niedzielę „Jajowa niespodzianka” – taką nazwę przepisu nadał autor poradniku mojej mamy. Poradnik zawiera około 50 przepisów na dania z jaj – przede mną 50 niedziel z przepisami na „Śniadania z Jajem”. Składniki na: Jajowa niespodzianka pięć jajek 200g pieczarek 200ml śmietany ser żółty do starcia masło łyżka mąki natka pietruszki […] The post Jajowa niespodzianka appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekmargin-bottom: 0.08in; } Uwielbiam hotele! Uwielbiam w nich gościć, rozkoszować się wolnością od spraw codziennych i poczuciem odrobiny luksusu. Najbardziej jednak uwielbiam degustować hotelowe śniadania. Odkrywać nowe smaki i każdą najdrobniejszą rzecz oferowaną bardziej lub mniej świadomie, jaka je wyróżnia. W większości hoteli, w których przebywałam był to zwyczajny poranny posiłek. Nic szczególnego poza tym, że przygotowany(...)wzbogacał różnorodność bufetu. To już nie był po prostu posiłek. To była zmysłowa uczta. Ukojenie podniebienia i oczu... Gościłam w niejednym hotelu i w niejednym jadałam ale takimi śniadaniami, o których warto napisać mogą poszczycić się nieliczne. Nieliczne wychodzą poza normę. A co jest poza normą? Wartością przewodnią nie jest sam posiłek ale kunszt przyrządzenia i podania. Staranność
Ukojenie Podniebieniaskładem i dodawać ulubione składniki, np. zamiast wiórków kokosowych możecie użyć słonecznika. Najważniejsze, abyście zachowali dwa podstawowe składniki, jakimi są płatki owsiane i miód. Polecam taką domową granolę na śniadanie, spróbujcie. Składniki: 3 czubate łyżki płatków owsianych górskich ekstra Młyny Stoisław 1 łyżka żurawiny 1/2 łyżki wiórków kokosowych 11/3 łyżka płatków migdałowych 1/2 łyżki miodu (u mnie lipowy) Przygotowanie
Słodkie okruszkiZbliżają się wakacje, pogoda Nam dopisuje i sezon owocowy w pełni. Co prawda przy wielkich upałach nie chce się jeść, a co za tym idzie gotować
Niezły MłynekKolejna przekąska z grilla. Tym razem jest to bagietka faszerowana pastą z usmażonych pieczarek z dodatkiem cebuli, serem lazur, natką pietruszki i odrobiną czosnku. Nic skomplikowanego
Oryginalny smakBotwinka i jaja pasują do siebie nie tylko w zupie! Sezon na botwinkę i szparagi w pełni! Fakt ten został ostatnio wykorzystany w ramach fejsbukowej akcji Wypiekanie na śniadanie . Padł tam pomysł nietuzinkowy, niemalże eksperymentalny w swojej innowacyjności, na przygotowanie pasty jajecznej z dodtkiem jednego z sezonowych składników: botwinki lub szparagów . Przyznam szczerze, że botwinkę w połączeniu
Grunt to przepis!Grillowany ser camembert z sosem rabarbarowym, orzechami pekan, suszonymi daktylami, miodem i szczyptą kardamonu. Pyszna przekąska, która zadowoli niejedne gusta. Co tu dużo pisać… Kremowy
Oryginalny smakPyszny, zdrowy i do tego bardzo prosty w przygotowaniu- deser chia. Ostatnio jest to jeden z moich ulubionych deserów, który jem prawie codziennie :) Idealnie zastępuje śniadanie i jest bardzo syty;) Składniki: 1/2 szklanki mleka, 2 czubate łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej), 1/2 łyżeczki ksylitolu (lub cukru zwykłego), 2-3 winogrona, 1/4 banana, 1 plasterek pomarańczy, 3 słomki ptysiowe Brześć(...)Przygotowanie: Do mleka wsypujemy nasiona chia, cukier- mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc, jeśli chcemy sobie zrobić taki deser na śniadanie. Na pudding chia układamy plasterki banana, kawałki pomarańczy i połówki bananów. Deser posypujemy pokruszonymi słomkami ptysiowymi
