zakupy trzeba się zawsze ładnie ubrać, bo nie wiadomo, kogo się spotka. Druga złota myśl tej książki, to że cokolwiek ugotujemy z miłością, to na pewno będzie smaczne. Właśnie takie bon moty i mądrości ludowe (typu żeby nie robić rosołu w czasie burzy, bo skwaśnieje) są mocną strona tej książki, która graficznie jest bardzo prosta. Większość zdjęć potraw została zrobiona(...)ugotowała z tej książki? Na pewno hitem są dla mnie kwiaty cukinii nadziewane krewetkami. Jestem fanem sałaty ze śmietan ą, więc na pewno wypróbuję owocową wersję tej sałatki. Dobrze wygląda seler naciowy zapiekany z pomidorami i mascarpone. Gdybym była prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja z popisowymi przepisami na dania mięsne typu flaczki, polędwiczki i schab z pieca
Ugotowane pozamiatanepatrzę, co w niej jest". Nie sądziłam, że z papryki można wyczarować takie pyszne danie. Sama nie wiem, czy danie bardziej smakuje mi na ciepło, czy na zimno jako sałatka - chyba muszę zrobić je jeszcze raz, żeby się przekonać :) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 4 garści ugotowanego makaronu 2 czerwone papryki 1/2 kostki sera feta 20-25 pomidorków koktajlowych (użyłam(...)smażymy kilka minut, aż pomidorki lekko się podduszą. Dodajemy makaron, trzymamy na patelni do momentu aż makaron się zagrzeje. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego
DefinicjaSmakuktórym można smarować chleb, można dodawać do jogurtu, twarogu, owsianki.. Pewnie można dodawać go do innych pysznych rzeczy na które nie wpadłam. Awokado świetnie nadaje się do koktajli, sałatek, ciast, wręcz do wszystkiego, a w szczególności do różnego typu smarowideł, dzięki dużej zawartości tłuszczu (tego zdrowego, pamiętajcie!). Z tego powodu lubię tworzyć przeróżne kombinacje z jego użyciem. Wychodzi(...)uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy do słoiczków i delektujemy się smakiem. Gdyby jakimś cudem nie został zjedzony od razu na spokojnie możemy trzymać go do 3 dni w lodówce. :) Smacznego
Be Fit Be Strongczasy gości ona bardzo często. Pysznie smakuje zjadana sama jak i z dodatkiem wędliny. Idealna na śniadanie, kolację czy też poczęstunek dla gości. Polecam. Talerz na którym podałam sałatkę pochodzi z kolekcji Agawa Platin firmy Porcelana Bogucice Składniki: pęczek rzodkiewki sałata masłowa 3 młode cebule ogórek szklarniowy 6 ugotowanych na twardo jajek słoik ogórków kiszonych(...)ugotowane na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa połączyć w misce, wymieszać. Dodać jogurt i majonez. Na sam koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego
Krakowskie smaki Anisezonie letnim uwielbiam zabierać ze sobą do pracy sałatki, pełne kolorowych warzyw. A skoro sezon na bób uważam za otwarty to postanowiłam zjeść go inaczej niż zwykle. Z pomocą w tym przyszedł mi przepis na blogu Trochę smaku. Składniki na 2 porcje: Bób – ok. 25 dag 1 pomidor 1 czerwona papryka lub po kawałku kolorowej 1 cebula 1 ząbek(...)Podsmażyć. Na koniec dodać pomidora pokrojonego w kostkę oraz wyłuskany bób. Całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Skropić delikatnie sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego, Anulla Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Fabryka pomysłówNietypowy lunch do pracy? Nie macie zbyt wiele czasu na jego przygotowanie? Ja wtedy staram się ratować sałatkami lub daniami z piekarnika. Tym razem zainspirowałam się przepisem z bloga Filozofia smaku . Jednak nie byłabym sobą gdybym paru rzeczy nie zmieniła :) Składniki na 4 porcje: 600 g młodych ziemniaków 1 czerwona cebula 300 g pomidorków koktajlowych kilkanaście czarnych oliwek(...)ziemniaków dodać pomidory, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone w plasterki oliwki. Polać oliwą oraz doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać. Na koniec dodać odsączonego z puszki tuńczyka. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówpierwszych miesięcy mojego zawodowego życia wyniosłam przepis na tę oto sałatkę. W moim mniemaniu Sałatkę Idealną, definitywnie przez duże "S"... *O nie, nie! To nie była firma gastronomiczna. Sałatka z gruszką i lazurem sałata zielona (lub mieszanka sałat z torebki) 100g sera z niebieską pleśnią (blue, lazur) 1 duża gruszka 4 łyżki nasion słonecznika 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki(...)cytryny, miodem i odrobiną soli. Sałatę, słonecznik, gruszkę i ser umieścić w misce polać dressingiem i dokładnie wymieszać. Idealny dodatek do zimnej płyty, mięs, ryb lub jako samodzielna przekąska. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonySoczysta, pełna smaków i różnych tekstur sałatka. Bardzo ładna, kolorowa i do tego pyszna :) Składniki: - 6 gałązek selera naciowego, - 5 mandarynek, - 2 cząstki pomelo (może też być więcej mandarynek), - mały kawałek dyni (u mnie pół plastra o grubości 1,5 cm), - garść roszponki, - sól, pieprz, ocet jabłkowy (1-2 łyżki). Wykonanie: Selera kroimy w plastry o grubości(...)części, dynie ścieramy na grubych oczkach tarki, wszystko ze sobą mieszamy dodając przy okazji roszponkę i przyprawiamy do smaku. Jeśli mamy czas to odstawiamy ją żeby smaki się "przegryzły". Smacznego
Co na wege obiad?Jest to moja najbardziej ulubiona wersja pasty do chleba, ale świetnie nadaje się również jako dodatek do sałatek czy do makaronów z dodatkiem sera np.parmezanu i większej ilości oliwy. Można powiedzieć, że jest to okrojona wersja pesto :) Nie lubicie rukoli, nie ma problemu, można dać bazylię, zamiast słonecznika- pestki dyni czy orzeszki piniowe, może być z serem i bez sera(...)końca dokładnie, ale Wy możecie zmielić na miał). Do zmielonych ziaren słonecznika dodać rukolę, sok z cytryny, oliwę, przyprawy i wszystko razem zblendować, aż do uzyskania gładkiej masy. Smacznego! :) * słonecznik można podprażyć na suchej patelni, wtedy pasta w smaku będzie bardziej 'przypieczona'. Taką wersję lubi mój P., ja jednak wolę słonecznik nie prażony :) ** jeżeli masa będzie zbyt zbita, można dolać
Kraina Miodem Płynącajednak nie mogę pominąć takiego miejsca, bo wiele osób je chwali. Ja wrócę do nich za jakiś czas.Do wyboru kilka burgerów, ceny 26-28 zł. Podawane z frytkami i sałatką sezonową. Caffe Trybunalska , ul. Rynek 4 Na bardzo przez innych chwalonych burgerach byliśmy w Trybunalskiej we wrześniu. Czy najlepsze to ciężko powiedzieć, ale z pewnością najdroższe. Dla mnie zdecydowanie było(...)niedawna. Fajny pomysł, do piwa mi pasują. Do wyboru 6 rodzajów, ceny od 16 do 19 zł. Na minus sos, który prezentuje się dość... nieładnie oraz brak serwetek. Burgery smaczne, tylko ten sos do poprawy. Warto też trzymać się składników, opisanych w menu, bo ja oprócz ostrego sosu prawie nie widziałam różnicy pomiędzy Chilli Burgerem a Italianem (zamiast suszonych pomidorów
Pasja Smakuwiększości stołów wigilijnych znajdzie się sałatka warzywna. Dzisiaj ją trochę urozmaicamy i podajemy zupełni inaczej. Ja już nie mogę doczekać się Świąt a Wy? :) Mam nadzieję, że i na waszych stołach pojawią się jakieś fajne urozmaicenia potraw tradycyjnych. Składniki: 6 jajka 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 ziemniak 1/3 puszki kukurydzy 1 cebula 1 jabłko 2 kiszone ogórki(...)ogórki, cebulę, żółtko posiekać na drobną kostkę, połączyć z warzywami i kukurydzą, dodać majonez doprawić do smaku i delikatnie wszystko wymieszać. Napełnić połówki jaj, ułożyć na sianku. Smacznego
Niezły Młynekponieważ nie lubię i nie jem masła, serek używam w jego zastępstwie) kiełki Szczególnie chcę zwrócić Waszą uwagę i zachęcić do spożywania kiełków, które nie dość, że są bardzo smaczne, są również niesamowicie zdrowe. W kiełkach zawarta jest masa witamin i minerałów, m.in. wit. A, B, C, E i H, wapń, żelazo, siarka, magnez, potas, cynk czy selen, dlatego(...)warzyw i owoców dostępnych zimą, nie zawierają tyle wartości odżywczych, co one. Dlatego zamiast syntetycznych witamin w tabletkach zachęcam Was do dodawania tych małych witaminowych bomb do kanapek, sałatek i innych potraw i wypróbowania ich działania na sobie :) Powracając do śniadania, najlepiej smakuje ono w towarzystwie ukochanej osoby. Poniżej zdjęcia mojego posiłku. A Wy jakie śniadania jecie? P.S. Jeśli udało
Taste Of My Daysera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę. Odrobinę skrapiamy oliwą z oliwek. Gruszki obieramy, kroimy na szóstki lub ósemki, pozbywamy się gniazd nasiennych. Do rondelka wsypujemy cukier i podgrzewamy go na małym ogniu do skarmelizowania się, jednak stale pilnujemy(...)osiągną temperaturę pokojową lub nieznacznie wyższą, równomiernie je rozkładamy na liściach szpinaku i polewamy wg uznania płynem jaki zebrał się w rondelku. Całość posypujemy skruszonym serem pleśniowym i jemy :) Smacznego
Taste Of My Daynawet z najbardziej tradycyjnymi potrawami i powstaje z nich zupełnie coś innego dzielę się dopiero kiedy wiem, że jest pyszne i inne od wszystkich :) Dzisiaj tak robimy z sałatką brokułową - jest obłędna i musicie chociaż raz jej spróbować> Składniki: główka brokułu 300 g wędzonego boczku 100 g pestek słonecznika 100 g pestek dyni 1 czerwona cebula(...)pozostałymi produktami. W garnuszku podgrzewamy ocet z cukrem, jak się zagotuję wyłączamy i ostudzamy - powoli łączymy bazę z majonezem. Gotowy sos łączymy z produktami w misce. Smacznego
Niezły MłynekCo można zrobić z ćwiartki białej kapusty? Bardzo orzeźwiającą i pełną witamin surówkę, która w upalne dni może zastąpić zwykły obiad. Kolorowa, chrupiąca, soczysta
Moja smaczna kuchnia