Słodkie i delikatne w smaku babeczki, idealne do popołudniowej kawki :) Składniki: - 1 szklanka mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 2 jajka - 100 g masła - 5 dużych łyżek wiórków kokosowych - 100 ml wody gazowanej Domowy budyń: - 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej - 350 ml mleka - 1/2 szklanki cukru - 4 płaskie łyżeczki mąki pszennej - 1 opakowanie cukru waniliowego Przygotowanie: Na początku
Zainspirowana w kuchniKorzenne muffinki przełamane słodkim smakiem suszonej żurawiny. Składniki: - 1 szklanka suszonych żurawin - 3 szklanki mąki - 1 łyżka proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki soli - 1 łyżka cynamonu - 2 łyżeczki imbiru mielonego -1 i 1/4 szklanki mleka - 2 jajka - 250 g masła - 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i imbir przesiewamy
Zainspirowana w kuchniPrzepis ten znalazłam w jednej z moich książek Nigelli Lawson, pudding robi się błyskawicznie, ma lekką konsystencję i posmak intensywnie pomarańczowy w środku słodki a na wierzchu lekko gorzkawy powstały z dżemu pomarańczowego. Super smakuje na ciepło, mi został na drugi dzień i podgrzany smakował tak samo pysznie. Składniki: - 250 g masła - 150 g cukru - 1 słoiczek
Zainspirowana w kuchnipomarańcze - 1,5 łyżki żelatyny - 1 łyżka cukru - połowa tabliczki czekolady mlecznej Przygotowanie: Wyciskamy sok z pomarańczy, wrzucamy cukier (ja dałam niewiele cukru ponieważ moje pomarańcze były słodkie) i podgrzewamy aż się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy do soku pomarańczowego. Galaretkę przelewamy do foremek (ja użyłam sylikonowych foremek na muffinki ) i odstawiamy do zastygnięcia
Zainspirowana w kuchnimoje urodziny, które przypadają w tym dniu, stąd też zawsze robimy w domu jakiś torcik, ten jest o tyle fajny, że przez dodatek powidła śliwkowego nie jest bardzo słodki. Składniki: Ciasto: - 6 szklanek mąki - 6 żółtek - 1 i 1/2 kostki masła - 6 łyżek miodu - 1 i 1/2 łyżki sody - 1 i 1/2 szklanki cukru Masa: - 3 szklanki mleka
Zainspirowana w kuchnisera żółtego - 1 garść szczypiorku - 1 świeża czerwona papryka - 2 rzodkiewki - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - 2 łyżki sosu balsamicznego - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - 2 łyżki mielonej papryki słodkiej - 1 łyżka delikatu czerwonego do mięs Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie sosu. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i tworzymy zasmażkę, którą gorącą dodajemy do zimnego mleka. Sos gotujemy
Zainspirowana w kuchnitego czasu przestać nie mogę!!! Poniżej zdjęcie przed pieczeniem i po wstępnym podpieczeniu. DOMOWE CIASTO PÓŁKRUCHE Takie ciasto rewelacyjnie pasuje pod tarty, zarówno te warzywno-mięsne, jak i słodkie. Smak ma bez porównania lepszy do "kupnego". Spód ma konkretnie gruby, a nie cieniutki jak papier. Piecze się bezproblemowo, nie trzeba się "bawić" w obciążanie blatu ciasta fasolą podczas
Grunt to przepis!Makowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku
sama złodyczkupowania tego sklepowego, kiedy nowych opcji jest tyle ile wyobraźnia nam podpowie. Prędzej więc skończę jako spasiony ludzik Michelin niż zrezygnuję z produkcji ;). Dzisiejszy chleb jest pełen ziaren i słodko-kwaśnej żurawiny - jego smak nie potrzebuje zbyt wielu dopełnień, wystarczy dobrej jakości masło. Mistrzostwo świata! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki
sama złodyczJakiś czas temu dostałam w prezencie konfiturę z płatków róży, a będąc fanką wszystkiego co słodkie do granic możliwości nie mogłam zbyt długo czekać z jej wypróbowaniem. Na wielkanocnym mazurku sprawdziła się wprost idealnie! Dzisiejsze ciasto nie wymaga też zbyt wiele wysiłku jeśli chodzi o przygotowanie, polecam jako opcja na ostatnią chwilę, kiedy goście już dzwonią do drzwi :) Spód
sama złodyczOstatnia już propozycja na tegoroczne święta wielkanocne, czyli oczywiście mój ukochany sernik. Słodki kajmak w towarzystwie lekko kwaskowatej wiśni to jedno z najbardziej dobranych zestawień smakowych. W dodatku ciasto prezentuje się nad wyraz uroczo, będzie więc dodatkową ozdobą każdego świątecznego stołu! Spód: 300 g ciasteczek, u mnie dyniowe 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 1 kg zmielonego sera 5 jajek
sama złodyczłyżka po łyżce cukru pudru, nie przeciągając na długo miksowania, żeby krem się nie przebił. Jeśli chodzi o ilość to ja sama dodałam pół szklanki i wyszły delikatnie słodkie - jeśli ktoś woli bardziej zdecydowany poziom słodkości to jak najbardziej można sypnąć więcej. Na samym końcu dodajemy cynamon, łączymy z resztą masy dokładnie, aby pozbyć się grudek. Przekładamy do rękawa
sama złodyczUrocze i słodkie jak guma balonowa! Dzisiejsze babeczki z kremem arbuzowym najbardziej przypadną do gustu małym księżniczkom, chociaż te starsze też będą miały niemałą radochę (przynajmniej ja miałam ;). To też świetny pomysł na prezent dla mamy z okazji zbliżającego się święta! Babeczki (15 sztuk): 100 g masła 1,5 szklanki mąki pół szklanki cukru tabliczka białej czekolady 2 jajka
sama złodyczSezon truskawkowy w pełni! Piękne, pachnące i słodkie owoce spoglądają z każdego rogu na bazarkach, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. W towarzystwie orzeźwiającego, delikatnego kremu na bazie mascarpone świetnie smakuje nawet w upalny dzień. Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone
sama złodyczsezonowości owoców, wymagające minimalnego nakładu pracy. Składniki: 3 jaja (całe) szczypta soli 8 łyżek cukru - dla łasuchów sugeruję dodać 2 łyżki, czyli razem 10 – będzie naprawdę słodkie 1 mały cukier wanilinowy (16g) ½ kostki margaryny roślinnej (125g) - musi być miękka, czyli wyjąć wcześniej z lodówki i zostawić na ok.30 min. w temp. pokojowej 10 łyżek mąki
Grunt to przepis!