gotowanego, z kaszą gryczaną połączonego. Przyprawy tu znaczącą rolę odgrywają, bo smaku nadają. Babkę można z podawać różnymi sosami, ale dobrze smakuje połączona z pieczarkami. Składniki: babka na podłużną formę ok. 24 cm: 400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, 2 duże białe cebule, 1 łyżka masła klarowanego, 200 g kaszy gryczanej, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach(...)rosołowego, 100 g śmietanki 30%, 50 g startego sera żółtego, 1 łyżka sosu Worcester, sos sojowy do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy
Moniki Smakołykipyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku(...)boczku i rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego
My Culinary ArtDomowe nuggetsy z kurczaka są w moim domu jednym z lepszych sposobów na obiad dla dzieci. Niewielkie, dość cienkie kawałki kurczaka marynuję w czosnku, papryce i mleku, a następnie obtaczam w delikatnej japońskiej panierce Panko. Przygotowuje się ją z dużych kawałków białego pieczywa, dzięki czemu po usmażeniu jest bardzo chrupiąca, ale i delikatna równocześnie. Dostaniecie ją w sklepach(...)słodkiego sosu chili 1 łyżka majonezu 1 łyżka soku z limonki szczypta soli (opcjonalnie) WYKONANIE SOS : W miseczce mieszamy majonez i słodki sos chili. Doprawiamy szczyptą soli i sokiem z limonki. Odstawiamy. NUGGETSY : Filety z kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, oczyszczamy z białych błon i kostek. Każdą pierś kroimy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na cienkie
cool and mintypieprz do smaku 4 łyżki suszonej cebuli 2 łyżki czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego ciemnego PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, wycinam kości. Filet z kurczaka drobno kroję w kostkę. Przygotowuję marynatę. Nacieram dokładnie udziec z indyka. Na środek kładę mięso z kurczaka. Dokładnie zawijam i wkładam w siatkę
Gotowanie Patkipowstają nam ciekawe łódeczki. Dzięki gotowaniu na parze mięso jest soczyste i delikatne. U mnie łódeczki podane z ryżem z warzywami i jasnym sosem pieczeniowym. Możecie je jednak podać z ulubionymi dodatkami. Polecam! Łódeczki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka 200g tartej mozzarelli 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 papryczka chili(...)ostrym nożem od grubszej części przez środek wzdłuż, tak by powstała pośrodku kieszonka (uważając, by nie przebić mięsa, farsz nie będzie wtedy wypływał). Mięso nacieramy oliwą oraz przyprawą do kurczaka (również w środku otworu). Mięso wkładamy na godzinę do lodówki. Mozzarellę mieszamy z pokrojonymi w kostkę pomidorami, natką, bazylią i posiekaną drobno papryczką chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Smak mojej kuchnizdominowała smaku samej papryki. Jesteście ciekawi jak smakuje sos ze świeżego chilli? Są takie chipsy lays karbowane strong o smaku ostre chilli. Wcale nie trzeba chemii by taki smak uzyskać, odrobina limonki, kakao czy kminu rzymskiego robią cuda :). Zapraszam! Dla 2 osób Czas przygotowania: godzina Składniki: 4 udka z kurczaka (Nie ćwiartki kurczaka!) Marynata do udek: Papryka słodka, czosnek(...)następnie wyjmujemy i kroimy na desce w kostkę. 3/ Wrzucamy papryczkę na rondel na mały ogień, dodajemy śmietankę, koncentrat pomidorowy, szczyptę kminu, kakao oraz sok z limonki. Gęsty sos solimy do smaku i ściągamy z kuchenki 4/ Świeżo upieczone udka podajemy z białym sosem chilli oraz puure ziemniaczanym. Smacznego
