Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 160mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie
kulinarnyJa
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 201mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto i smacznie. Na zdrowie
kulinarnyJa
Śledzie po Duńsku | Śledzie z Majonezem i Śmietaną | Pyszna Sałatka Śledziowa 361obok gotowej sałatki na talerzyku. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki i przekładam do miski. Do śledzi dodaję przygotowany wcześniej sos i całość dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie odstawiam na około 2 godziny aby przeszły smakiem. Śledzie podaję z jajkiem ugotowanym na twardo i posypane koperkiem, Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotuje
Przepyszna sałatka z mango, brzoskwinią i śledziem! 230ryby. Sałatka jest wytrawna, ma lekko słodkawy smak a całość podkręca posiekany szczypiorek. Starałam się aby forma jej podania również była nietuzinkowa i aby "danie jadło się oczami". Przepis koniecznie sobie zapiszcie i wykorzystajcie czy to podczas spotkania w gronie najbliższych czy też zbliżających się co raz bliżej Świąt ;-)) Poniżej podaję przepis, życzę smacznego! SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB
SMYKWKUCHNI
“Dzika spiżarnia” – recenzja 182smoothie, herbatki i sałatki. Cudownym patentem jest przepis na jadalne kwiatowe kostki lodu, na które możemy przerobić bratki czy fiołki. Fajne są też insajderskie opisy np. że liście dzikiej róży mają jabłkowy posmak. Dla ułatwienia książka zawiera ilustrowany atlas roślin, których nie powinniśmy jeść i opis tych jadalnych, razem z informacjami o ich wartościach odżywczych. Smacznego! Dzika
Ugotowane pozamiatane
Buraczki z jogurtem 224pracy. Ponadto sałatka z buraczków ma fantastyczny, intensywny kolor, który ożywi każdy talerz. Polecam! Składniki : 500g ugotowanych buraków 200ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie : Buraczki pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski, dodać jogurt, sól i pieprz i opcjonalnie sok z cytryny, wszystko dokładnie wymieszać, aż jogurt nabierze różowego koloru. Schłodzić i podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanie
Sałatka z marynowanych warzyw i fety i ziół 216FETA ZIOŁA DO SAŁATEK PRZYGOTOWANIE: CEBULKI ODCEDZAMY,,PIECZARKI KROIMY NA PÓŁ LUB W PLASTERKI(ZALEŻY JAKIE DUŻE),CZOSNEK I OLIWKI KROIMY NA PÓŁ,PAPRYKĘ I FETĘ W KOSTKĘ ,DOPRAWIAMY ZIOŁAMI,JA DAŁAM JESZCZE KILKA KROPLI MAGGI I BARDZO FAJNIE PASOWAŁO-SOSU JUŻ ŻADNEGO NIE TRZEBA BO FETA SIĘ FAJNIE ROZPADNIE I POŁACZY WSZYSTKO-SMACZNEGO
Swojskie jedzonko
Sałatka caprese 238sałatkę z pomidorków ,mozzarelli i bazylii SKŁADNIKI: POMIDORY CEBULA MOZZARELLA ŚWIERZA BAZYLIA ZIOŁA SUSZONE OCET BALSAMICZNY OLIWA Z OLIWEK SÓL I PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: POMIDORY ,MOZZALRELLE I CEBULĘ POKROIĆ W PLASTRY UKŁADAĆ NA PRZEMIAN JAK NA ZDJĘCIU Z LISTKIEM BAZYLII POLAĆ DELIKATNIE OLIWĄ I OCTEM BALSAMICNYM DOPRAWIĆ DO SMAKU SOLĄ ,PIEPRZEM I ZIOŁAMI SMACZNEGO
Swojskie jedzonko
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 193pozostały z sałatki siekamy bardzo drobno i dodajemy do jogurtu. Dodajemy na koniec pieprz czarny i cayenne. Wszystko razem mieszamy i gotowe :) Przepis jest dość rozbudowany, ale nie zajmuje zbyt wiele czasu, tak więc nie obawiajcie się, że spędzicie w kuchni długie godziny :) Całość zrobicie w 40 min., a warto, bo papryczki są niezwykle smaczne. Wypróbujcie
vegetanie
Nowa kategoria na blogu czyli pierwszy koktajl owocowo-warzywny 341pracy pakuję zwykle sałatkę, ale często nie wystarcza to na 8 godzin. Dlatego dodatkowo biorę teraz ze sobą koktajl owocowy lub owocowo-warzywny. To tylko chwila pracy dzień wcześniej wieczorem, a następnego dnia pozwala on uciszyć nieznośnie burczący brzuch oraz zaspokoić głód na zaskakująco długo. Poza tym takie koktajle są bardzo zdrowe i równie smaczne. Nie wierzycie? Polecam chociaż spróbować
Ratunku obiad
Sałatka z kurczakiem 348układania warstw sałatki w następującej kolejności: -kapusta -papryka -mięso -kukurydza -ogórek -cebula -sos Tak powtarzamy układanie kolejnych warstw aż do wyczerpania produktów. Ważne jest tylko to, aby ostatnią, wierzchnią warstwą był sos. Wierzch ozdabiamy, np. ketchupem i odstawiamy do lodówki. Możemy też przygotować kilka małych salaterek i wykonać w nich warstwy w wersji mini. Smacznego
Maminek kulinarny
