sernikami wszelkiej maści uwielbiam kawę pod każdą postacią, i tak jak moja Mama jest znana z tego, że lakier do włosów mogłaby mieć dożylnie podawany to ja z takiego zamiłowania do kawy. Jakież było zdziwienie mojej Miśki, gdy Jej oświadczyłam że to ciasto jest dla mnie, bo zawsze robię ciasto pod gust innych ale tym razem pomyślałam o sobie(...)kruszonkę (orzechy grubo posiekaj)wymieszaj razem i ułóż na wierzchu ciasta Piecz ciasto w temp. 180 C około 50 minut na środkowej półce. Gotowe ciasto zbajerowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego
greenscarfnabijcie warzywa i mięso na patyczki szaszłykowe, a następnie grillujcie dość wolno. Warzywa powinny być pół chrupiące. COOLWRAPY Składniki: – 1 kapusta płaska typu Coolwrap – 0,5 kg sera do serników (lub białego zmielonego przynajmniej 2 razy) – mały słoik suszonych pomidorów w zalewie – 20-30 czarnych oliwek – spora garść świeżej rukoli – sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ta kapusta ma specyficzne(...)kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub manny, ew mąka pszenna Wykonanie: Buraki upiec w temperaturze ok. 200 stopni
karmelowyPierwszy post, wypada się przywitać i pokrótce powiedzieć o co właściwie w tym wszystkim chodzi. Tak więc tego... W pewnych kręgach nazywają mnie Bezkr, co wzięło
sama złodyczserowość serniczka, idealnie się komponują i tworzą spójną, wyrafinowaną całość. W skali od jednego do pięciu otrzymuje dwie piątki. Jedną za konsystencję, drugą za smak! Bardzo polecam!!! Składniki na sernik karmelowo-kokosowy: KRUCHY SPÓD: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko Mąkę mieszamy z proszkiem(...)przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów ( cytrynową , pomarańczową ) lub pokrojoną galaretką, kolorową posypką, strużkami czekolady
Rozpustne gotowanieZaczął się długi sierpniowy weekend. Będzie można złapać trochę oddechu. Razem z Dariem mamy w planach króciutki wyjazd – odwiedzimy moją przyjaciółkę, która zapraszała nas do siebie
W mojej kuchnibukiet. Idealne na Dzień Mamy. No to bierzemy się do roboty- w ferworze zajęć łatwiej zapomnieć, że dziś kolejny z zimnych ogrodników (pisałam o nich rok temu ). GRUSZKOWY SERNIK Z BZEM 5- 6 herbatników Hit lub podobnych 3 łyżki żelatyny 400ml śmietany 36% 4 łyżki cukru pudru 600g waniliowego serka homogenizowanego 1/2kg twardych gruszek (400ml musu gruszkowego) 1 duża(...)bardziej intensywny smak. Polowanie na majowe bzy. Największym atutem tego ciasta jest według mnie kombinacja smaków- gruszka lekko wyczuwalna w śmietankowym serze, ostre kwiatki i odrobina czekolady w ciasteczkowym spodzie. Niewątpliwą jego zaletą jest też wygląd, więc spokojnie zadziała jako ciasto na różne majowe okazje. A tym, którzy rozsmakowali się w bzowych kwiatkach polecam zeszłoroczne bułeczki z bzem
les mirabellesJesień nieodzownie kojarzy się ze złotymi liśćmi, grzybami, orzechami i oczywiście dynią. Dynie w moim rodzinnym domu rosły od zawsze, ale służyły najczęściej jako ozdoba, a
Cynamonowe szczęścieMiałam wiaderko twarogu pomarańczowego [ pierwszy raz taki twaróg kupiłam , ale myślałam , że będzie lepszy] ..i trza było coś z nim zrobić i przez przypadek natrafiłam na
Moje domowe kucharzeniezastanowienia pierniki. Chyba żadna inna potrawa tak bardzo mi się nie kojarzy z tymi świętami. Być może dlatego, że piecze się je głównie na to święto (a na przykład sernik, czy makowiec nie są już tak ściśle powiązane tylko z Bożym Narodzeniem). Być może też dla tego, że po prostu bardzo je lubię I nie tylko jeść – lubię(...)kształtach. Pierniczki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu odstaw je do przestygnięcia, a następnie udekoruj lukrem, czekoladą lub w inny, dowolny sposób Smacznego Artykuł Odchudzone pierniczki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniWrocław od strony cukierniczej ciągle jeszcze jedną nogą był w PRL-u. Nie licząc kilku dobrych knajp, które mogą się pochwalić niezłymi deserami, nasze miasto było królestwem WuZetek, eklerów, serników agarowych i innych ciast, których lata świetności dawno się skończyły wraz ze zmianą ustroju. Dotychczas ubolewałem, że żeby zjeść dobre modernistyczne ciastko musiałem wybierać się do warszawskich Odette , czy Deseo(...)temat, która odświeżyła ich nieco podstarzałą już formę. Eklery w wydaniu Justyny to zamknięte podłużne ciastka przygotowane tradycyjnie z ciasta parzonego i wypełnione crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem i chrupiącą otoczką to zupełnie nowy wymiar przyjemności. Inne cukrowe