Kuchnia PROzdrowotnaZupa Tom Kha Gai Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 3 udźce z kurczaka 4 listki limonki kaffir 1/3 opakowania bukietu chińskiego Poltino 1 łodyga trawy cytrynowej 3 cm kawałek galangalu 1 papryczka chili 5 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) sok z limonki 2 łyżki sosu rybnego kilka pomidorków koktajlowych listki kolendry Wykonanie: Do garnka wlewamy(...)aromat), posiekane chili, mrożone warzywa. Galangal obieramy i drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki, również dodajemy do zupy. Gotujemy przez 10 minut. Udźce kurczaka kroimy w cienkie paski, dodajemy do zupy wraz z mleczkiem koksowym i sosem rybnym. Gotujemy przez 5 minut, na koniec dodajemy pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i sok z limonki. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą
Kulinarne przygody GatityKurczaka można przygotować na wiele sposobów, nadaje się wspaniale jako przekąska na imprezie podawana z sosem meksykańskim. A gdy nie chce nam się jechać do KFC możemy podobne przygotować sami. Imprezowy chrupiący kurczak Składniki: - 500 g skrzydełek - pierś z kurczaka - ok. 300 g mąki - przyprawa do kurczaka - papryka ostra - pieprz cayenne - sól - pieprz - Party Dip meksykański Prymat - 5-6 łyżek
Kulinarne życieCoś na szybką kolację Składniki 2 wędzone udka kurczaka 4 ogórki konserwowe liście sałaty ( różne) 10 szt pomidorów suszonych 1 cebula sól , pieprz starty ser sos: mały jogurt naturalny gęsty 2 łyżki majonezu 2 średnie ząbki czosnku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka bazylii szczypta cukru i soli tortilla 6 szt Przygotowanie Udka kurczaka po zdjęciu skóry
R'n'G KitchenWykładamy na talerz pieczone udko kurczaka z Rösti wraz z pomidorami, oraz lekko duszonym szpinakiem z solą i czosnkiem. Możemy przygotować również sos na bazie majonezu i jogurtu z dodatkiem czosnku i szczypiorku. The post Pieczone udko kurczaka z Rösti appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskórka się już lekko zarumieni podlewamy 4-5 łyżkami wody i pieczemy prze kolejne 1,5h, podlewając mięso co około 10 minut wytworzonym sosem. Resztę masła roztopić i wymieszać z miodem. Mieszaniną wysmarować dokładnie kurczaka na około 20 minut przed planowanym wyciągnięciem. Upieczonego kurczaka delikatnie zdjąć z butelki i ułożyć na paterę. Udekorować gałązkami rozmarynu, sałatą rzymską i/lub ćwiartkami cytryny
Pyry na Gazsmażyć. 5. Całość zalać 2 szklankami wody, można dodać 1/2 kostki rosołowej/warzywnej. 6. W miseczce rozmieszać serek topiony z 1/2 szklanki wody. Wlać do kurczaka i nadal dusić do momentu zredukowania się sosu. 7. Doprawić solą, pieprzem. Dodać ugotowany brokuł i żółty ser. 8. Podawać z ugotowanym w osolonej wodzie pełnoziarnistym makaronem
A Ty Smakuj MnieDzisiaj domowy wyrób wędlin w mega szybkiej opcji. Plus w gratisie wietnamska kanapka BANH MI – bardzo popularna w Wietnamie, popularna na zachodzie i coraz bardziej
slodkokwasnapljajek podana na białym lub pełnoziarnistym pieczywie to doskonałe źródło energii na śniadanie. Z apraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sałatka z brokułem kurczakiem i fetą Naleśniki z jabłkami, pomarańczami i sosem karmelowym Naleśniki z jabłkami i karmelem Artykuł Pasta z makreli i jajek – prosty przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuoraz resztę tymianku.Smaż ok 8 minut, następnie skrop cytryną, przemieszaj i dodaj śmietanę, wszystko podsmażaj na małym ogniu, na sam koniec ułóż grillowane filety kurczaka i przykryj, żeby wszystko się poddusiło i sos się zredukował. Smacznego
