Propozycja na wielkanocne śniadanie. Prosta, szybka i pyszna pasta jajeczna zawinięta w szynkę może być mila odmiana dla faszerowanych jajek. Takie roladki wyglądają bardzo apetycznie i tak tez smakują. Tylko niestety zionie się po nich czosnkowym ogniem, ale to tylko lekki skutek uboczny, mimo to polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTen przepis zobaczyłam u Uli na blogu i oraz Kuchni szeroko otwartej i mnie powalił. Od razu zapragnęłam zrobić taka swojska, domowa wędlinę. Co prawda pomysł
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚniadanie wielkanocne to w wielu domach oprócz jajek także podanie białej kiełbasy. My najbardziej lubimy cienkie, białe kiełbaski, które proponuje tym razem usmażyć, a następnie udusić w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Może zainspiruje was do podania w tym roku kiełbasy inaczej niż dotychczas. Smacznego. Dodam ze przepis i wykonanie jest męża. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikniebo lepszy od tych kupnych. Poniżej znajdziecie linki do idealnych instrukcji jak to dokładnie zrobić, dzięki czemu zaimponujecie nie tylko sobie, ale rodzinie i znajomym a wasze niedzielne śniadanie nabierze całkiem innego wymiaru. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKochani nadeszły święta. Jest Wielka Sobota i w naszych domach trwają gorączkowe przygotowania do uroczystego ich świętowania. Gotujemy jajka, ozdabiamy je, świecimy, przygotowujemy je do podania
Bernika - moj kulinarny pamietnikidealny letni wypiek, na słodkie popołudnie. Proste w wykonaniu nie stworzą wam wielkiego problemu a mogą miel zaskoczyć domowników i gości na piknik czy do szkoły na drugie śniadanie dziecka również się sprawdza. Przepis z tej strony . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiejszy wpis to wpis sponsorowany. Śniadania niedzielne w naszym domu tak się złożyło to najczęściej zadanie męża. Często oprócz tradycyjnej jajecznicy mąż przygotowuje dla nas cienkie, białe kiełbaski, smażone a następnie uduszone w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Robi je w dwóch wersjach z białym lub czerwonym winem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwszyscy ja zjadają. W naszym przypadku sałatka pojawia się od czasu do czasu na życzenie córki na kolacje, jako tzw. wyjście awaryjne albo czyszczenie lodówki. Czasami jako drugie śniadanie do szkoły w pojemniczku dla siebie i koleżanek. Wiem ze nie należy do zdrowych rzeczy, ale czy wszystko jemy, co jest zdrowe? Za to jest syta i lubiana przez nią
Bernika - moj kulinarny pamietnikPomysł na nietypowe bułki z nadzieniem jak sałatka grecka. Idealne na przekąskę, na kolacje, na drugie śniadanie do szkoły dla dzieci. Samo ciasto jest idealne na wykorzystanie je na samoistne bułeczki. A z takim nadzieniem są jeszcze pyszniejsze, i niejeden łakomczuch się skusi. Zresztą nadzienie można do woli zmieniać dodając np salami, mozzarelle, pieczarki, kto co lubi. Źródło
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzy i wam się zdarza zapomnieć kupić chleb na wolny dzień, gdy wszystkie sklepy są zamknięte? I co zrobić, gdy głód wkrótce zajrzy nam w oczy
Bernika - moj kulinarny pamietnikPyszna alternatywa do kupnych wędlin, relikt PRL który skutecznie zapełniał puste polki w lodowce, jeśli tylko miało się dostęp do mięso ze świniobicia. A biorąc pod
Bernika - moj kulinarny pamietnikbagietki. Z tego przepisu robiłam już pizze , a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku . Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy nie mają zakwasu, a chcą mieć w okresie świąt własne pieczywo polecam ten przepis
Bernika - moj kulinarny pamietnikJ eśli pragniecie by na świątecznym stole znalazła się pyszna, domowa, niekoniecznie dietetyczna wędlina to polecam wypróbować po raz kolejny mięso ze słoika, ale tym razem
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚniadanie, które mnie ostatnio zaskoczyło to oczywiście to które przygotował mąż. No bo tylko on mógł wpaść na pomysł dodanie mandarynek do smażonej białej kiełbasy z oliwkami. I muszę wam powiedzieć, że to nie był głupi pomysł. Mandarynki fajnie sie wkomponowały w danie, nadały mu lekkości i aromatu, nie zmieniając smaku dania na owocowy. I jak tu nie eksperymentować
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzisiaj odwiedzając pewien sklep zobaczyłam pierwszy raz chleb o nazwie tygrysi, gdyż faktycznie skórka miała fakturę skóry tygrysa. Zaciekawiona przeszukałam internet, żeby znaleźć na ten chleb
Bernika - moj kulinarny pamietnik