Trochę mniej standardowe połączenie, ale moim zdaniem bardzo udane. Miła odmiana dla tradycyjnego kurczaka. Szybkie i aromatyczne danie. Polecam! Chow Main z mieloną wołowiną 5 smaków Składniki: 200 g makaronu Chow Main 300 g mielonej wołowiny 2 łyżki oleju sezamowego olej do smażenia 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka jasnego sosu sojowego łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ łyżeczki czosnku granulowanego(...)grzybów mun 1 mała marchewka garść mrożonej fasolki 1/2 papryczki chili 1/2 cebulki dymki (zielona część) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego ½ łyżki octu ryżowego łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Grzyby mun zalewamy wrzącą wodą i moczymy około 15 minut. Makaron przygotowujemy
Mania Gotowaniamogło zabraknąć Jerzego Pasikowskiego, szefa kuchni Nestle , który tradycyjnie pokazywał nam swoje kulinarne triki m.in. jak luzować kurczaka ( chętni mogli poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą(...)majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana. oraz Wieżę szczęścia , czyli grillowane skrzydełka kurczaka, marynowane w sosie BBQ Winiary z dodatkiem przyprawy do skrzydełek z miodem i piwem, podane na plastrze grillowanego ananasa w białym winie z dodatkiem rozmarynu i miodu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjuż było ok). Jak już ogarniemy temat szumowin dodajemy warzywa czy to mrożone czy nie. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy wody. Przyprawiamy sosem sojowym, rybnym (gdzieś wyczytałam że idealnie nadaje się do dań z kurczaka więc a co tam) i ostrygowym - a też co tam :) dodajemy ostrej papryki w proszku ( dla osób nie lubiących ostrych potraw radze spróbować bowiem nawet(...)oczywiście wszystko zależy od ilości wody). Na samym końcu doprawiamy sosami do smaku. Jak warzywa będą już miękkie zupa gotowa, przelewamy na talerz na wierzch układamy kawałek kurczaka i skrapiamy go sosem ostrygowym całość możemy posypać uprażonym słonecznikiem i sezamem
Piekielna Kuchnia Patirozmowa, wspólny czas i MY! Po kija na razie nie sięgam :P Składniki na 2 sztuki: Opakowanie ciasta francuskiego (375g) Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mieszanka warzyw chińskich (400g) 3 łyżki sosu(...)sojowego 0,5 łyżeczki imbiru Sos chow mein (blue dragon) – saszetka 120g 10 dag sera żółtego 2 łyżki oleju 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej Kamis Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sos sojowy i imbir. Wymieszać. Marynować ok. 20 minut w lodówce. Kurczaka usmażyć na odrobinie oleju, w trakcie dodać mrożone warzywa. Gdy puszczą wodę doprawić przyprawą do kuchni
Fabryka pomysłówudzików, 5 łyżeczek miodu, sól, pieprz, sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć. W miseczce rozrobić sos z soku z cytryny, miodu, soli oraz pieprzu. Kurczaka włożyć do miski, zalać sosem, wymieszać, aby mięso było całe w sosie i odstawić na ok 1 godz. Po tym czasie blachę natłuścić i wyłożyć na nią mięso. Blachę wstawić do nagrzanego
Państwo Wojtczuk gotująduży seler 1 por 1 brokuł szczypiorek 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej olej do smażenia sól Przygotowanie: Filety z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie pokroić na średniej wielkości kostkę. Zalać dużą ilością sosu sojowego. Odstawić na minimum godzinę, a następnie usmażyć na złoto w woku z niewielką ilością oleju. Gotowego kurczaka odstawić do salaterki. Grzyby mun moczyć(...)najpierw marchew, seler i pietruszkę, później paprykę, a na końcu pora. Usmażyć do momentu, kiedy staną się miękkie i lekko chrupiące jednocześnie. Do gotowych warzyw wrzucić kurczaka oraz grzyby i doprawić do smaku sosem sojowym. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością wody (ok. 50 ml). Do woka wlać trochę