Niezły Młynekminut. W misce rozbełtać jajka, dodać śmietanę, rozdrobnioną mozzarellę i doprawić całość solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na podpieczony spód ziemniaczany ułożyć równomiernie mięso z kurczaka, następnie cukinię i paprykę. Całość polać połową sosu. Następnie ułożyć różyczki brokułu i polać pozostałym sosem. Wierzch tarty posypać oregano i włożyć do piekarnika. Piec około 40 minut. Upieczoną tartę posypać natką pietruszki
Passions hobbies lifemusztardę miodową i gruboziarnistą – w takich proporcjach? W takich, żeby relish nie spadał z jedzonej kiełbaski i nie rozsypywał się. Do burgerów, wołowiny i kurczaka mieszam posiekane pikle z majonezem, ketchupem lub sosem bbq – w takich samych proporcjach jak wyżej – żeby się elegancko wszystko ze sobą zlepiło. SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony
Karo in the Kitchenprzecież wspaniały składnik obiadu, zapiekanek, dań jednogarnkowych, nie tylko zup. Uwielbiam makaron! Smaczne danie z makaronem z ulubionymi dodatkami, najczęściej podaję z pomidorami, sosem serowym, sosem śmietanowym, mięsno-pomidorowym, szpinakiem, warzywami i kurczakiem, z boczkiem i jajkiem. Do tego zioła, przyprawy. Aromat w kuchni gwarantowany, smak taki jaki lubię. Dziś padło na ser (nie z mleka
Zasmakuj KuchniHej! Wiosna przyszła, za oknem śpiewają ptaki wesołym głosem. Człowiek jakoś czuje się lekko. Chce się żyć! No to dziś szybkie danie doskonale wpisujące się w
Tylko pysznieDanie, które zachwyci niejedną osobę, a przygotowuje się je bardzo szybko. Koniecznie musicie spróbować ;-) SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka oliwa 400
Passions hobbies lifepokroić w kostkę, przyprawić ostrą papryką i usmażyć. Fasolkę szparagową ugotować al dente, a paprykę pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tortellini wymieszać z kurczakiem, dynią i pozostałymi warzywami, posypać ziołami. Przygotować sos. Masło stopić, dodać mąkę i ciągle mieszając wlać 2/3 szklanki zimnej wody. Wlać passatę, dodać koncentrat. Zagotować. Dodać przyprawę warzywną, zioła, pieprz, suszony czosnek i słodką
Czerwień i błękitCynamon nierozerwalnie związany jest z szarlotką i często tylko z nią kojarzony. Oczywiście nie wyobrażam sobie też sosu bolońskiego bez cynamonu, a od dziś również kurczaka z tą przyprawą. Fajne i oryginalne połączenie smaków zaowocowało fantastyczną zapiekanką. Delikatnie wyczuwalny sok z mango nadaje potrawie atrakcyjności, poza tym łatwo i szybko ją przygotować. 1 podwójna
Jadło i czytadłokurczak był swojski więc piekłam go troszkę ponad godzinkę. Kupny kurczak upiecze się szybciej. Musicie po prostu kontrolować,po włożeniu widelca ma być miękki. Upieczonego kurczaka można wyjąć a zawartość rondla zmiksować na sos. Ja jednak podaję warzywa w całości tak lubi moja rodzina. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZaskoczył mnie sposób podania przystawki, ponieważ trochę inaczej sobie to wyobrażałam, ale w smaku była naprawdę interesująca. Polecam! Filé de frango à parmegiana - Filet z kurczaka zapiekany z szynką długodojrzewającą, mozzarellą, parmezanem i sosem pomidorowym, podawany z ryżem i farofą. Mój faworyt bez dwóch zdań (nie licząc lemoniady!). Filet dobrze doprawiony, soczysty. Szynka obłędna. Ilość serów (moja miłość parmezan) powalająca
