Święta bez domowego pasztetu to jak oktoberfest bez piwa. A nic nam nie zastąpi dobrego domowego pasztetu, zrobionego z myślą o śniadaniu świątecznym dla najbliższych. Ten pasztet jest o niebo smaczniejszy od kupnych, w dodatku jest prosty, nie wymaga głębokiej znajomości sztuki kulinarnej i uda się każdemu. Z kromką świeżego chleba smakuje wybornie. Przepis lekko zmodyfikowany z gazetki Moje
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj mam dla was nietypowe pieczywo, tradycyjny, grecki, wielkanocny chleb Tsoureki. Jest to miękki, słodki, drożdżowy chleb w postaci chałki lub obwarzanek z ugotowanymi na czerwono
Bernika - moj kulinarny pamietnikupiec z różnym dodatkami, ja użyłam igieł rozmarynu i pomidorków koktajlowych. Najlepszy jest jeszcze świeży polany aromatyczną ciepłą oliwą. Chlebek piekłam z innym blogerkami w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie . Przepis pochodzi z książki „Księga smaków Toskanii”. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikhamburgerów jak i na kanapki, które można zrobić na grillu. Z tej proporcji wychodzi 12 sztuk. Przepis Eweliny . Bułki piekłam z innym blogerkami w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie ". Bułeczki dodaję także do akcji prowadzonej przez Zapach chleba . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbabcia robiła z niego ser. Rano kładła grube plastry na bułkę posmarowaną prawdziwym, domowym masłem, które razem z nią ubijałam w maselniczce. Wtedy wydawało mi się to takie zwykle śniadanie, chleb i ser, teraz za taki ser i takie masło oddałabym połowę królestwa. Moje dziecko takiego sera nie zna, dlatego postanowiłam pokazać jej jak smakuje domowy twaróg, jak prosto
Bernika - moj kulinarny pamietnikudaje, niezależnie do owoców. Coś niesamowitego w smaku. Delikatna, słodka, lekka, owocowa. Ostatnio zrobiłam ją z jeżynami , teraz z truskawkami, smakowała idealnie, a ze szklanką zimnego mleka to najlepsze śniadanie. Przepis od Shopgril . Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKolejny chwast zawitał w mojej kuchni. Do jajecznicy wykorzystałam listki lebiody. Chwast ten rozplenił się w moich warzywkach i musiałam go usunąć a że można go
Monia miesza i gotujeJajka w kokilkach - niedzielne śniadanko! Dlaczego niedzielne, tylko z jednego powodu, ponieważ w tygodniu zawsze brakuje czasu :) Składniki na 2 porcje : 2 jajka 100 g szynki
Zabawa smakiemBardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi tej strony Składniki : 500 g mąki
Zabawa smakiemśniadanie idealne. Pulchne, mięciutkie małe placuszki, które można podawać z wieloma dodatkami. Składniki: 150 g mąki 50 g cukru 280 ml mleka 1 jajko 35 g masła, roztopionego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do podania według upodobań : syrop klonowy, miód, masło, cukier puder lub świeże owoce. W misce wymieszać suche składniki
Zabawa smakiemW dzisiejszym poście propozycja na pożywne śniadanko. Jajko na pomidorach ze szpinakiem to idealny posiłek na leniwy oraz spokojny poranek :) Składniki : 400 g pomidorów z
Zabawa smakiemPomaga mi znalezć nowe znaczenie życia 7. Twoja największa słabość to.. Sushi 8. Ulubiona potrawa wigilijna? Pierogi z kapustą I grzybami 9. Ulubione śniadanie? Jajka sadzone 10. Kawa czy herbata ? Herbata 11. Ulubiony gatunek sera? Brie A to moje pytania: Moja popisowa potrawa to... Kto „zaraził” cię gotowaniem
Smaki Edytygrillowanym mięsem. Dla ciekawostki - nazwa tzatzyki pochodzi z tureckiej przystawki cacik- która jest bardziej płynna od greckich tzatzików. Uwielbiam tzatziki, mogłabym je jeść - oczywiście obok sushi- na śniadanie, obiad I kolację :) Są proste w wykonaniu, świetnie prezentują się do obiadu jak I przystawka. Zaczynamy: Składniki: 1 ogórek 500 ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 2 łyżki
Smaki EdytyMasło czosnkowe przydaje się nie tylko do śniadania I chrupiącej bułki- rewelacyjnie sprawdza się przy grillu- do wszelkiego rodzaju mięs I nie tylko :) . A ponieważ czas grilowania zbliża się wielkimi krokami- warto je przygotować I mieć w zapasie w zamrażalce. Zrobienie zajmuje chwilkę, a podnosi walory smakowe potraw. Zaczynamy: Składniki: 120 gr masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki
Smaki Edytygłodny :) Przypomniałam sobie przepis , ktory robiłam gdy byłam nastolatką :) . Przepis ten ma ponad 25 lat :) tak, tak jest rewelacyjny , bo przepyszne racuchy robimy w 15 min- czy to na śniadanie, czy też na kolację... Wada tego przepisu, to że nie można się już nimi podzielić , bo znikają ... Zaczynamy : Składniki: 2 szklanki mąki 3 jajka ok 1,5 szkl mleka
Smaki Edyty