Zdrowa kolacja! 350zdrowie! :) Sałatka leniucha z olejem z pestek dyni mieszanka sałat pomidor ser feta (lub ser sałatkowo - kanapkowy http://dodomku.pl/images/products/400x400/full/00019771.jpg) olej z pestek dyni (opcjonalnie prażone pestki słonecznika) Łączymy garść mieszanki sałat, pomidora i ser pokrojone w kostkę, (możemy dodać pestki słonecznika). Polewamy kilkoma kroplami oleju z pestek dyni! Świetnie smakuje z grzankami. Smacznego
Kuchnia moimi oczami
Śledzie Marynowane w Winie z Cytryną i Migdałami 235Witam serdecznie Propozycja na przygotowanie smacznych troszkę innych śledzi marynowanych bo w winie z cytryną bez octu . Będziemy potrzebować : 500 g filetów śledziowych matias 2 cebule (około 300 g) 1 duża cytryna (około 170 g) 50 g rodzynek 50 g płatków migdałowych na zalewę : 100 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 5 ziarenek ziela angielskiego 2 goździki dużą szczyptę(...)pół plasterki . Pokrojoną cebulę przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Dokładnie wyszorowaną cytrynę kroję w kostkę i usuwam pestki . Końcowe przygotowanie śledzi : Do słoika układam warstwami składniki sałatki , delikatnie ugniatając : na dno daję trochę cebuli następnie śledzie , rodzynki , migdały , cytrynę . I znowu cebula , śledzie , rodzynki , migały , cytryna – robię tak 3 – 4 warstwy . Całość zalewam zimną zalewą (razem
Uwaga Babcia Gotuje
Surówka z cukinią 225Hej! Teraz czas na surówkę, bo ostatnio zaniedbałam się we wpisach warzywnych. No więc naprawiam się i zamieszczam wpis na pyszną surówkę z cukinii. Bardzo smaczna
Tylko pysznie
Sałatka z makrelą 207Składniki: świeża makrela czerwona papryka szczypiorek kapusta pekińska sos vinegrette Przygotowanie: Kapustę poszatkować, paprykę pokroić w drobną kostkę. Z makreli powyciągać ości.. Połączyć wszystkie składniki
Gaździnka warzy
Faworki (chrust) 228Fawork i, lub inaczej zwane chrusty, chruściki to pyszne ciasteczka kruche smażone na głębokim tłuszczu i posypane dużą ilością cukru pudru. Przyrządza się je najczęściej
Kuchnia Łukasza
Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem i orzechami 203Ostatni miesiąc tego roku postanowiłam rozpocząć od śniadania z cytrusami w roli głównej. Wczoraj dostałam sporo dużych gruszek, pyszne, słodkie, a jednocześnie delikatne w smaku i
Moja smaczna kuchnia
Pasta z ciecierzycy z czosnkiem, oregano i chia 207Cieciorka jest pyszna. Lubię jej połączenie z czosnkiem, suszonymi ziołami i pomidorami. Wiele kombinacji smakowych już wypróbowałam, ale nigdy nie robiłam pasty z ciecierzycy. Dzisiaj po
Moja smaczna kuchnia
Pasta ze szprotek w sosie pomidorowym. 247Pasty doskonały dodatek na śniadanko lub kolację. Bardzo często robię tzw. pastę "co się na winie". Tym razem nie było ryby w oleju więc poszła w
W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z fasolki marynowanej i serka wiejskiego 238Składniki: 1 słoi czek fasolki szparagowej marynowanej 1 serek wiejski 3-4 łyżki kukury dzy 2 pomidory sieka n y koperek Sposób przygotowania: 1. Fasolkę odsączamy
Kuchnia domowa Ani
Sałatka z ananasa i melona z pestkami dyni 204Składniki: 1/2 świeżego, obranego ananasa (ewentualnie z puszki), pokrojonego w kostkę 1/3 dużego melona złocistego, kroimy również w kostkę 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki nasion
Mango Papaja
Surówka z kiszonych ogórków 367Chyba jedna z najprostszych surówek. Wystarczy pokroić w plasterki kiszone ogórki, dodać pokrojoną w kosteczką cebulę, przyprawić odrobiną mielonego pieprzu i skropić oliwą. Wymieszać
Maminek kulinarny
Czereśnie w occie 207Czereśnie mają właściwości lecznicze. Działają przeciwzapalnie, zapobiegają zapaleniu tętnic, czyli chronią przed chorobami układu krążenia, a tym samym chronią serce. A sezon na nie krótki, jedzmy
Salonik smaków
Ekspandowane ziarno – żyto/ żyto w miodzie z jabłkiem i cynamonem/ jagły/ jagły w miodzie z truskawkami - Soligrano 266Lubicie tak jak my wszelkie ziarna i kasze? Oczywiście najlepsze są pod postacią jak najmniej poddaną obróbce jednak zawsze miałyśmy słabość do ekspandowanych chrupaczy. Taka przekąska jest lekka, smaczna i świetnie dekoruje różne potrawy oraz desery. Dziś przedstawiamy Wam „dmuchane” ziarna (jagły i żyto) w dwóch odsłonach od Soligrano . A Wy, na którą się skusicie? :) Nazwa: Ekspandowane ziarno – żyto(...)charakterystyczną goryczkę dla tego ziarna i nie posiada zbytnio naturalnej słodyczy. Propozycja Soligrano jest nieco chrupka i szybko rozmięka w buzi. Doskonale dopełnia słodkie desery oraz wytrawne dania i sałatki. Żyto w miodzie z jabłkiem i cynamonem: Ta wersja wzbogacona jest o nasze ulubione połączenie czyli jabłko-cynamon <3 Ziarenka dodatkowo posiadają cienką, cukrową otoczkę co sprawia, że jeszcze
Candy Pandas