewetek, oliwę z oliwek, sól, paprykę(...)danie z frytkami lub ryżem. Wedle uznania. Czas przygotowania wynosi około 30 minut. Jedna porcja zawiera 350 kalorii. Danie to możesz polecić swoim znajomym bez dwóch zdań. Spaghetti w sosie pomidorowym z krewetkami 12 krewetek obranych, makaron spaghetti, 4-5 ząbków czosnku, natka pietruszki, sól pieprz, 1 łyżeczka masła do smażenia, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka soku z cytryny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!podaję do placków ziemniaczanych, do makaronów, do zapiekanek, jako dodatek do ziemniaków z mięsem. Pieczarki smażone to baza do kolejnych dań, wystarczy wlać śmietanę i mamy pyszne pieczarki w sosie, albo dodać bulion i mamy zupę pieczarkową. Pieczarki idealnie się nadają do eksperymentowania w kuchni. Przepis na pieczarki smażone, składniki: 500 g pieczarek 2 duże cebule ze szczypiorem 2 łyżki(...)mocnym ogniu bez przykrycia, nie dopuszczamy do wydzielenia soku podczas smażenia, a doprawiamy pieczarki solą i pieprzem dopiero po usmażeniu! Pieczarki smażone to idealny dodatek do obiadu np. do kurczaka Caprese lub do placków ziemniaczanych. The post Pieczarki smażone appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnastępnie przygotowanie sobie obiadu, bardzo często sięgamy po produkty typu fast-food. Z tym określeniem na pewno nam się kojarzą: mrożona pizza, zapiekanki, gotowe pierogi czy tortille z kurczakiem z zimnej lodówki marketu. Dzięki daniom przygotowanym metodą sous-vide macie alternatywę. Producenci tych dań oferują dość szeroki wachlarz rodzajów mięsa: od indyka po kaczkę, kończąc na mięciutkiej wołowinie. Technika(...)duże ilości i są po prostu w marynacie. Tak czy inaczej bez tego dodatku można by było nazwać mięsa wolno gotowane niemalże zdrową żywnością. - Mała ilość lub czasem brak sosu. Mimo że mięso jest kruche i soczyste, trochę brakuje sosu którym można by było polać ryż czy kaszę którą przygotowaliśmy do posiłku. Ważna sprawa!: W opisie odgrzania mięs są zazwyczaj
Kuchnia PROzdrowotnaZamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej soi, tajskiej sok z jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej trawy 1 czerwone chili Dodatkowo(...)berberys, a następnie kalafior. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsyp brukselkę, natkę. Dopraw solą i smaż aż pilaf będzie ciepły. Upieczone skrzydełka polej sosem i podaj z kalafiorowym pilafem limonką. The post Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaZamiast ryżu wybrałam jednak kalafior . Kalafiorowy pilaf ugotowałam podobnie jak ryż , z szafranem i berberysem. Do słodko kwaśnych skrzydełek pychotka. Skrzydełka pieczone Składniki: 4 porcje 2 kg skrzydełek z kurczaka 60 ml jasnej soi, tajskiej sok z jednej limonki + 1 limonka 4 łyżki miodu 3 cm utartego imbiru 1 chili 1 czosnek solo źdźbło cytrynowej trawy 1 czerwone chili Dodatkowo(...)berberys, a następnie kalafior. Smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Na koniec wsyp brukselkę, natkę. Dopraw solą i smaż aż pilaf będzie ciepły. Upieczone skrzydełka polej sosem i podaj z kalafiorowym pilafem limonką. The post Skrzydełka pieczone na słodko kwaśno appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczarek 100 g wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 1 cebula 1 ząbek czosnku sól , pieprz do smaku 1 jajko folia spożywcza 2 łyżki masła Piersi z kurczaka rozkrawamy na połowę , po czym każdą połówkę, przecinamy jeszcze na pół , tak, żeby uzyskać z każdej dwa plastry . Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem , mają pozostać dość grube , więc nie należy się nad nimi pastwić(...)wrzątkiem i parzymy około 10 minut w gorącej , ale nie wrzącej wodzie . Wyjmujemy , odstawiamy do przestygnięcia . Zdejmujemy folię i podsmażamy na maśle tuż przed podaniem . Ja podałam z sosem pieczarkowym i pure ziemniaczanym przełożonym szpinakiem .Smacznego Post Cygara drobiowe z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyBoziu, jakie dobre! Bakłażan, pomidory, ricotta, cebula i dużo czosnku- jak ma nie smakować? Do tego możecie dodać kurczaka, ja dodałam indyka, bo został mi kruchutki, pieczony udziec z poprzedniego dnia. Ten makaron jest dosyć lekkim daniem (jeżeli użyjecie makaronu pełnoziarnistego to już w ogóle- fit!). Ricotta jest całkiem lekkim serkiem, chociaż moja miłość do mascarpone nie pozwala mi wznosić(...)będzie lepiej wyglądało). Dodaję do cebuli i czosnku, chwilę smażę. Następie dodaję zgrillowanego bakłażana. Dokładam ricottę i ciągle mieszając czekam aż się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem, listkami świeżego tymianku. Sos z ricotty prawdopodobnie będzie dość gęsty- po to zostawiłam wodę z ugotowanego makaronu. Można nią regulować gęstość sosu. Na patelnie wrzucam makaron, dokładnie mieszam. Smacznego
Cook&Lovenowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże, mrożone lub suszone prawdziwki sól, pieprz(...)Składniki: główka młodej kapusty 2 cebule masło 1-2 czubate łyżka mąki (w zależności od wielkości kapusty i ilości płynu w którym sie gotowała) gałązka lubczyku, koperek, sól, pieprz, sos sojowy Kapustę umyć, poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać lubczyk i gotować do miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i dalej smażyć
Dobra karmaJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piersi kurczaka, które miały być na poniedziałek - trzeba było je poświęcić, gdyż wypadło na tortille z kurczakiem ;). Składniki (na 2 quesadille): 4 pszenne tortille 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący(...)kolacja na ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują z meksykańskim sosem salsa, dipem czosnkowym lub musztardowo - miodowym - w zależności od nadzienia i gustu. Przepis bierze udział w konkursie POTRAVEL. Szczegóły na stronie http://potravel.pl/2013/09/25/konkurs/
Kuchnia po mojemusłodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona(...)Rozpuszczamy pozostałe masło, przekładamy kapustę i zasmażamy, aż płyn odparuje. Surówkę z kapusty podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta zasmażana została podana do ozorów w sosie koperkowym. Smacznego. The post Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię