świeże oregano i myślę, że smakuje równie dobrze jak z koperkiem czy bazylią :) a jaka jest Wasza ulubiona zupa?Składniki: 2-3 skrzydełka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) torebka ryżu pełnoziarnistego (u mnie Kupiec) kilka gałązek świeżego oregano 1 łyżeczka cukru przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól ewentualnie śmietana do zabielenia opcjonalnie kilka kropli(...)Skrzydełka dokładnie umyć i zalać około 2 litrami wody. Gotować do momentu aż na górze przestanie zbierać się szumowina, którą oczywiście należy zebrać przed dodaniem warzyw ;) Warzywa obrać i pokroić wedle uznania w większe bądź mniejsze części. Ja zawsze dodaję ćwiartkę selera w całości a marchew i pietruszkę kroję w plasterki. Warzywa dodać do zupy i wsypać ryż
Ze smakiem i z pasjąserka topionego śmietankowego 100 g serka topionego z szynką 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta Sól Pieprz 100 g ugotowanego ryżu Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Wkładamy skrzydełka oraz pokrojoną włoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu, dokładamy kostkę rosołową. Różyczki kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy. Kiełbaski kroimy w pół plasterki, cebulę w kosteczkę(...)zupy. Na końcu dodajemy pokrojone topione serki oraz doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą typu Vegeta. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu rozpuszczenia serków i delikatnego zgęstnienia zupy. Podajemy z ryżem
VioletoweKucharzenieskrzydełka kurczaka 1,5-2 l wody Sposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy (oprócz patisnów, wykrajamy tylko pestki z wewnątrz) i kroimy w kostkę. Skrzydełka przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się będą gotować. Następnie dodajemy ryż oraz warzywa. Gotujemy na małych ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liście laurowe
Truskawkowa FiestaZupa z koperkiem to typowo wiosenna potrawa. Wszyscy lubimy koperek więc i zupa świetnie smakuje. Wypróbujcie sami! Składniki: 2 skrzydełka 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka lub kawałek selera 4 łyżki ryżu 1 pęczek koperku 1 liść laurowy 4 ziela angielskie sól, pieprz, odrobina cukru, który podkreśla smak koperku 2-3 łyżki śmietany do zup Sposób wykonania: 1. Umyte(...)skrzydełka zalać zimną wodą, zagotować, zdjąć szumy i dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, pietruszkę lub selera i marchewkę. 2. Gdy warzywa lekko zmiękną dodać suchy ryż. 3. Na koniec dodać posiekany koperek. 4. W misce śmietanę wymieszać z chochelką gorącej zupy tak, aby nie było grudek. Wlać do zupy. Całość doprawić solą, pieprzem
Kuchnia domowa Animiękkości, ok 35-40 minut. Zrobić sos: Do rondla wrzucamy masło, pokrojoną cebulę, przesmażamy chwilę, dodajemy pokrojoną paprykę i przyprawy, dusimy ok 20 minut. Na upieczone skrzydełka wlewamy sos i podajemy np. z ryżem
harrisaSkładniki:4 szt. skrzydełek wędzonych1 puszka kukurydzy2 woreczki ryżu pełnoziarnistego4 łyżeczki majonezu lekkiego6 plastrów ananasa z puszki2 plasterki sera żółtegoSól, pieprzPrzepis:Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Po ugotowaniu ryżu wysypujemy go do miski i czekamy aż wystygnie. Następnie dorzucamy do niego mięso z kurczaka, kukurydzę, pokrojonego drobno ananasa, starty
Emcia Pichcitradycyjne jak rosołki, pomidorowe, ale również i takie z cykorii z omletem, czy inne . Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj 4 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 słoik litrowy ogórków małosolnych 100 g ryżu 200 ml kwaśnej śmietany 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku sól pieprz Do garnka włożyć , skrzydełka z kurczaka
