Tylko pamiętajcie, by z pomarańczy usunąć białą skórkę zwaną albedo, bo jej gorycz popsuje Wam całą frajdę z jedzenia ;) Składniki dla 2 osób: 1 pierś kurczaka 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego ⅓ pora 2 ząbki czosnku 2 pomarańcze 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała cebula Ok 50g makaronu ryżowego Sól, pieprz Dodatkowo: Orzeszki pinii(...)łyżki) Ziarna czarnego sezamu Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Zalewamy sokiem z 1 pomarańczy z sosem sojowym i marynujemy przez min. 2 godziny. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie plastry pora. Podsmażamy chwilkę i dodajemy kurczaka razem z zagęszczonym sokiem
Kuchnia w czekoladzieMakaron z kurczakiem po włosku! To mój kolejny obiad z serii 15 minut! Przepyszny makaron z kurczakiem z mocno pomidorowym sosem, z cukinią, pomidorkami papryczkowymi, sporą ilością parmezanu, świeżą bazylią i rukolą. Bardzo lubię takie obiady, które nie wymagają od nas zbyt dużo czasu i wysiłku, które robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie(...)kurczak się usmaży. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cukinię i przyprawy, przykryj pokrywką i duś około 5 minut tak aby cukinia zmiękła. Dodajemy pomidorki i przesmażamy całość przez 3-4 minuty, aby pomidorki pękły i uwolniły sok, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 5 minut. Doprawiamy pieprzem cytrynowym. Wykładamy na talerze makaron polewamy sosem, posypujemy rukolą
SMYKWKUCHNIkurczaka (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinię myjemy, kroimy na paski grubości około 0,5cm. Cukinię blanszujemy około minuty we wrzącej wodzie z dodatkiem soli. Odsączamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Paskami cukinii wykładamy dno i boki natłuszczonej tortownicy (20cm) tak, by paski zwisały poza boki formy. Przecier lub krojone pomidory gotujemy do uzyskania gęstego sosu. Doprawiamy solą(...)pieprzem i smażymy, aż lekko się zrumienią. Makaron gotujemy al dente, odsączamy. Do gorącego makaronu dodajemy serek topiony i mieszamy, aż ser się roztopi. Dodajemy sos pomidorowy, parmezan i kurczaka. Mieszamy delikatnie, by makaron się nie połamał. Makaron przekładamy do tortownicy, lekko ugniatamy. Zwisające poza brzegi formy paski cukinii zakładamy na makaron. Ciasto pieczemy około
Smak mojej kuchniPomidorowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, zapieczona w beszamelowym sosie to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zapiekankę robi się dość szybko, a z podanych składników wychodzą 4 duże porcje. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (u mnie penne) duża pierś z kurczaka papryka czerwona 2 średnie cebule średnia marchew puszka pomidorów pół szklanki bulionu słodka i ostra papryka, bazylia, oregano(...)mleko (w temp. pokojowej) cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy i mieszamy dopóki sos nie stanie się gładki i kremowy. Sosem zalewamy zapiekankę, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Artykuł Zapiekanka makaronowa z kurczakiem pod beszamelem pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: na 3 porcje 2 filety z kurczaka (400g) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka świeżego imbiru 2 ząbki czosnku sos sojowy ocet ryżowy 0,5 szklanki coca- coli 0,5 kubka wiórków kokosowych 1 czerwona papryka 3 łyżeczki sezamu(...)kubka orzeszków pecan 1 czerwona cebula 100 g ryżu basmati 1 jajko pęczek dymki ze szczypiorkiem sól pieprz Przygotowanie: filety z kurczaka myjemy, odsączamy, kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki zalewamy sosem sojowym około 3-4 łyżkami, dolewamy łyżeczkę octu ryżowego, doprawiamy pieprzem, odstawiamy na min 2 godziny kurczaka oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju smażymy na rumiany
Luźna KuchniaOstatnie 10 minut bez przykrycia. Jak się upiecze wyłączamy piekarnik i wyjmujemy po 10-15 min. Tłuszcz odlewamy na potem ...będzie na sos lub do zupy... kurczaka porcjujemy i serwujemy :) Jeśli okaże się, że zjedliśmy tylko skrzydełka i udka, to z piersi możemy jeszcze coś przygotować. Robimy ciasto naleśnikowe, smażymy blade placki do odsmażenia. Po upieczeniu nakładamy
chleba naszegododatku doskonałego czosnku, idealny do tortilli czy spaghetti Sos barbecue - klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy sos na świecie pasujący do steków Remulada duńska - gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, żółtego sera, grillowanych warzyw. Oferta firmy Folwark
Różowa kuchniasię zaparzyły i stały się miękkie. Po około 30 minutach odsączamy rodzynki. Ryż, pokrojonego kurczaka i rodzynki razem łączymy. Z majonezu, śmietany i przyprawy curry przygotowujemy sos. Sos dodajemy do ryżu z kurczakiem. Mieszamy i gotowe. Ekspresowa sałatka gotowa. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyNietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków. Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad. Takie nietypowe
Ostra na SłodkoCzerwone papryki faszerowane kaszą jaglaną, kurczakiem, cukinią i krewetkami. Podane z aromatycznym i bardzo szybkim w przygotowaniu sosem pomidorowo-bazyliowym oraz opcjonalnie także z jogurtem naturalnym i świeżymi, chrupiącymi kiełkami. Aby papryki szybko się upiekły, przed włożeniem do piekarnika, zblanszowałam je we wrzątku, a następnie wypełniłam kaszą jaglaną, którą wcześniej ugotowałam, a następnie podsmażyłam z pokrojoną w kostkę cebulą(...)papryk 8 dużych krewetek oczyszczonych 2/3 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki gorącego bulionu lub wody wymieszanej z 1 łyżką sosu sojowego 1 cebula pokrojona w drobną kostkę 1 szklanka cukinii pokrojonej w drobną kostkę 1 filet z kurczaka 2 ząbki czosnku starte na tarce 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 4 łyżki oliwy przyprawy: sól morska, świeżo zmielony
cool and mintyMatisha Mesla , czyli kurczak z pomidorami i miodem to tradycyjna marokańska potrawa , kojarzona szczególnie z miastem Fez. Jest to rodzaj prostego tażinu. Kurczak gotowany jest w soku z pomidorów, który po odparowaniu pozostawia gęsty, słodki, skarmelizowany sos. Posypka z uprażonych migdałów i nasion sezamu wieńczy danie dodając mu fajnej chrupkości. Jak pisze Claudia Roden w książce, z której pochodzi przepis(...)lekko nagrzanego piekarnika. Zwiększ ogień pod garnkiem i gotuj sos, aż uzyska gęstą konsystencję - mi zajęło to 30 min. Mieszaj sos, aby nie przywarł do garnka. Na koniec wmieszaj w niego miód i włóż z powrotem kawałki kurczaka, po czym podgrzej całość. Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju podpraż przez kilka sekund migdały, po czym dodaj do nich ziarna
Chilli Czosnek i Oliwałyżeczki soli – 300 ml ciepłej wody Farsz : – 0,5 szkl. passaty pomidorowej – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – ser żółty mozarella – pierś z kurczaka – czarne oliwki – pomidorki koktajlowe – 1 łyżka oliwy z oliwek – przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek, papryka czerwona, kurkuma, curry Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce(...)dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy ciasto przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę. 2. Z passaty pomidorowej, koncentratu i przypraw (sól, pieprz, oregano, bazylia i czosnek) przygotowujemy sos. 3. Pierś z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy oliwą i ulubionymi przyprawami (my użyłyśmy soli, pieprzu, papryki czerwonej, kurkumy i curry). Smażymy na patelni. 4. Ser mozarella ścieramy na tarce o dużych
Podwójnaporcjazamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula – 1 szt * jajko ( M ) – 2 szt * mąka pszenna – 3 łyżki(...)bułka tarta – 100 g * sól * pieprz * papryka ostra * sos sojowy – 2 łyżki * olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet z kurczaka oczyszczamy , kroimy w kostkę , posypujemy solą , pieprzem , paryką i sosem sojowym. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Ryż basmati gotujemy w lekko osolonej wodzie wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzamy , odstawiamy do przestudzenia. Zamarynowane mięso podsmażamy lekko
Ostra na Słodkooliwie/oleju. 3. Na tej samej patelni podgrzewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, posiekane listki bazylij, pokruszoną większą cześć fety oraz śmietankę. Następnie mieszamy makaron z tym sosem oraz wcześniej podsmażonym kurczakiem. 4. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, wykładamy makaron, na wierzch wykładamy pozostałe kawałeczki fety i zapiekamy całość w 180 stop przez około 15-20 minut. Podajemy ciepłe. Smacznego
Gotowanie...to proste !pieprz do smaku Sposób przygotowania Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Dodajemy kurczaka pokrojonego w drobną kostkę oraz czosnek. Smażymy na małym ogniu około 4 minuty tak aby mięso się ścieło. Dodajemy śmietanę oraz chrzan. Trzymamy wszystko na ogniu na tyle długo, by sos się zredukował i zgęstniał. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Mr. TasteSkładniki: jedna pierś kurczaka 3 średnie cebule kawałek pora ok 60 g ok 2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego szczypiorek kilka ząbków czosnku sól, pieprz, papryka słodka lub chilli szczypta lubczyku i tymianku łyżka sosu sojowego ciemnego pół łyżeczki musztardy dijon łyżka masła Przygotowanie: Cebulę i pora pokroić w piórka, a następnie zeszklić na maśle. Doprawić do smaku
Gaździnka warzy