skrzydełka w occie - 199 przepisów (strona:10/14)

Pikantny kurczak w paście chili Gochujang 262

Wszystkie składniki marynaty mieszamy w miseczce – zaczynamy od przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i startego na najdrobniejszych oczkach tarki imbiru. Dodajemy do nich sól i pieprz, dodajemy miód. Wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i dodajemy pastę Gochujang. Dokładnie mieszamy marynatę do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Smarujemy powstałą marynatą dokładnie całego kurczaka – w środku i na zewnątrz, po skórce(...)części w poprzek włókien – dzięki temu każdy będzie mógł dostać i ciemny, i jasny kawałek mięsa – nie skazujecie kogoś przy stole na jedzenie tego, czego nie lubi. Korpus, szyjkę, skrzydełka i wszystkie soki z blaszki zostawiamy – przydadzą się na zupę. Studzimy je i wkładamy do lodówki.   Z ryżem czy z ziemniakami? Ja podałam pieczonego kurczaka po europejsku, z purée

Karo in the Kitchen
Mamusina botwinka 124

dobra, jak ta na świeżych pęczkach. W ten sposób botwinka króluje w kuchni przez cały rok! Składniki na porcje dla 5-6 osób: WYWAR: 2 litry zimnej wody 2 skrzydełka z kurczaka - lub 2 pałeczki z kurczaka 2 średnie marchewki 1 średnia pietruszka 1 mała cebulka 1 ząbek czosnku kawałek selera – wielkości orzecha włoskiego kawałek pora – o długości(...)liść laurowy 3 ziela angielskie 8-10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka jarzynki do zupy – przyprawa warzywna do potraw np. Vegeta ZUPA 1 pęczek botwinki 2 łyżki octu winnego 2 i ½ łyżki śmietany do zup 18% (100g) ½ łyżki mąki pszennej koperek – do posypania zupy na koniec gotowania lub na talerzu Wodę podgrzać w garnku. Gdy będzie ciepła, włożyć

Grunt to przepis!
SOS BARBECUE 153

Dzisiaj przepis na SOS BARBECUE, idealny do mięs przeznaczonych do upieczenia lub grillowania np.: żeberek, udek, skrzydełek, filetów drobiowych, czy schabu.  Polecam przepis na sos barbecue i mam nadzieję, że Wam się spodoba :) -------------------------------------- Liczba porcji :  ok. 350ml Czas przygotowania : 25 minut -------------------------------------- SKŁADNIKI: 1 duża cebula 2 łyżki masła 3/4 szklanki keczupu 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu worcester(...)przyprawy typu maggi 3 łyżki cukru brązowego lub miodu płynnego 1 łyżka musztardy sos chilli sól * do sosu możemy dodać 2 łyżki octu jabłkowego, który dodatkowo wzbogaci jego smak. PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę - rumienimy na maśle. Krok 2. Czosnek obieramy, miażdżymy - rozcieramy z solą. Krok 3. Do garnka wkładamy cebulę, czosnek, dodajemy keczup, sos worcester

Moja Książka Kucharska
Najlepsza letnia sałatka z pomidorów 109

względu na to jak ją przygotujesz, ta sałatka z pomidorów to fantastyczna letnia przystawka nie tylko do obiadu. Podaj ją do grillowanych potraw jak grillowane skrzydełka marynowane w ziołach i cytrynie ( przepis tutaj>>> ), makrela z grilla po indyjsku ( przepis tutaj>>> ) lub grillowany kurczak Shoarma ( przepis tutaj>>> ). Składniki i przyprawy potrzebne(...)piórka 500-600g dowolnych pomidorów, pokrojonych w kliny 1/4 szklanki posiekanych świeżych ziół np. bazylii i pietruszki Sos do sałatki pomidorowej: 1/4 szklanki oliwy extra vergine 2 łyżki octu z czerwonego wina (do smaku) 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki płatków chili sól i świeżo zmielony czarny pieprz Przepis na sałatkę z pomidorów: Krok 1. Posiekaną w cienkie piórka

