kuchni opanowałam ciasto drożdżowe do perfekcji. Pomyślałam sobie, że można lekko zmodyfikować przepis i zrobić najlepsze drożdżówki z serem na świecie! Akurat lato nam się gwałtownie skończyło i zaatakowała zimna jesień, więc zapach świeżych drożdżówek z serem powinien złagodzić ten stres Przepis jest prosty, wymagający odrobiny cierpliwości. Pracuję na drożdżach suszonych, bo są łatwe w obsłudze i nie trzeba robić(...)mleka 200 g masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego – jak zrobić ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki soli 500 g sera białego zmielonego 2x lub gotowego na sernik rodzynki namoczone w herbacie i odcedzone (około 5 łyżek) 4 łyżki cukru pudru nasiona z jednej laski wanilii 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka. Przygotowanie: Przygotowanie tradycyjne jest proste. W rondelku
ladykitchenkuchni opanowałam ciasto drożdżowe do perfekcji. Pomyślałam sobie, że można lekko zmodyfikować przepis i zrobić najlepsze drożdżówki z serem na świecie! Akurat lato nam się gwałtownie skończyło i zaatakowała zimna jesień, więc zapach świeżych drożdżówek z serem powinien złagodzić ten stres Przepis jest prosty, wymagający odrobiny cierpliwości. Pracuję na drożdżach suszonych, bo są łatwe w obsłudze i nie trzeba robić(...)mleka 200 g masła 2 łyżki ekstraktu waniliowego lub opakowanie cukru wanilinowego – jak zrobić ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki soli 500 g sera białego zmielonego 2x lub gotowego na sernik rodzynki namoczone w herbacie i odcedzone (około 5 łyżek) 4 łyżki cukru pudru nasiona z jednej laski wanilii 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka. Przygotowanie: Przygotowanie tradycyjne jest proste. W rondelku
ladykitchenmazurku wiele słyszałam to tak naprawdę niewiele o nim wiedziałam. Ciasto to, choć bardzo zakorzenione w tradycji, nigdy nie gościło na stole świątecznym w moim domu. Były babki, serniki i różne inne wypieki, których nazw już nie pamiętam, ale nigdy nie było mazurka. Postanowiłam więc jakiś czas temu, że czas najwyższy odmienić ten stan rzeczy. Przecież nie można nigdy(...)daktyli i masła orzechowego. Wierzchnia warstwa gorzkiego czekoladowego kremu nadaje mu wysublimowanej szlachetności a podprażone orzechy dodają wyjątkowego smaku i aromatu. Mazurek wielkanocny na ciepło i na zimno Niewątpliwą zaletą tego ciasta, jest to, że można je jeść praktycznie od razu po przygotowaniu. Masa czekoladowa będzie wtedy bardziej delikatna i płynna. Można też schować mazurka w lodówce, dzięki temu masa
Book of spellsDzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki. Ciasto zaliczam do mega smacznych i udanych. Myślę ze nikt nie będzie miał problemu z jego przygotowaniem. Przepis jest na dużą blaszkę(...)herbatników nam wystarczy. Śnieżki ubijamy mikserem z zimnym mlekiem na sztywno, następnie dodajemy cały ser i cukier, dalej ubijając wlewamy galaretki i żelatynę. Masę serową wylewamy na ciastka. Sernik odkładamy na 10 minut do lodówki aż masa troszkę stężeje. Następnie sernik wyciągamy i rozkładamy na wierzchu resztę herbatników. Ciasto chłodzony 2-3 godziny. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy
Kulinarne Fantazje Marioli"Ostatni dzień przed świętami który będę spędzać na uczelni. Szkoda, że nie oznacza to, że będzie to lajtowy dzień. Niestety, aby było miło trzeba
Słodkie Przyjemnościcięższe niż tradycyjne. Ale nie zmienia to faktu, że nadal drożdżówki są przepyszne a przy tym "zdrowsze". W sezonie "rabarbarowym" polecam Wam serdecznie. Ja mam ochotę upiec jeszcze sernik z ich dodatkiem :) Składniki na 6 bułeczek: 2/3 szklanki mąki gryczanej 2/3 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko(...)laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przechowuję w szczelnie zamkniętym piekarniku. Smacznego, Klaudia
Mango Papajakonsystencję i jest lekko słodkie, dlatego też Japończycy używają go do deserów, ale nie tylko :) Dobrze zagęszcza. Według mnie najlepsze do kremowych zup i sosów, ale też... budyniu i sernika! * Płatki miso z kwiatem soli morskiej, kurkumą i imbirem Miso jest także używane jako alternatywa dla soi. Tutaj w formie płatków z dodatkiem kwiatu soli morskiej, kurkumy i imbiru. Razem(...)nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie oczywiście zero zbędnych dodatków, jest za to śmietanka i białe wino, które sprawiają
Poranek na słodkoNa pyszny, malinowy torcik zawsze jest dobra pora. Sezon na maliny jeszcze w pełni więc zachęcam Was do przygotowania tego ciasta. Przepis zapożyczony od Sosny , ale
Pieguskowa KuchniaGłównym składnikiem tego sernika jest jogurt. Serek mascarpone może zostać zastąpiony ubitą śmietanką 30%. Ciasto lekkie, jego słodycz zależy od ilości dodanego cukru lub miodu. Mój jest mało słodki, ale doskonale komponuje się z owocami i słodkimi biszkoptami. Proporcje na tortownicę o średnicy około 25cm. 800 gram jogurtu naturalnego 250 gram serka mascarpone 250 gram borówek 1 galaretka np. leśna(...)zacznie tężeć (będą widoczne "grudki" przy jej przelewaniu) wyciągnąć spód, powinien być lekko zastygnięty. Wyłożyć owoce, zalać galaretką i ponownie włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc. Podawać na zimno, przechowywać w lodówce. marcelina
Czerwony GupikZakochałam się!!! Nie obawiaj się, drogi mężu, Ciebie kocham niezmiennie od lat :) Tu chodzi o paschę. Nie odkryłam jej wcześniej pewnie dlatego, że zazwyczaj oferuje całe
zadanie-gotowanieMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny
moj przepis nakońcu październik przybrał nieco bardziej klasyczną dla siebie formę. W dwóch słowach: zimno jest . Wyjęłam z zapomnianych na długie miesiące zakamarków swój lżejszy zimowy płaszczyk, i wychodząc wieczorami z psą, to w niego się opatulam. Do tego dokładnie zawinięty wokół szyi szal i ciepłe, puchate skarpetki; powoli rozważam też zakładanie czapki. Biorąc pod uwagę fakt, że ciągle jeszcze kicham(...)Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś mniej oczywistego, co jednak świetnie się sprawdzi, jeśli urządzacie przyjęcie dla dorosłych. Dyniowy creme brulee - elegancki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto drożdżowe i sernik bez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba , z tego co wiem, ogromna(...)mleko, 2 łyżki mąki i odstawiamy, aż zaczną pracować. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy dołek i dodajemy olej,sól, żółtka i pracujące drożdże. Łyżką ( drewniana, metalowa jest zimna, a ciasto tego nie lubi) mieszamy dokładnie składniki. Nie trzeba tego długo robić, wystarczy 1 - 2 minuty. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie chwilę
Dieta moja pasjaCiasto ucierane idealnie sprawdza się pod makowiec, sernik, czy jabłecznik. Jest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :) Masa makowa: 2/3 szklanki cukru(...)budyń. Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy olejek migdałowy, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia. Gdy masa jest zimna robimy ciasto. Miękką margarynę lub masło ucieramy z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki mleka. Gdy masa jest już
Smakowy Raj