Aga w kuchnitygodniu Wypiekanie na śniadanie przypadło w długim majowym weekendzie co nie oznacza że nie gotujemy. Będzie szybko, smacznie i śniadaniowo, na piknikach taka pasta to skarb i nie tylko na grillach czy piknikach, ja po prostu zjadłam na śniadanie, było pysznie. Monia zaproponowała pastę wiosenną, sezonową, no to siekamy. Pasta z jajek, szparagów i botwinki. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe CzarowanieSernik z prawdziwą wanilią, rabarbarem i kruszonką. Dzięki rabarbarowi ciasto jest lekko kwaskowe i nie za słodkie, idealne na piknik lub podwieczorek. Polecam również inne moje
Oryginalny smakoprócz niego są też inne zdrowe i bardzo smaczne produkty z których można wykonać bardzo smaczne potrawy. Przepisy są proste, często eksperymenty autorów w kuchni. Podzielone zostały jako: śniadania, drugie śniadania, zupy, dania główne, sałatki, do chleba - pasty, pasztety i inne, koktajle i napoje, desery, jedzenie przed startem, na zawodach, oraz regeneracja.Przy wszystkich przepisach znajdziemy metryczkę
kruche babeczkiPomidory faszerowane na surowo to propozycja na przystawkę do grilla, lecz także może być idealnym dodatkiem do śniadania – w ten właśnie sposób poznaliśmy smak tychże faszerowanym pomidorów. Podałam je podczas ostatniego niedzielnego śniadania. Gdy je testowaliśmy, przygotowałam tylko trzy pomidory i stoczyliśmy wraz z Marcinem bój o ostatni pomidor, jaki został w salaterce. Pamiętajcie, […] The post Pomidory
Magiczny Garnekciągu wiele osób narzeka wciąż na brak energii. Opadają z sił jeszcze przed końcem dnia. Wzmacniają się kawą i napojami energetycznymi, jednak zapominają o naturalnym naładowaniu własnych baterii – pożywnym śniadaniu i zbilansowanej diecie. Oto produkty dodające energię, czyli konieczne elementy diety dla zapracowanych. Ciemna czekolada Opadanie z sił to coś, co może przydarzyć się każdemu. Warto mieć przy sobie(...)działania. Soki owocowe Zwłaszcza cytrusy to doskonałe rozwiązanie w przypadku braku energii. Zawierają, bowiem sporą dawkę witaminy C oraz antyoksydanty. Sok, czy też koktajl owocowy to świetny pomysł na śniadanie. Na uwagę zasługują w tej kategorii zwłaszcza banany oraz awokado, bowiem zawierają sporo odżywczego białka. Post Produkty dodające energii pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara
Codogaraustach. Najczęściej podaje je w towarzystwie owocowego soku. Polecam Wam soki z Doliny Łobzonki . Kartonik pełen owocowych smaków i delikatne, rozpływające się w ustach placuszki, to idealna propozycja na śniadanie lub kolację dla małych i dużych łasuchów. Spróbujcie. O mojej opinii na temat soków z Doliny Łobzonki możecie przeczytać tutaj . Składniki: (składniki na 1 lub 2 małe porcje
Słodkie okruszkiPasty jajeczne kojarz nam się z pysznym śniadaniem. Dzisiaj chciałyśmy polecić Wam pastę z dodatkiem żółtego sera i rzodkiewki. Jak podać ? Ja zaserwowałam ją w plastrach polędwicy łososiowej na klasycznej bagietce. Tak podana część śniadania z pewnością spodoba się Waszym najbliższym :) Ruloniki z jajeczno - rzodkiewkową pastą SKŁADNIKI : 3 jajka około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki