www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik kawowy z czekoladą Składniki: Spód: 200g ciastek z czekoladą (użyłam pełnoziarnistych ciastek digestive) 50g masła – roztopionego Masa serowa: 400g gotowego sera na sernik 500g serka mascarpone 170-180g jasnego brązowego cukru (cukier trzcinowy nierafinowany) 1 kropla pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g 3 łyżki mąki pszennej 3 jajka(...)Dodać żółtka, wymieszać. 4. Masę serową przełożyć do tortownicy z przygotowanym spodem i wyrównać. Piec w temperaturze 220C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150C i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika na funkcji góra-dół. Po upieczeniu sernik wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki
Mała Cukierenkawystarczy rozłożyć nieco świeżych lub mrożonych owoców i zalać rozpuszczoną galaretką z torebki a sernik będzie równie dobry. Sernik na zimno to chyba pierwszy deser w formie ciasta jaki robiłam sama, nie umiejąc jeszcze nawet piec. Poradzi sobie z nim nawet dziecko, słowo daję! Nie trzeba mielić twarogu bo można wykorzystać serki homogenizowane - radzę wybrać jednak takie gęste
Smaczna Pyzazależności od preferencji można darować sobie spód lub zrobić go w wersji glutenowej. Ja wykonałam wersję bezglutenową a glutenowcy oczywiście nie zorientowali się co jedzą...:-) Sernik jest aromatyczny i sprężysty i, chyba, nie może się nie udać:-) Składniki na spód: 200-300 g biszkoptów bezglutenowych 1 łyżka miodu 100 g margaryny lub masła mały słoiczek dżemu pomarańczowego (można(...)wyłożyć na przygotowany wcześniej spód z biszkoptów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Nie należy piec dłużej. Ja potrzymałam dłużej i za bardzo się przyrumienił. Oczywiście sernik urośnie niemożebnie a zaraz po wyjęciu opadnie - inaczej nie będzie, jeśli do sera poszła piana. Po wystudzeniu można polać roztopioną czekoladą. Smacznego
Ze smakiem bez glutenunajbardziej nowoczesna. Całość wizualnie bardzo mi się podobała. Prosto ale elegancko i z dobrej jakości materiałów. Tytułowy “szary piec” Generalnie pierwsze wrażenie było bardzo pozytywne. W szarym piecu byliśmy w czwórkę i na szczęście prawie każdy z nas wybrał inne danie Niestety zapomniałam imienia, ale byliśmy obsługiwani przez przemiłego Pana. I powiem szczerze, że już dawno nie spotkałam(...)lodów i sosu malinowego jeszcze podkreślił smak orzechów. Desery dostają ode mnie najwyższą notę i sama nie wiem, który zamówiłabym następnym razem Tiramisu Sernik mascarpone z pistacjami Podsumowując Gdzie zjeść w Jeleniej Górze? “Szary Piec” to przede wszystkim pyszne miejsce, w którym zjecie dobrze, smacznie i do syta. Dodatkowo swoim wnętrzem zachęca do posiedzenia troszkę dłużej
Relaxtimesernik (z wiaderka) + 3 łyżki białego cukru. Sposób przygotowania: Do miski (u mnie misa od miksera) wlać/wsypać wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe tj. mleko, mąkę, 2 jaja, cukier, olej i sól i dokładnie wymieszać mikserem. Ciasto ma być rzadkie - nie należy dosypywać większej ilości mąki niż wskazana w przepisie. Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia(...)stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 20 minut. Upieczony naleśnik wraz z papierem zdjąć z blachy, posmarować ulubionym nadzieniem np. dżemem i zwinąć, jak roladę, powoli ściągając papier do pieczenia. Naleśnika podawać bezpośrednio po upieczeniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 1 duży naleśnik pieczony na blasze z wyposażenia piekarnika, co stanowi
Gospodyni MiejskaZnalazłam ten przepis w mojej starej gazecie. Zaciekawił mnie bo niby to sernik, a tak dużo mąki. Byłam ciekawa smaku. Konsystencja lekko wilgotna. Smak zupełnie inny jak wszystkie Formę wyłożyć papierem do pieczenia, boki również. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Powoli dodawać twaróg na przemian z mlekiem i mąką. Wlać płynne masło.Dodać rodzynki
Kuchnia Pokoleńwanilinowy, zimne masło i zagniatamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Ciastem wykładamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy białkiem. Spód pieczemy w 200°C przez około 15 minut, aż nabierze złotego koloru. W dużej (naprawdę dużej:)) misce ucieramy twaróg z żółtkami. Dodajemy do niego masło, mleko(...)minut. Po tym czasie wyciągamy go z piekarnika i odstawiamy na 15 minut. Następnie znowu wkładamy pieczemy go w 180°C tym razem przez 15 minut. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Zimny można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego Artykuł Sernik wiedeński pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeserniczek na herbatnikowym spodzie z galaretką i świeżymi owocami. Mniam <3 Zainspirował mnie przepis z magazynu "Moje Gotowanie. Lato" Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 100 g miękkiego masła 150 g maślanych herbatników Składniki na sernik: 50 g miękkiego masła 500 g chudego twarogu w temp. pokojowej 100 g cukru 1 op. cukru wanilinowego 3 jajka w temp
My Culinary Artupalne dni nie bardzo mam ochotę na pieczenie, jednak zawsze przygotuję jakieś ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;) Spód:225 g ciasteczek pełnoziarnistych
Z miłości do słodkościmięciutka poduszeczka i kołderka. No, może do tego pakietu jeszcze przytulony M. i zwinięty w kuleczkę Cynamon. W każdym razie dziś miałam dzień pieczenia i przyznam, że część wypieków mi wyszła, a część zupełnie nie. Sernik opadł, a biszkopt na roladę popękał, dzięki czemu już wiem, że po Świętach będę robić bajaderkę. Natomiast lebkuchen, rożki orzechowe i makowiec wyszły(...)stronie , ale dopiero pierwszy raz je upiekłam, czego bardzo żałuję, bo są naprawdę świetne! Ciasteczka piwne 250g masła 2 szkl. mąki 0,5 szkl. piwa (dowolnego) szczypta proszku do pieczenia w wersji słodkiej: gruby cukier kryształ, cynamon, marmolada, wisienka z konfitury w wersji słonej: sól gruboziarnista, sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem
Przepysznik - BLW i nie tylkotruskawki, które już są dostępne ( jupiii! ) :). Sernik jest dość ciężki, ale jednocześnie kremowy i delikatny. Bardzo polecam :). Kruche ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 130 g masła, zimnego 80 g cukru pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 550 g twarogu tłustego lub półtłustego(...)mąką ziemniaczaną, wyłożyć równą warstwą na masę serową. Posypać pozostałą kruszonką. Piec w temperaturze 170°C przez około 60 - 70 minut, do momentu, aż środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty, a wierzch zarumieniony. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i pozostawić sernik do wystudzenia. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Sernik może być przechowywany w temperaturze
Opowieści z piekarnikaszklanki cukru (dałam trochę zwykłego i trochę waniliowego) 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu oraz tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do posypania Ser zmielić maszynką jak na sernik, można też użyć dobrego gotowego sera mielonego z wiaderka. Do sera dodać jajka, cukier i śmietanę. Wszystko zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną(...)proszkiem do pieczenia oraz ocet. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto powinno być klejące. Rozgrzać tłuszcz. Ręce zwilżyć wodą i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucać bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu na złotobrązowy kolor. Ciasto można też nakładać łyżką. Kulki ciasta nie mogą być zbyt duże ani za duży ogień bo pączusie przypalą się z zewnątrz
Monia miesza i gotujesernik jakiś czas temu był hitem w sieci. Ja postanowiłam przetestować go dopiero teraz. Jest prosty w wykonaniu, puszysty i bardzo smaczny. Z dodatkiem świeżych owoców, komponuje się wręcz idealnie :) SKŁADNIKI: 160 g białej czekolady 160 g kremowego serka Philadelphia 4 jajka do dekoracji świeże owoce (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić(...)papierem do pieczenia, zarówno spód i boki. Ciasto przelać do formy, owinąć ją od zewnątrz folią aluminiową, postawić na blasze na którą wylać szklankę gorącej wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 35-40 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim jeszcze sernik
Kuchnia w opałachkakaowych, jakie wychodziły spod mojej ręki były bardziej zbite, mniej puszyste, ten jest mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów o grubości około(...)szybciej będzie się w nich rozpuszczał cukier, ponadto podczas ubijania zatrzymują więcej powietrza niż jajka prosto z lodówki. Aby osiągnąć temperaturę pokojową wystarczy na parę godzin (4-5) przed pieczeniem biszkoptu wyjąć jajka z lodówki lub na 30 min włożyć do bardzo ciepłej ale nie parzącej wody (o temperaturze nie większej niż 50 st.). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, samo
moj przepis narazem postanowiłam zrobić to troszeczkę inaczej. Jak zwykle przejrzałam kilka blogów, zgrabnie zmiksowałam cztery przepisy, dodałam nieco fantazji i oto wyszedł z tego ten oto jaglany sernik kokosowy. Nie powinno to zdziwić żadnego fana kaszy jaglanej, ponieważ powszechnie wiadomo, że znajduje ona zastosowanie w bardzo wielu przepisach, a na dodatek jest wyjątkowo zdrowa i pożywna. Możemy podawać ją zarówno(...)dodajemy trochę skrobi dla zagęszczenia, ale ważne żeby nie przesadzić. 3. Ciasto przekładamy do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Możemy ją również wysypać wcześniej wiórkami. 4. Pieczemy przez około 50 minut w temperaturze ok. 180C. Idealnie upieczony sernik powinien być chrupiący z wierzchu i kremowy w środku. 5. Kroimy dopiero po wystygnięciu. I gotowe! Prawda, że proste? Sernik świetnie
two broke sisters