Wszystko zależy oczywiście od Młodej Pary, gdyż czasem zdarza się tak, że ma ona bardzo dużą rodzinę i bardzo wielu znajomych, dlatego z różnych przyczyn albo rezygnuje się z pieczenia ciasta zupełnie, albo zanosi się je tylko znajomym, sąsiadom i ewentualnie gościom, którzy nie będą obecni na Weselu. Pamiętam jak to było u mnie :) Lataliśmy wtedy z moim przyszłym Mężem(...)ciasto weselne jakie w życiu jadłam (zwłaszcza sernik! – jadłam go przez ileś dni przed ślubem, nie przejmując się, że nie zmieszczę się do sukni - na szczęście nie było z tym problemu ;) Kilka dni później była kolej na moją stronę i moje, już nie takie pyszne, ale również dobre ciasto. Nie piekłam go niestety sama, chociaż bardzo chciałam upiec wszystkie
Smakowy RajPrzy niedzieli, podczas przemeblowania jak to u mnie bywa w dni wolne naszło mnie na sernik. Moja ulubiona wegańska wersja sernika to ten z fasoli, jako jedyny charakterystycznie dla prawdziwych serników „mlaszcze” podczas krojenia, jest puszysty i rozpływa się w ustach. Ten dzisiejszy składa się z trzech smaków :czekoladowego, kokosowego i truskawkowego, każda warstwa ma ciut inną(...)połowę truskawek, zblenduj całość. Przełóż masę truskawkową na kokosową, a pozostałe truskawki podziej na ćwiartki i wciśnij w masę. Piecz całość około 1 h i 15 minut bez termoobiegu w temp. 175-180 C na środkowej półce piekarnika. Upieczony sernik wystudź, a potem przechowuj w lodówce. Smacznego
greenscarfekstraktu waniliowego wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się składników. Przekładamy równomiernie na podpieczony spód i pieczemy przez ok. 60 min. w ok. 170 -180 st. C. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Na wystudzony sernik wykładamy masę kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami. dodatkowo: 3-4 łyżki masy orzechowej z kawałkami orzechów HELIO
Domowy Smak Jedzeniazrobiłam 6 porcji w niedużych słoiczkach. Jeśli marzy Wam się sernik na zimno w standardowych rozmiarach zapraszam na piknikowy wpis z sernikiem tutaj . Składniki: 500 g sernika na sernik (może być z wiaderka) 100 g śmietany kremówki + 200 g do dekoracji (w wersji piknikowej można wziąć ze sobą śmietanę w spray’u) 70 g cukru 3 łyżeczki(...)dokładnie w blenderze, dodajemy miękkie masło i zagniatamy. Do przygotowanych słoiczków wkładamy po dwie łyżki masy z herbatników i dociskamy do dna. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni, pieczemy około 10 minut. Kiedy spody przestygną wlewamy do słoiczków masę serową, całość wstawiamy do lodówki do stężenia minimum na godzinę. Po stężeniu zamknięte słoiczki można bardzo łatwo spakować i zabrać
CiastkozercyŁACIATE CZEKOLADOWO-SEROWE Składniki: jajka 5 szt. mąka 220 g cukier 180 g proszek do pieczenia 1 łyżeczka olej 125 ml woda 125 ml cukier 100 g kakao 4 łyżeczki ,ciemne, ser twarogowy 500 g (mielony, jak do serników) budyń 1 op. waniliowy Przygotowanie: Przepis zaczerpnięty z netu, ale godny polecenia. Jajka całe ubijamy z cukrem. Dodajemy olej
w mojej kuchnimieszając od czasu do czasu. Gdy masa serowa będzie ugotowana to na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy jasny blat ciasta i wylewamy 1/2 masy serowej. Przykrywamy kakaowym blatem i ponownie wylewamy 1/2 masy serowej, przykrywamy jasnym ciastem. Gotowe sernik odstawiamy najlepiej na całą noc aby ciasto zmiękło. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąidealna alternatywa dla tych, którzy cenią sobie zdrowe ciasta bez glutenu, bez cukru i bez nabiału i nie chcą w Święta rezygnować z tradycyjnych wypieków. Gorąco polecam upiec ten sernik z kaszy jaglanej zarówno na Wielkanoc, jak i bez okazji. Jest tak pyszny, że z pewnością nie pożałujecie! :) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 20 cm 200 g kaszy jaglanej(...)wymieszaj z „serową” masą. Tortownicę posmaruj olejem koksowym i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 90 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem sernik oddziel delikatnie nożem od rantów formy i pokrój na kawałki
Food Squareskładniki w zasadzie można wymieszać łyżką i tak jest najlepiej. Mimo wszystko trzeba zarezerwować sobie więcej czasu: na pieczenie i chłodzenie ciasta. Moja forma ma średnicę 16 cm, jeśli robicie ciasto w większej blaszce wystarczy podwoić składniki i wydłużyć nieco czas pieczenia, nie wolno jednak zwiększać temperatury. Składniki: 0,5 kg sera (może być z wiaderka) 3 jajka(...)powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 40 minut (brzegi powinny lekko się zaokrąglić, środek ciągle ma być jeszcze lekko surowy). Zwalczamy w sobie chęć podpieczenia sernika jeszcze przez kilka minut i wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki (można zablokować drewnianą łyżką lub ściereczką) i zostawiamy sernik na minimum godzinę lub na noc. Upieczony sernik wkładamy