O kuchni z uczuciemnowo nabytych przepisów od koleżanki Doroty. Skrzydełka przygotowane wg tego przepisu są bardzo pikantne i mają fantastyczną skórkę. Świetnie smakują z ryżem i odparowanym sosem. Polecam dla tych, którzy nie boją się ostrych smaków Pikantne skrzydełka skrzydełka drobiowe bez końcówek sos chili słodko-pikantny Tao Tao ( duży ) pół kostki masła panierka: 1 szkl mąki minikosteczki:czosnek, cebula, papryka słodka, szczypta
Pieguskowa Kuchniabulionu warzywnego lub bio kostka (w najlepszym wypadku posłużcie się świeżą lub mrożoną włoszczyzną i gotujcie do miękkości z mięsem lub bez) - 200g ryżu (dwa woreczki) - sól, pieprz *opcjonalnie: - 2 udka lub 2 skrzydełka z kurczaka, - włoszczyzna - pół łyżeczki suszonego chili, - śmietanka 30%, 18% lub jogurt Jeżeli używamy mięsa , płuczemy je pod bieżącą wodą, wkładamy(...)zbierać się na powierzchni wody. Dodajemy koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut. Następnie, jeżeli posługujemy się włoszczyzną - dodajemy obraną i pokrojoną na większe kawałki, wkładamy 2 woreczki ryżu, gotujemy kolejne ok. 15 minut do miękkości ryżu (ciągle mieszajmy, by opadający na dno ryż się nie przypalił). Jeśli nie używamy włoszczyzny, wkładamy tylko ryż i gotujemy całość do jego
Be Fit Be Strongcytryna i skórka z niej 2 żółtka od zielononóżki szczypiorek liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego szczypta szafranu pieprz ryż jaśminowy sól i pieprz W naczyniu na zupę umieść oczyszczone mięso, włóż skrzydełka, ziele, szczyptę szafranu i liść laurowy. Zagotuj. Dodaj pokrojony w kostkę seler, krążki pora, oraz szalotkę
AZgotuj!Pyszna i prosta zupka z ryżem i dużą ilością warzyw. Zupkę ugotowałam na bulione drobiowym ze skrzydełek ale można użyć dowolnego bulionu jak również dodać wkładkę mięsną do zupki. składniki: ok 2,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka ryżu 4 marchewki 1 mały seler 2 cebule 1 por (biała część) 2 garście posiekanej natki pietruszki Cebulę obrać i pokroić
Monia miesza i gotujeJeśli jeszcze nie przyrządzaliscie ogórkowej z ryżem, macie okazję:) jest pyszna :) Ja robię albo z ziemniakami, albo z ryżem. Ale słyszałam od innych że robią i z tym i z tym :) Składniki : 4 skrzydełka z kurczaka ( może być również porcja rosołowa) :) Ok 2,5 litra wody 1 średnia cebulka włoszczyzna ( marchewka, piertruszka, kawałek selera, odrobinę pora ) 7-8 sporych(...)ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 torebka ryżu 3-4 łyżki smietany 18% ok. 6 kulek pieprzu ziarnistego, 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz bądź vegeta do smaku . Przygotowanie: Do garnka wlewamy zimną wodę i wrzucamy oczyszczone skrzydełka. Gotujemy na niewielkim ogniu . Gdy wywar będzie klarowny dodajemy obraną ,umytą
Domowa Kuchnia u Mamydodatkiem pieczarek, sera żółtego i jajek sprawiają, że kotlety są soczyste i bardzo smaczne. Podawane z pieczonym ryżem, który często wykorzystuję do przygotowania z pieczonymi udkami lub skrzydełkami (przepis niedługo na blogu). Tym razem upiekłam go solo. Był równie pyszny, sypki i aromatyczny, doskonale komponował się z kotlecikami. Zachęcam
Marta GotujeUwielbiam zupy z fasolką szparagowa, a z zieloną fasolką najbardziej. Tym razem zamiast ziemniaków dodałam do niej ryż. Zupa wyszła sycąca i naprawdę bardzo dobra, polecam :) Składniki: 600 g skrzydełek lub 2 udka z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera kawałek pora 500 g zielonej fasolki szparagowej 1 szklanka ryżu 4 łyżki śmietany
magiczna kuchnia KasiSkrzydełka po indiańsku. Bardzo, bardzo smaczne. Pieczone w piekarniku polane sosem. Podałam z ugotowanym ryżem wymieszanym z pozostałą częścią sosu. Znikało w ekspresowym tempie. Może i Wy skusicie się na tak przygotowane skrzydełka z kurczaka. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotujecie danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią
O kuchni z uczuciem