Food SquareSernik i babka upieczone, schab jeszcze się marynuje, sprzątanie w toku. Usiadłam na chwilę, by pokazać Wam mazurek, który przygotowałam jeszcze w marcu. To propozycja dla tych, którzy uwielbiają chałwę. Ten pyszny krem na pewno wykorzystam kiedyś do tortu, bo trudno było się mu oprzeć. Ciasteczka w kształcie motyli upiekłam poprzedniego dnia, z ciasta od mazurka z dżemem morelowym(...)kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam w dwóch kolorach: z mlecznej czekolady i migdały w cukrowo-migdałowej posypce oraz kilka ciastek w kształcie motyli, które upiekłam z ciasta pozostałego po jasnym mazurku). Mazurek schłodzić, aby krem zastygł. Przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej
Czerwień i błękitSernik przygotowałam z książki Technologie produkcji cukierniczej. Po przygotowaniu i spróbowaniu wiem, że dodałabym opakowanie mascarpone.To była próba przedświąteczna. Sernik w smaku i konsystencji ok. Z mascarpone będzie jeszcze lepszy. Do świątecznego dodam 1,5 kg sera i odpowiednio więcej pozostałych składników. Użyłam: 700 gram tłustego twarogu, zmieliłam sama w malakserze opakowanie cukru ze skórką pomarańczową(...)kiedy się zagotował, rozpuścił i lekko odparował wrzuciłam owoce i anyż i gotowałam aż zrobiły się szkliste. Wyjęłam do salaterki i kładłam po łyżeczce na porcję. Całość posypałam czekoladą z pomarańczą dla wzmocnienia smaku pomarańczy
AZgotuj!obłędny. Pierniczki alpejskie są od razu miękkie po upieczeniu, ale również po wystudzeniu nie robią się twarde, co jest niezwykle ważne. Część pierniczków nadziałam powidłami, część polukrowałam, trochę oblałam czekoladą, a najwięcej zostało takich jakie są po upieczeniu. Znikają w mgnieniu oka, wszystkim smakują, co mnie niezwykle cieszy. Przepis od Doroty . Polecam! Składniki: -1 kg mąki pszennej - 8 żółtek(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/pierniczki-alpejskie/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('ced5b706210a4437566a14919852e134').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: sernik święta sernik boze sernik z rodzynkami na boze narodzenie The post Pierniczki alpejskie appeared first
dom-agi.plCudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem i warstwą sernika - czysta poezja! SKŁADNIKI: Spód ciasteczkowy: 250 g (1 op) ciastek Hitów lub 250 g ciastek kruchych kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielonego(...)miksować. Dodać do musu śliwkowego i wymieszać. Upieczone śliwki pokroić na kawałeczki i wymieszać z resztą. Musem posmarować warstwę serową i odstawić do lodówki do stężenia. Udekorować np. rozpuszczoną czekoladą lub polewą czekoladową. Inspiracja: Kwestia Smaku
Kto ugości moich gości?więcej za każdym razem możecie modyfikować ich smak wg Waszych upodobań i tego, co macie aktualnie w lodówce. Idealnie nadają się do nich właściwie wszystkie owoce, a także czekolada, karmel. Część owoców można zmiksować i wymieszać od razu z jogurtem zmieniając smak i kolor serniczka. Ogranicza Was tylko Wasza wyobraźnia. Spróbujecie, a na pewno nie raz do nich wrócicie. Składniki(...)eśli chodzi o balans pomiędzy słodyczą i kwaskowatością to pozostawiam to Waszym osobistym preferencjom. Dobrze, aby poszczególne warstwy ze sobą kontrastowały. Ja osobiście lubię słodką śmietankę i słodki sernik, a pomiędzy nimi kwaskowy mus. Ostatnio jednak, po dość ciężkim menu obiadowym podałam te serniczki w bardziej orzeźwiającej odsłonie, z większą ilością limonki w samej warstwie sernikowej i też były
olalacooking