CiastkozercyStałam kiedyś przy witrynce w pewnej cukierni. Jakiś pan długo się przyglądał sernikom, szarlotkom, kremowym chmurkom oraz innym smakowicie wyglądającym wypiekom, aż zapytał sprzedawczynię, co to za ciasto "bajaderka". Odpowiedź wcale nie była zachęcająca do zakupu: a to z resztek ciasta, zmielone, dodany aromat i jajka i jeszcze raz upieczone. Chyba potencjalnemu klientowi po takiej reklamie odechciało ciasta(...)ziemniaczkami lub kartofelkami, a robione były z herbatników i suszonej chałki. Dość duże, obtoczone w kakao, z maślanymi "kłami" rzeczywiście wyglądem przypominały ziemniaki. Wraz z moim zamiłowaniem do pieczenia zaczęłam szukać innych pomysłów na bajaderki (czy też ziemniaczki). Za każdym razem były co raz lepsze i co raz mniej przypominały ciastka z resztek. Bajaderki w czekoladzie są najbardziej wykwintne
Obiad gotowypszennej 4 łyżki cukru cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju szczypta soli Masa serowa: 5 serkow homogenizowanych (po 150g) 2 galaretki (w różnych kolorach) 300 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1 galaretka (w innym kolorze niż te dodane do masy serowej) kilka truskawek do ozdobienia góry sernika Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli(...)dodać żółtka i wymieszać. Następnie dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką do połączenia się wszystkich składników. Gotową masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i pieczemy 25 minut w temperaturze 170 stopni. Galaretki przeznaczone do masy serowej rozpuścić każdą w 1 szklance wody. Śmietanę ubić na sztywno, a następnie dalej miksując dodać (na dwie tury) serki
kuchnia doskiWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Na zakończenie sezonu truskawkowego musiałam przygotować jakiś pyszny deser. Padło na sernik! Nie miałam ochoty włączać piekarnika, a
Marta Gotujewyczuł ich smaku. I w tym przypadku udaje się to w 100%! Sernik nie jest zbyt słodki – takie ciasta lubię najbardziej. Najlepiej smakuje schłodzony. Czego potrzebujesz? Do wykonania ciasta (kruchego): 3 szklanek mąki pszennej szczypty soli 2 łyżeczek proszku do pieczenia 2 łyżeczek cukru waniliowego pół szklanki cukru 6 żółtek 250 g margaryny Do wykonania masy jogurtowej(...)ścierając je na tarce o grubych oczkach. Posyp nimi wierzch i piecz około 45 minut w 180 stopniach aby wierzch zdążył się zarumienić. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale drzwiczki uchyl dopiero po 30 minutach. Zostaw tak jeszcze ciasto na godzinę aby bardzo powoli stygło. A Ty, lubisz sernik? Ja baaardzo! Sernik na bazie jogurtu greckiego- poezja
Arbuziakiciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część ciasta rozkruszyć na wyłożoną papierem blaszkę. Dokładnie "wygnieść" spód placka.Drugą część odłożyć na kruszonkę.Masa serowa:-0,5 kg sera na serniki( przeważnie używam ser Juliko)- 1 jajko- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy(bez cukru)- 0,5 szkl. zmielonego ksylitolu(lub pudru)- 125g masłaMasło utrzeć z ksylitolem lub cukrem, dodać jajko(...)wyłożyć na masę serową.Białka ubić na sztywna pianę razem z cukrem trzcinowym.Ubitymi białkami przykryć brzoskwinie. Na to wszystko rozkruszyć resztę kruchego ciasta. Powstanie z tego beza z kruszonką.Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.50 minut ( góra-dół). Można lekko polukrować kruszonkę( nie trzeba). Smacznego
Smaczne Zdrowecukier występuje tylko w postaci mleka skondensowanego i marcepana. Mam jeszcze jeden sernik w zanadrzu i niedługo go przedstawię, a jest to sernik… chałwowy! Składniki: • 1 kg białego sera mielonego • 5 jajek • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego • 2 łyżki gęstej śmietany • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 3 łyżki kokosu • 200 g gotowego(...)średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem i wlać masę serową. • Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp do 120 st.C i piec jeszcze 60 minut. • Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc. • Przed podaniem posypać wierzch sernika kakao
To co kochammiałam :)). Ciasto nakłuwamy widelcem i włożyłam do piekarnika. Ciasto piekłam 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C aż brzegi zaczęły się złocić. Wyjęłam blaszkę z piekarnika i wtedy mnie olśniło, że popełniłam gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry. No ale pierwszy raz robiłam sernik na spodzie więc zapomniałam, że trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak(...)Zalałam masą, mak. Jako, że miałam jeszcze w lodówce małą puszkę kajmaku to to rozpuściłam ją w kąpieli wodnej i zmieszałam z masą serową. Potem pozostało już tylko pieczenie. Tak przygotowane ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 60-70 minut. Użyłam gotowego białego lukru, a kolor zielony uzyskałam dodając do niego czubata łyżkę
ClauditteMissCooking