Karola gotujeDzisiaj zdradzę Wam tajemnicę mojego najlepszego sosu żurawinowego. Najbardziej pasuje on do łososia lub kurczaka w cieście francuskim i wtedy zawsze ląduje w ich towarzystwie. Najprostszy bo dwuskładnikowy! Można go również podawać ze schabem pieczonym i zapiekanym serem pleśniowym lub w ogóle z różnymi rodzajami serów. Składniki: • 1 szklanka wina czerwonego
To co kochamcukrem i smażyć przez kilka minut. Dodać żurawinę. Zawartość patelni przełożyć do kurczaka i poddusić razem przez kilka minut, by połączyć smaki. Przed podaniem filety kurczaka pokroić w plastry, ułożyć na talerzach, polać sosem i przybrać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sposób można dokonać zamienników znanych dań. Ja postanowiłam zmodyfikować danie z fasolą na jej zamienić - ciecierzycę! Również spaniały smak! :) Składniki: 200g suchej ciecierzycy 2 skrzydełka kurczaka włoszczyzna: marchew, pietruszka, 1/4 selera 1 szklanka sosu słodko-kwaśnego przyprawy: jarzynka Eko, przyprawa do fasoli po bretońsku, magi, suszone pomidory, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka ziarenek pieprzu czarnego 2 litry
Truskawkowa Fiestamięso drobiowe jest delikatniejsze. Bardzo smakowało z surówką z młodej kapusty i puree ziemniaczanym pod krzewem bzu w ogródku mojej teściowej. 3 duże filety z kurczaka Marynata: 1/2 szklanki łagodnego keczupu 3-4 sosu balsamicznego (ew. octu balsamicznego) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka ostrej musztardy 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcester
Czerwień i błękitpotrawami słodkimi i ostrymi – ciastami, puddingami, kremami, ciastkami i pikantnymi ciastami. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów oraz jest dodatkiem do sufletów i sosów serowych. Doskonale pasuje w zestawieniu z pomidorami, kurczakiem i czarną fasolką. Dopełnia smak potraw z jajek i warzyw takich jak kapusta, szpinak, brokuł, fasola, cebula i oberżyna. Nadaje smak włoskiej mortadeli, szkockiej haggis (potrawa
Zasmakuj KuchniWegetariańskie leczo z cukinią. Razowe świderki z pieczarkami i ajvarem. Chrupiące nugettsy na bazie mąki kukurydzianej. Makaron w warzywno-koperkowym sosie. Naleśniki. Makaron z pieczarkowym sosem light na bazie mleczka kokosowego. Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku w ziołowo-cytrynowej marynacie
Słodkie okruszkiSkładniki: 3 uda z kurczaka 2 ząbki czosnku 1 limonka 2 łyżka sosu sojowego 100 ml czerwonego wina 4 łyżki wiórek kokosowych 3 łyżki mąki 2 jajka olej do smażenia sól i pieprz do smaku ponadto 1 puszka zielonego groszku 1 mała czerwona cebula 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku Wykonanie: Uda myjemy pod bieżącą wodą
kgwjanczewoTAJSKA ZUPA KOKOSOWA z KREWETKAMI TOM KHA GAI Składniki: 200 ml mleka kokosowego 200 ml bulionu pasta Tom Kha 250 g krewetek (opcjonalnie kurczaka) 3-4 pieczarki trawa cytrynowa 1 pęd sos rybny lub ostrygowy do smaku sos sojowy do smaku 3-4 liście kafiru sezam do posypania Przygotowanie: Cebule i pieczarki obieramy i siekamy. Cebulę szklimy
Bon appetit mon amieSzybki i smaczny :) Składniki 1 filet z kurczaka marynata: 2 łyżeczki miodu płynnego 1 łyżeczka sosu piri-piri 1 łyżeczka pasty paprykowej łagodniej 1 łyżeczka ketchupu 1/2 łyżeczki soli Sposób … Czytaj dalej Filet miodowy
czarrna od kuchniZ racji tego że oboje jesteśmy chorzy obiad musiał być szybki smaczny i zdrowy :) Cała kompozycja podejrzana tu , ale poprzez niedoczytanie wykonania przepisu wyszła własna wariacja
Piekielna Kuchnia Patikanoli - taki jakiś wynalazek - warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów z żurawiną. Proste jak drut
Right Behind The Kitchenpęczaku. Nadal mam wrażenie, że owa kasza jest u nas ciągle nie doceniana. Moja wersja nie jest typową spotykaną często na stołach, bez ciężkiego sosu przykrywającego małe ziarenka. Dodatek grillowanego filetu z kurczaka pozwala zaspokoić męski głód ( gdyby panowie narzekali na brak białka :) Jednak muszę zaznaczyć, że w wersji wegetariańskiej sałatka jest równie smaczna. Porcja na 2 osoby: - filiżanka ugotowanego
kawawszklancezależny od najczęściej występujących tam produktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy
Karo in the Kitchenjuż wracam z nowymi pomysłami :) Dziś podudzie z ziemniakami i buraczkami, w sam raz na niedzielny obiad :) Składniki : 2 podudzia z kurczaka 2 ziemniaki 1 burak 1,5 łyżki sosu sojowego świeże listki rozmarynu świeże listki rukwi wodnej świeże listki estragonu Przyprawy : pieprz biały kardamon pieprz czarny imbir papryka wędzona
Parowar Facetapieczarek pęczek natki pietruszki papryczka pepperoni pełna łyżka soli łyżeczka ziela angielskiego łyżeczka estragonu łyżeczka tymianku łyżeczka bazylii łyżeczka oregano łyżka sosu sojowego 2 jajka łyżka żelatyny łyżeczka czarnego pieprzu Przygotowanie Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Papryczkę płuczemy i wybieramy pestki. Filety ,papryczkę ,natkę ,ziele angielskie i pieprz mielimy na najmniejszych oczkach. Do masy dodajemy jajka ,obrane
R'n'G Kitchenpraskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać. Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia). Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 100 g żółtego sera sól do smaku pieprz
Krakowskie smaki Aninastępnie usmażonego kurczaka. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso, usmażyć bardzo krótko umyty i osuszony szpinak. Układamy go na warstwie kurczaka. W kubeczku wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,jajkami, cząbrem, solą i pieprzem. Polać sosem zapiekankę . Posypać parmezanem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. zapiekanka makaronowa z kurczakiem i szpinakiem
O kuchni z uczuciemząbki czosnku w osłonkach. Zdejmujemy tylko luźne, łupinki i dzielimy główki na ząbki. 20 ząbków kładziemy na dno naczynia żaroodpornego, na nie układamy kurczaka skórką do góry. Solimy i pieprzymy. Zalewamy sosem z patelni i posypujemy jeszcze świeżym tymiankiem. Na górę wędruje pozostałych 20 ząbków czosnku. Przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową (pamiętamy mocno błyszczącą stroną do potrawy). Wkładamy
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/rozgrzać 2 łyżki oliwy, na których obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Wlać wino, przykryć i dusić do miękkości, około 30 minut. Uduszone nogi kurczaka przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Sos zagęścić przez gotowanie, dodać 2 łyżki zimnego masła. Wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Podałam z karmelizowanymi jabłkami. zastawa
królestwo garówMożna oczywiście kupić gotową w sklepie, tylko.... po co skoro ta zrobiona w domu będzie smaczniejsza :) Poniżej proporcje na 4 udka z kurczaka albo 4 plastry karkowki. Składniki 1/2 szklanki sosu sojowego 2 łyżeczki brązowego cukru lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki imbiru (najlepiej świeżego, startego na tarce (w ostateczności może być imbir mielony) 2 łyżki stołowe octu winnego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzepis. Składniki: 250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki cukru Wnętrze: kapusta pekińska kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros pomidor kukurydza sos lub Sałatka kebab Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki, sól , olej i zagniatamy
Za drzwiami kuchnigłębokim tłuszczu, a następnie serwowałam z sosem estragonowym na mleku i wywarze drobiowym. Jajka s makują wyśmienicie natychmiast po przygotowaniu! Sos fantastycznie nadaje się również jako dodatek do gotowanych warzyw, delikatnych ryb i mięs jak np. kurczak, indyk. Smakuje on wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz oczywiście użyć do sosu swoje ulubione zioło
Szybko Szybkowarposzukiwaniu inspiracji w lodówce natknąłem się na filety drobiowe, które prosiły się już o zjedzenie, względnie zamrożenie. Chciały to mają. Czego użyłem? -połówki filetów z kurczaka -kilka pieczarek -por część biała i zielona -sos sojowy -ser żółty -białe wino półwytrawne -pieprz, sól, papryka słodka -puszka pomidorów -świeże oregano -oliwa -masło klarowane -groszek zielony -łyżka ziaren sezamu -bułka tarta -jajko Pory
BaRepasgotową mieszankę do Shoarmy. Dostałam ją dzięki uprzejmości Przyprawy Świata Gdynia . :-) To był pierwszy, ale nie ostatni raz. Polecam w zestawie z dietetycznymi frytkami , sosem czosnkowym i glazurowaną marchewką . podwójny filet z kurczaka przyprawa do shoarmy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia olej, sól 1. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy w niewielkie paski. Przekładamy je do miski
Szefowa kuchniwystarczy). 4. W małej szklaneczce mieszamy na gładko mąkę z powstałym wcześniej bulionem i łyżką mleka, tak przygotowaną rzadką "pastę" dodajemy do gotującego się kurczaka i mieszamy. 5. Ciągle mieszając czekamy aż sos zgęstnieje i gotowe. 6. W międzyczasie gotujemy na sypko kaszę gryczaną (tu: niepalona). (Gotowałam w parowarze ok. pół godziny, zalaną wodą lekko ponad poziom kaszy) (Można
Malowane smakiemwrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone, pieczone, frytki… długo można jeszcze wymieniać. Są one nieodzownym elementem nie tylko naszej kuchni. Dla urozmaicenia tradycji
mojewypiekiinietylkoobranego i pokrojonego w plasterki imbiru 2 ząbki czosnku, rozbite 2 łyżeczki nasion kolendry 5 goździków 2 gwiazdki anyżu 1500 ml bulionu z kurczaka ( u mnie wywar z gęsiny) 1 łyżki sosu rybnego 1/2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżeczki soli do podania: makaron soba lub inny ulubiony np ryżowy wiórki ze skórki limonkowej, świeża kolendra, pokrojony szczypior, kiełki
Stare Garykurczaka rozetnij wzdłuż, oprósz solą i pieprzem. Gruszki kroimy, obieramy i na łyżce oliwy podsmażamy wraz z cukinią przez 3 minutki. Wykładamy na pierś z kurczaka, polewamy miodem, rolujemy. Możecie spiąć patyczkami. Polewamy sosem z podsmażenia i oliwą, pieczemy pod przykryciem z foli aluminiowej, przez około 30-40 minut w nagrzanym piecu! Smakowało? ;-)))) Pięknej niedzieli Wam życzę! Buuuuuuuuziaki! Zapraszam
SMYKWKUCHNIwarzywami zrobiłam dla córki..zawekowałam w słoiczki..Taki słoiczek wystarczy otworzyć, podgrzać..ugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku olej do duszenia Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki
Moje domowe kucharzeniepaelli były kalmary, krewetki i małże. Jak widać na załączonym zdjęciu, paella bardzo nam smakowała ! Obok paelli pojawił się talerz degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy
Kulinarne przygody Gatity