serowym - 500 przepisów (strona:25/34)

Bezglutenowa pizza na pomidorowym cieście - ananas, banan, kurczak 237

wierzch nałożyć kurczaka z sosem pomidorowym, posypać startą na wiórki mozarellą  lub żółtym serem. Zapiekać jeszcze 5-10 minut. Dla alergika uczulonego na mleko przygotowałam wersję bez serowej posypki - też smakuje wyśmienicie: Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia

głodny alergik
Sernik z musem z dyni 220

zmielić w malakserze, wymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera śmietankowego na serniki 2/3 szklanki cukru (można więcej) 1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) 5 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki musu z dyni

Czerwień i błękit
Let's celebrate the "5th" Gizmo's b-day 270

Mascarpone ubiłam w mikserze na puszysto. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Dodałam chilli i cynamon. Tak na oko. Co by polewa była pikantna, ale nie zdominowała zanadto smaku ciasta. Serową masą przełożyłam ciasto. Wierzch polałam czekoladą. Udekorowałam resztą mascarpone i mazgajami czekolady. Jeśli chodzi o wypieki, to nie są one moją mocną stroną. Z małymi wyjątkami. Jednak zawsze mogę liczyć

bastalena
Tort Tiramisu 177

sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Dodać serek mascarpone na małych obrotach zmiksować. Wykonanie : Pierwszy blat biszkopta kładziemy na tortownicy, nasączamy 1/3 likieru z kawą, dodajemy 1/3 masy serowej i 1/3 wiórek czekoladowych.  Następny biszkopt tak samo nasączamy itp. Kończąc tort wysmarować boki masą , posypać wierzch wiórkami. Dekoracja różna

Wypieki Uli
Sernik z limonką 192

ciasteczkowego piasku mieszamy. Gotowe ciasteczka przesypujemy do foremki 22 cm . Robimy spód ciasteczkowy delikatnie wgniatamy w foremkę . Wkładamy do lodówki na 15 min. W tym czasie przygotowujemy masę serową . Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, nie jest potrzebne ubijanie białka .  Miksujemy z dobre 5 min , nie dłużej, nie krócej . Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka nie przejmuj się tak ma być

Wypieki Uli
Krewetkowa wariacja czyli jedź kolorowo! 182

jogurtem. Roztapiamy masło, smażymy drobno posiekany czosnek, dokładamy na patelnie krewetki, delikatnie oprószamy solą. Krewetki smażymy nie dłużej niż 2-3 minuty, wyciągamy na talerzyk do ostygnięcia. Do masy serowej dodajemy drobno posikane oliwki i cebulę, dodajemy przekrojone na pół ostudzone krewetki. Doprawiamy solą i pieprzem. Z pomidorów ścinamy górę, dół pomidora wydrążamy i napełniamy twarogiem. Wierzch ozdabiamy całymi krewetkami

Apetyczna babeczka
Sernik przekładany z polewą i kokosem 201

pieczenia, sól, wyrobić ciasto, wstawić do lodówki na 1/2 godz. Ciasto podzielić na 3 części i upiec oddzielnie na złoty kolor w tem 180C przez 15-20 minut. Masa serowa - składniki: 1 kg zmielonego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1/2 szk mleka 3 jaja 1 szk cukru kryształu 15 dag masła 1 cukier waniliowy

Apetyczna babeczka
Babka gryczana z twarogiem 255

solą i pieprzem.3. Pozostałe białka i jajko rozbełtać z oliwą, solą i pieprzem, a następnie z przestudzoną kaszą.4. Do przygotowanej, natłuszczonej formy wkładać kolejno: połowę przyprawionej kaszy, masę serową i pozostałą część kaszy. Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 190C i piec 30 minut

Apetyczna babeczka
Cytrynka z jabłkiem 166

dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i ostudzoną żelatynę. Mieszamy. W trzech szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Gdy galaretka już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka

Aga w kuchni
Sernik na święta 185

resztę cukru. Do żółtek dodajemy ser, budynie i mąkę. Następnie dodajemy piany z białek i kremówki, delikatnie mieszamy łyżką. Blachę (u mnie kwadratowa tortownica) wykładamy biszkoptami i wylewamy masę serową. Pieczemy ok godziny w 180 stopniach

Aga w kuchni
Ciastka 219

Migdałowe ciasteczka z żurawiną Owsiane batoniki Owsiane ciasteczka z żurawiną Palce czarownicy Popękane czekoladowe ciasteczka Pierniczki Pierniczki - czerwone serca Pierniczki - mikołaje Pączki z serka homogenizowanego Rudolfy Rurki z kremem Serowe oponki Sezamki biało-czarne Szyszki z krówek Usteczka z jabłkiem Vanillekipferl Wiatraczki Zimtsterne- cynamonowe ciasteczka

Aga w kuchni
Truskawkowe serniczki na zimno 247

robić serniczki, wlewamy po 1-1,5 łyżki galaretki i układamy jedną truskawkę przeciętą na pół. Czekamy aż galaretka stężeje. Następnie delikatnie wylewamy na nią tężejącą masę serową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia.Przed wyjęciem serniczków na talerzyk zanurzam foremki na kilka sekund w gorącej wodzie, wtedy łatwo  będzie je wyjąć.Serniczki

Kulinarne przygody Gatity
Szybka tarta z figami 245

kroimy w plasterki. Tortownicę wykładamy ciastem wywijając jego brzegi  do wysokości formy, resztę ciasta obcinamy i wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wylewamy na nie masę serową, a na wierzchu układamy figi. Ciasto pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 stopni, na termoobiegu, przez około 20 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Cukinia zapiekana z grzybami 216

góry nogami. Wydrążony miąższ kroimy  w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni przez 10 minut. W misce mieszamy mascarpone, serek śmietankowy, parmezan, jajka i przyprawy. Do serowej masy dodajemy grzyby, podsmażoną cukinię, mieszamy. Cukinie ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, napełniamy farszem i przykrywamy odciętym kapelusikiem. Pieczemy około 40 minut na funkcji  termoobiegu

Kulinarne przygody Gatity
Makowe z kremem "biała dama" 195

łyżki żelatyny Serki homogenizowane, cukier waniliowy, cukier puder miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do przestudzonej żelatyny stopniowo dodajemy bitą śmietanę połączoną z masą serową. Ciasta makowe kroimy na 2 placki i przekładamy kremem "biała dama". Wierzch ciasta możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową. Smacznego

Salonik smaków