zdrowotnych właściwościach nasturcji, Karmel-itka pisała przy okazji pochwalenia się śniadaniem, dokładniej chlebem z nasturcją i miętą . Tym razem Karmel-itka postanowiła wykorzystać roślinę, jej nasiona, do przyrządzenia fałszywych kaparów, takich polskich. O dziwo, smakują łudząco podobnie do prawdziwych. Jeśli nie wierzycie, przekonajcie się sami ! POLSKIE KAPARY. / źródło: Sielskie Życie 3/2013 / duże nasiona nasturcji ocet jabłkowy sól Nasiona nasturcji
W kuchni Karmel-itkiPosiadanie własnego ogródka, tuz przy domu, to olbrzymi przywilej. Lato jest okresem, kiedy wykorzystuję go w pełni. Z plonów komponuję całe, dzienne jadłospisy, a każdy jest inny. Od śniadania, przez obiad, deser, po samą kolację, można czerpać z ogrodu to, co oferuje. A oferuje naprawdę wiele. Nie wyobrażam sobie życia bez przydomowego ogrodu. Wystarczy posłużyć się podstawowymi składnikami, które
W kuchni Karmel-itkisobą do gotowania. Wtedy to, dopiero, dowiedziałam się z jakim Jerzym mam do czynienia. A to z samym Jerzym Sobieniakiem, którego można znaleźć w kuchni np. Pytania na śniadanie . O 18. zwarci i gotowi, gadając na tematy niekoniecznie kulinarne, czekaliśmy na tych, co jeszcze nie dotarli. W sumie, nie licząc mnie, było sześciu uczestników, większość początkujących blogerów jak się
W kuchni Karmel-itkibardzo kuszącej wersji. Pewnie już wspominałam, ale dynia to warzywo "wielofunkcyjne", sprawdza się w różnoraki kombinacjach smakowych i może spełniać smaczną rolę w każdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek. Dziś zapraszam Was na dynię w wersji wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób
W kuchni Karmel-itkikwiaty. Jednak co najdziwniejsze, stosowany jest na niektóre odmiany alergii, nie obejmujące roślin miododajnych. Ma działanie zdrowotne i upiększające. Znacznie korzystniej jest spożyć łyżeczkę, dwie miodu rano, do śniadania czy też dodając do lepiej herbaty, niż faszerować się suplementami diety i witaminami. Pamiętajmy jednak, że temperatura płynu, w którym rozpuszczamy miód, nie powinna przekraczać 30-40 stopni Celsjusza, ponieważ
W kuchni Karmel-itkisię chłodzi, a czerwone wino czeka na otwarcie. Celebracja bycia razem, bez okazji, tak po prostu. Czeka on niecierpliwie, aż przyjdzie, by zaskoczyć go kolacją. Możliwe, że zostanie do śniadania. Uważam, że randki nie muszą być nie wiadomo jak wystawne. Wystarczy kilka eleganckich potraw, by zaspokoić pragnienie czegoś smakowitego. Według mnie, najlepiej sprawdza się ser camembert z pieca
W kuchni Karmel-itkiochotę na coś, ale sama nie wiem na co. Szlajam się po kuchni, ciągnąc za sobą pasek od porannika. Zaspane oczy kleją się jeszcze, nie mam energii. Potrzebuję porządnego śniadania. Owsianki są naprawdę świetną śniadaniową propozycją. Jeśli nie ma się czasu tak, jak ja, wystarczą płatki owsiane błyskawiczne. Dodają energii niezbędnej na cały poranek przez wolne uwalnianie węglowodanów
W kuchni Karmel-itkiPrzecierasz oczy zaspane, na niebie słońce powoli się budzi z nocnej drzemki. Wciągasz rozciapane kapcie, otwierasz na oścież okno. Czujesz zapach wczesnej wiosny, przyjemnego słońca, przeszywającego
W kuchni Karmel-itkiDobijam do końca już z Wielkanocnymi przepisami. Ostatnie niedobitki, na szczęście takie, które jeszcze z łatwością można przyrządzić tuż przed samym wielkanocnym śniadaniem. Na przykład właśnie takie jajka. JAJKA Z PASTĄ BAZYLIOWĄ. /współpraca z Winiary ; własny;/ na 10 jajek 10 jajek pęczek świeżej bazylii (około szklanka listków) ok. 3-4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary ewentualnie sól
W kuchni Karmel-itkiprzyjemnością powracasz do tego chaosu, hałasu i rozgardiaszu, jedynego raz do roku. Kiedy cała rodzina zjeżdża się do jednego domu, ledwo mieszcząc się przy stole spożywa wspólnie świąteczne śniadanie. Biały, bo wegetariański. Jedynie białe warzywa - por, seler, ziemniaki i pietruszka. Co prawda, Wielkanoc już była, ale ta wersja barszczu białego pozostała mi w pamięci. Smakował bardzo, ale to bardzo
W kuchni Karmel-itkiŚniadanie przyniósł jej do łóżka, kawy aromat wypełnił sypialnią, a talerz pełen pyszności kusił swą zawartością. Nie ma nic w świecie lepszego niż początek dnia u boku ukochanego. PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ. /własny;/ szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka ok. 2 szklanki wody gazowanej niecałe 3/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W kuchni Karmel-itkiatakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu z bajki, zaczarowanej wieży, pięknych szatach książęcych i smokach skrytych gdzieś w lasach. Jak każdy wie, śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Od niego zależy to, jak będziemy funkcjonować i cię czuć. Niestety najczęściej kończy się to samą kawą, kawą i nudną kanapką
W kuchni Karmel-itkiwersji do picia , znów jej odmieniona odsłona – pieczona i do tego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków
Poezja smakuLubicie jeść kremowe serki na śniadanie i do sałatek? Proponuję, abyście spróbowali zrobić własny, domowy ser marynowany w aromatycznym oleju rzepakowym. Serowo-jogurtowe kuleczki są bardzo delikatne i kremowe – idealne do kanapek. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie tylko chroni nas przed chorobami serca, ale także pozwala zachować młodość. Dodatkowo wspaniale chłonie smak
Poezja smakuW końcu stało się, założyłam swojego własnego kulinarnego bloga. Chodziło mi to po głowie od długiego czasu i w końcu nadszedł ten dzień :) Na początek trochę
Zgrabne Gotowanie