skrzydełka - 2643 przepisów (strona:62/177)

Przepiórki faszerowane 110

świeżego tymianku, 1 wątróbka indycza – ja użyłam podrobów z bażanta, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, 3 plastry szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku, Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę ułożyć(...)grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć

królestwo garów
Kaczka duszona w czerwonej kapuście z jabłkami 123

sól, sok z 1/2 cytryny, cukier, Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć, oczyścić z pozostałości piór - pęsetą lub szczypcami, opalając nad ogniem. Odciąć kuperek – zawsze go odcinam i wyrzucam. Odciąć końcówki skrzydełek, szyję.  Kaczkę podzielić na 4-6 części- zależy od wielkości kaczki.  Ja wycięłam kręgosłup i mostek. Wyciąć tłuszcz. Zdjąć wierzchnie liście kapusty, opłukać, cienko poszatkować wyrzucając głąb. Osolić(...)wymieszać z solą, odstawić. Na patelni stopić tłuszcz, włożyć kości, odcięte końcówki skrzydełek, szyjkę. Podsmażyć je na rumiano, następnie przełożyć do garnka. Na patelni ułożyć kawałki kaczki, skórą do dołu i powoli smażyć wytapiając tłuszcz. Do garnka z kośćmi wlać 500 ml gorącej wody, dodać pieprz, ziele angielskie, listek laurowy. Gotować około 30 minut pod przykryciem, w razie potrzeby podlewając

królestwo garów
Przepiórki z foie gras - balotyna z przepiórki z foie gras 134

pestek słonecznika, 40 g foie gras, 4 - 6 plastrów boczku wędzonego, 1 jajko, sól, Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta - na przykład przepiórki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego małego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę ułożyć(...)grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć

królestwo garów
Kurczak kukurydziany faszerowany 143

kukurydziany (może być zwykły), 90 g placka drożdżowego, 80 g wątróbki, 100 g rodzynek, 100 ml porto, 2 jajka, 60 g płatków migdałów, Kurczaka umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja kurczaka wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść, gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Kurczaka ułożyć na grzbiecie(...)mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso

królestwo garów
Przepiórki z turówką wonną 101

mleka, 1 jajko, 25 g wątróbki, 1 łyżeczka trawy żubrowej, 1 jagoda jałowca, sól, 40 g orzechów laskowych, 4-6 plastrów boczku wędzonego Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuperek, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę ułożyć(...)grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć

królestwo garów
Balotyna z przepiórek - faszerowane przepiórki 120

Balotyna - faszerowane mniejsze, pozbawione kości zwierzęta i ptactwo. Lepiej przepiórki wyluzować, nie będzie problemu z jedzeniem, oraz będzie można pokroić je w plasterki. Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Ja przepiórki wyluzowałam – wyjęłam kości. Trochę zabawy przy luzowaniu jest ale o ile łatwiej jeść takiego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę ułożyć(...)grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć

królestwo garów
Zupa ogórkowa dla półtorarocznego smyka 137

tylko NA PEWNO. Mój półtoraroczny Syn jest w stanie pochłonąć całą miseczkę zupy ogórkowej,a następnie mi zagląda do talerza. Dlatego ostatnio całkiem często ją gotuje. Składniki: 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji(...)proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną. Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości mięskiem. Skrzydełka przechowuję w osobnej miseczce i tylko podgrzewam w zupie, żeby mięso nie przeszło kwasem z ogórków (z tego samego powodu ziemniaki gotuję osobno przed każdym podaniem) Do wersji dla dorosłych dodaję

Kuchnia po mojemu
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 204

trwa to uważam, że trzeba go w pełni wykorzystać. Stąd mój pomysł na kurczaka w glazurze borówkowo - śliwkowej. Składniki (dla rodzinki 2+1): 2 udka - ćwiartki z kurczaka 1 skrzydełko 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka wytrawnej konfitury z borówki 1 łyżka sosu sojowo-grzybowego 4 śliwki węgierki 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy majeranek  Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam(...)zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam konfiturę borówkową i wymieszałam dokładnie. Tak przygotowaną, gęstą marynatą wysmarowałam dokładnie udka i skrzydełko. Umyte śliwki pokroiłam w ćwiartki i poupychałam między mięskami. Całość obficie zsypałam majerankiem i wstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia wystarczyło upiec kurczaczki moim sprawdzonym sposobem tzn. najpierw przez