Moja Książka Kucharska
Sos sweet chilli 185

smaki z czystym sumieniem go Wam polecam. U mnie w kuchni spełnia wiele ról. Zarówno świetnie smakuje z wędlinami, potrawami z dodatkiem jajek jak i jest składnikiem wielu marynat ( skrzydełka kurczaka są boskie macerowane w tym sosie). Już nie mówię o domowych fast-foodach z którymi wspaniale się komponuje..  Zazwyczaj wykonuję większą porcję sosu i wekuję go w słoiczkach(...)pojemności ok. 250 ml ( np. po sokach owocowych ). - 6 sztuk papryczek chilli - 4 duże ząbki czosnku - 2 i 3/4 szklanki wody - 1 i 1/4 szklanki cukru - 3/4 szklanki octu - 2 łyżki soli - 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody Czosnek i papryczki siekamy - 3 sztuki z ziarenkami + 3 sztuki bez ziarenek. W garnku zagotowujemy wodę, ocet, sól i cukier. Dodajemy

kawawszklance
Włoska sałatka tortellini z salami 110

Makaron tortellini   1 mała czerwona cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 200g pomidorków koktajlowych 100g salami 20szt czarnych oliwek Ser  parmezan Dressing: 70ml oliwy z oliwek 3 łyżki octu winnego z białego wina 1 łyżeczka cukru 1  łyżeczka musztardy Dijon ½ łyżeczki ziół włoskich (bazylia, oregano, tymianek) Sól i pieprz Włoska sałatka tortellini z salami Przygotowanie: Makaron tortellini gotujemy(...)tortellini. Pomidorki koktajlowe i oliwki kroimy na połówki a salami w grubszą kostkę, wszystkie składniki wsypujemy do salaterki. Przygotowujemy dressing: do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek i ocet winny, dodajemy musztardę, cukier oraz przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem Przygotowanym sosem polewamy wszystkie składniki, następnie całość delikatnie mieszamy i na koniec gotową sałatkę

Księga-Smaku
Jak przygotować grilla 181

być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga dodatku(...)grilla Marynaty do grilla to gwarancja naszego sukcesu. To dzięki nim grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość,  oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk

Cztery Fajery
Jak przygotować grilla 198

być oczyszczone ze ścięgien i błon , które na skutek pieczenia stają się twarde. Dobrze sprawdzają się mięsa z przerostami lub otoczką tłuszczu (np. karkówka, żeberka, boczek, uda z kurczaka, skrzydełka), który nadaje potrawie soczystości. Nie musimy się w tym wypadku martwić o nadmiar spożywanych kalorii. Mięso z grilla jest mniej kaloryczne , niż smażone tradycyjnie, ponieważ jego przygotowanie nie wymaga dodatku(...)grilla Marynaty do grilla to gwarancja naszego sukcesu. To dzięki nim grillowane potrawy mają tak wyśmienity smak i aromat. Ich podstawowymi składnikami są olej , który natłuszcza mięso, kwaśny składnik (ocet, sok z cytryny, jogurt lub wino), który powoduje ścięcie białka i nadaję miękkość,  oraz zioła i przyprawy (np. papryka, chili, miód, czosnek, cebula, cynamon, imbir, goździki, kozieradka, rozmaryn, lubczyk

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ramen wołowina/ indyk 165

papryczek, marynowanych i smażonych pieczarek, grzybów mun i shitake oraz mięsa z wywaru. Całość bardzo smaczna i sycąca. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 kg pręgi wołowej 1/2 kg skrzydełek indyka 1 duża szyjka indyka 2 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 1 por 1 cebula 3 ząbki czosnku trawa cytrynowa 3-4 wodorosty Nori 5-6 grzybów Shitake(...)syrop klonowy lub miód) 5 łyżek sosu sojowego + 3-4 łyżki do doprawienia 2-3 gałązki rozmarynu 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego 5 cm imbiru 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżka sambal oelek 2,5 litra wody Topping: 1 omlet z dwóch jaj, smażony i zwinięty w rulon, pokrojony w plastry kilka grzybów mun (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

Mango Papaja
Chrupiący pieczony kurczak 149

smakowo. Mamy więc proste danie jednogarnkowe. Polecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej CHRUPIĄCY PIECZONY KURCZAK PRZYGOTOWANIE: 70 minut Ilość porcji: 3-4 SKŁADNIKI: – 1 kurczak o wadze(...)bardzo ostre chilli suszone) – 2 łyżeczki wędzonej papryki – 6 ząbków czosnku – 1 łyżeczka soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry – 40 ml octu balsamicznego – 40 ml octu jabłkowego lub z białych winogron – 70 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków

nietylkopasta.pl
Golonka pieczona 138

kurczak z czerwonym pesto –  kurczak pieczony na butelce piwa –  kurczak z batatami –  sałatka cezar z kurczakiem –  kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony –  orientalne skrzydełka z kurczaka –  kotlety mielone z kurczaka –  kotlet schabowy –  schabowy inaczej GOLONKA PIECZONA PRZYGOTOWANIE: 3-4 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI GOLONKA: – 2 golonki – pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki(...)chrzan, musztarda, ogórek kiszony i inne dodatki SKŁADNIKI MARYNATA: -3 łyżki oleju – 1 łyżeczka chilli – 2 łyżeczki wędzonej papryki – 2 łyżki sosu sojowego – 1 łyżka octu balsamico – 2 łyżki musztardy dijon lub francuskiej ziarnistej – 3 łyżki miodu płynnego – sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Golonki umyj dokładnie, włóż do garnka, dodaj do nich obrane warzywa

nietylkopasta.pl
Bardzo dobry rosół azjatycki 139

esencjonalny wywar, reszta składników zależy od preferencji osób dla których gotujemy. Bardzo dobry rosół azjatycki - składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 mała golonka wieprzowa 50 dag kości wieprzowych 3 lub skrzydełka lub podudzia z kurczaka  makaron udon lub shiba lub ramen lub ryżowy - dostępne są m.in. w sklepie Kuchnie Świata grzyby shitake lub grzyby mun pocięte na paski 1 duży(...)kawałek imbiru pokrojony na plasterki pieprz czarny lub pieprz cayenne i ewentualnie sól do smaku Marynowane jajka po jednym na porcje Ugotowane jajka obieramy i wkładamy do marynaty z octu ryżowego lub mirinu, sosu sojowego i brązowego cukru.na minimum 3 godziny. Proporcje marynaty - na 1 część octu dodajemy 5 części sosu sojowego i pół części brązowego cukru. Bardzo dobry rosół

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wędzony sos Barbecue. 182

blogu jest już przepis na standardowy sos Barbecue , o którym pisałam, że pasuje do   żeberek i pikantnych skrzydełek, kanapek z mięsem oraz jako sos do pizzy (smarujemy nim ciasto przed wypieczeniem lub po, jak kto woli). Tym razem przygotowałam go ze słodką papryką wędzoną, która dodała mu dodatkowego posmaku, co moim zdaniem idealnie do niego pasuje. Do jego przyrządzenia(...)czerwoną cebulę 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu, u nas kwaskowy ketchup BIO od Primavika 4 łyżki musztardy, u nas łagodna BIO od Primavika 2 łyżki miodu 6 łyżek octu balsamicznego 3 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne (można dozować dowolnie, według Waszych kubków smakowych) 2 łyżki oleju rzepakowego Czerwoną cebulę i czosnek siekamy bardzo drobno

MamaOskarka
Mizeria z ogórków 110

kotletów mielonych . Robię również mizerię na słodko z dodatkiem cukru i odrobiny octu. Wtedy ogórki trę na tarce na bardzo drobno i nie zlewam nadmiaru soku ogórkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria z ogórków – Składniki 3 ogórki podłużne 1 małe opakowanie śmietany kwaśnej 12% łyżeczka octu pęczek szczypiorku sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria z ogórków(...)koperek poszatkuj na drobno. Możesz dodać szczypiorek i koperek pół na pół, zależnie jak wolisz. Do odsączonych ogórków dodaj śmietanę kwaśną 12%, poszatkowany szczypiorek / koperek, sporą ilość pieprzu oraz ocet. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Odłóż mizerię z ogórków do lodówki na około 15 minut. Przed samym podaniem możesz ponownie delikatnie posypać mizerię pieprzem. Jeśli dobrze odsączysz sok z ogórków mizeria

To Musisz Wiedzieć
Surówka na grilla 277

było bardzo wesoło, choć padało i mżyło z niewielkimi tylko przerwami.  Ale nie przeszkodziło nam to i popijając piwko, ze smakiem pochłanialiśmy karkówkę i pikantne skrzydełka, maczaliśmy w przeróżnych sosach i musztardach kiełbaski, zajadaliśmy się peklowaną na ostro kapustą pekińską oraz łagodną surówką z białej kapusty. Tę właśnie surówkę przygotowuję zawsze na grilla, na którym zawsze cieszy się(...)pęczka szczypiorku, pietruszki kilka gałązek koperku Sos: (składniki podaję orientacyjnie, każdy doprawi jak lubi): 1płaska łyżki soli 1płaska łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu 2-3 łyżki białego octu winnego 4-6 łyżek oleju kukurydzianego Kapustę, marchew, selera, paprykę ścieram na tarce jarzynowej do dużej miski, dodaję odsączoną kukurydzę i posiekaną cebulę, dokładnie mieszam.  Szczypiorek, koperek natkę siekam niezbyt drobno

Kuchnia Prezydentowej