Food Squaremakaronu typu kokardka 100g młodej fasolki szparagowej 50g obranego groszku cukrowego 1/2 małej główki sałaty 1 garść liści szpinaku ok 6 suszonych pomidorów ugotowane mięso z dwóch udek kurczaka 4 łyżki sosu balsamicznego (Lidl) sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Udka kurczaka gotujemy do miękkości,studzimy i obieramy mięso. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente- wg przepisu na opakowaniu(...)kroimy na pół. Sałatę myjemy i targamy na małe cząstki, podobnie postępujemy z liśćmi szpinaku. Sałatę, mięso, fasolkę, szpinak, pokrojone drobno suszone pomidory oraz groszek cukrowy łączymy z sosem balsamicznym, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu
Kuchnia w czekoladzieschabu, ale z powodzenie możecie użyć innego mięsa, np. piersi kurczaka. Zapraszam do wypróbowania. Schab z makaronem Chow Mein Składniki: 170 g makaronu chow main (użyłam makaronu zakupionego w Lidlu- dostępny jest zazwyczaj podczas tygodnia azjatyckiego) 4 plastry schabu Marynata: 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków 1/3 łyżeczki imbiru Warzywa(...)cebulki dymki 3-4 grzyby mun ½ marchewki garść fasolki szparagowej (użyłam mrożonej, przed smażeniem lekko ją rozmroziłam) Sos: 1/4 szklanki wywaru z kurczaka (rozpuszczam ½ kostki rosołku z kurczaka) 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego łyżka sosu chilli łyżeczka mąki kukurydzianej Przygotowanie: Schab kroimy w paski, mieszamy w marynacie odstawiamy do lodówki
Mania Gotowaniagotowanego mięsa. Zawsze warto mieć w szafce papier ryżowy, w który szybko owiniemy nadzienie, usmażymy i gotowe. Do tego wystarczy sos zrobiony na bazie sosu sojowego i możemy pałaszować. Te sajgonki zrobiłam z udek kurczaka, na których gotowałam bulion drobiowy. Możecie je zastąpić lub zmieszać z dowolnym(...)innym mięsem gotowanym lub podsmażanym. No może z wyjątkiem boczku wędzonego ;) Składniki (12 sztuk) 12 arkuszy papieru ryżowego olej roślinny do smażenia nadzienie 300g gotowanego mielonego mięsa z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 zielona papryka 2 cebule dymki ze szczypiorkiem 225g pędów bambusa z puszki 1 łyżeczka mąki kukurydzianej 2 łyżki
W kuchni wieczoremgroszku konserwowego sok z 1/2 limonki sól pieprz Sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka cukru sól pieprz sok z 1/2 limonki Wszystkie składniki sosu wymieszać. Pierś z kurczaka zalać bulionem, włożyć obrane marchewki i zagotować. Mięso wyjąć , kiedy będzie już ugotowane (po przekrojeniu białe w środku), a marchewkę gotować dalej do miękkości. Następnie kurczaka i marchewkę(...)kostkę. Awokado skroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Groszek odcedzić na sicie i wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić solą i pieprzem Wymieszać. Wlać sos i ponownie wymieszać. sałatka z kurczakiem i awokado
O kuchni z uczuciemmisce układamy składniki warstwami np. kukurydza, kapusta, kurczak, fasolka, papryka, por, ogórki i część sosu, no i na to ponownie kapusta, kukurydza, reszta fasolki i pora, kurczak, ogórki, papryka i sos
KUCHNIA POLSKAoknem wymarzona wiosenna pogoda. Aż się chce coś lekkiego mieć na talerzu. Dzisiaj na blogu kurczak w delikatnym sosie z warzywami :) Składniki: 2 filety z kurczaka 3 łyżki kukurydzy 3 łyżki mrożonego groszku pół selera pół brokuła garść mrożonej fasolki szparagowej 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki skórka z połowy cytryny 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, zioła
Czerwień i błękitszałwii. Podany na duszonej kalarepie z marchewką. Smaczny i przede wszystkim lekki obiad . Jeżeli jednak ktoś woli bardziej treściwe dania to wystarczy dogotować ziemniaki :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester słodka papryka mielona przyprawa do kurczaka pieprz czarny 6 liści szałwii 3 kalarepy 2 marchewki 1 cebula masło Fileta z kurczaka pociąć
https:KKuchniaMniamKurczak w tym sosie smakuje wyśmienicie! Składniki: 4 filety z kurczaka, 4 serki topione, 4 plastry szynki, ½ szklanki bulionu drobiowego, ½ szklanki białego wina, 2 ząbki czosnku, ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju, 3 łyżki oleju, 3 łyżki mleka, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, bazylia, papryka w proszku, sól, pieprz. Wykonanie: Filety lekko utłuc, oprószyć solą, pieprzem, papryką i posmarować serkiem topionym. Następnie położyć
Tradycyjna Kuchnia