Kuchnia po mojemu
Delikatna ryżanka, czyli nieefektowna zupa efektywna na problemy żołądkowe 401

dzieci ;) no prawie wszystkich bo mój Syn wcina aż mu się uszy trzęsą. Składniki (na 2-3 posiłki dla dziecka): 100 gram ryżu białego (lub zawartość jednej torebki) 2 skrzydełka z kurczaka 200-300 ml wody 1 nieduża marchew szczypta soli  Przygotowanie: Umyte skrzydełka wrzucamy do zimnej wody i zagotowujemy na średnim gazie. Zanim woda się zagotuje zbieramy szumowinę

Kuchnia po mojemu
Zupa kalafiorowa 109

zupę kalafiorową. Delikatna, zdrowa zupka z dodatkiem warzyw posmakuje każdemu. Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Zupa kalafiorowa Składniki :   1 średniej wielkości kalafior 4 skrzydełka z kurczaka na bulion 1 włoszczyzna 4 średniej wielkości ziemniaki 4 łyżki śmietany do zup Pęczek koperku Vegeta, sól, pieprz   Przygotowanie: Gotujemy nasze skrzydełka z włoszczyzną. W trakcie gotowania

Sprawdzone przepisy kulinarne
skrzydełka w panierce 75

Polecam skrzydełka w panierce Produkty: 60 dag skrzydełek z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu) szczypta słodkiej papryki Gęste ciasto naleśnikowe

Ugotujmy Coś
Zupa ogórkowa 122

Składniki: 4-5  dag skrzydełek drobiowych 6-8 kiszonych ogórków 1 łyżka margaryny 1-2 ząbki czosnku 5-6 większych ziemniaków 2-3 marchewki pietruszka lub mieszanka warzywna mrożona natka pietruszki koperek sól pieprz 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Ziemniaki obieram i kroję w kostkę, marchew w talarki, pietruszkę w słupki. Wszystko gotuję razem ze skrzydełkami

Bea(u)ty kitchen
Szczawianka 119

Gdyż najlepszy szczaw zrywa się w maju, a ja, jak zwykle zaległości mam sporo, dlatego przepis podaję dzisiaj. Składniki: 250-300 g liści szczawiu 1 pętko kiełbasy cienkiej 2 skrzydełka kurczaka po 2 jajka na osobę sól pieprz  marchew  pietruszka seler 1/2  szklanki śmietany  1 łyżka mąki Wykonanie: Skrzydełka myję, zalewam woda, wrzucam umyte i obrane

Bea(u)ty kitchen
Wiosenna zupa 129

powinno zabraknąć tego koloru. Szybka zupa w zaledwie piętnaście minut. Na głodnego wszystko można stworzyć. :) Składniki: porcja mrożonej mieszanki wiosennej łodyga selera naciowego kawałek selera korzeniowego 1 średnie skrzydełko z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz warzywko Sposób przygotowania: Skrzydełko, seler naciowy i korzeniowy myjemy, oczyszczamy, Warzywa kroimy w kostkę. Wszystko przerzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy

Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka wielkanocne - bez foremek :) 180

użyłam plastikowego miękkiego kubeczka który wygięłam w owal.  Z kakaowego ciasta zrobić uszka, ogonek, oczka i nosek. KURCZACZKI Z ciasta wyciąć okrągłe ciasteczka. Z kakaowego ciasta zrobić skrzydełka, oczka, dzióbek i nóżki. OWIECZKI/BARANKI Z ciasta wyciąć ciasteczka - kwiatuszki.  Z kakaowego ciasta zrobić różki, oczka, nosek i buzię. PISANKI Z ciasta wyciąć owalne ciasteczka (ja użyłam plastikowego miękkiego kubeczka(...)Wielkanocą, ale i tak są słodkie:) Z ciasta wyciąć szklanką okrągłe ciasteczka. Tą samą szklanką odciąć część od góry pozostawiając kształt jak na zdjęciu.  Z kakaowego ciasta zrobić skrzydełka, oczka, dzióbek i nóżki. W czasie gdy ja bawiłam się w formowanie króliczków, kurczaczków i innych cudaczków, Trzylatka wałkowała sobie i wycinała foremkami swoją porcję ciasta. Wybrała sobie takie kształty

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania