chętni? ;) Ciasto jest kolejną propozycją z jednej z książek siostry Anastazji. Jeśli ktoś szuka oryginalnych przepisów, to polecam te książki, gdyż są prawdziwą skarbnicą pomysłów. Przepis na poniższy sernik nieco zmodyfikowałam i przedstawiam go w takiej własnie, zmodyfikowanej formie. Składniki ciasta: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej , 1/2 szklanki cukru pudru , 100 g masła lub margaryny, 2 żółtka(...)końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać. Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu , 1 szklanka cukru , 8 jajek , 1 kostka masła lub margaryny, 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodatkowo
Codzienna kuchnia niecodziennaskładniki na biszkopt: 4 jajka 160 g cukru 100 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta
Domowy Smak JedzeniaOparta o parapet, z przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie
W kuchni Karmel-itkiSernik, który umili każde jesienne popołudnie - czekoladowy spód o kremowej konsystencji niczym brownie, delikatna masa z nutą wanilii i śliwki zatopione w cynamonie... brzmi rozkosznie, prawda? Dla tych co dbają o linię mam dobre info - kawałek tego cudeńka ma niecałe 300 kalorii i ponad 14 g białka ! Także na spokojnie możecie delektować się smakiem serniczka w ramach drugiego śniadania(...)wyznaczonego czasu nakłuj spód widelcem i podpiecz przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C. na masę serową twaróg sernikowy (Pilos) - 1 kg serek z prawdziwą wanilią - 150 g budyń śmietankowy - 40 g białko jaja - 2 sztuki słodzik - 20 tabletek śliwki węgierki - ok. 500 g Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Słodzik rozpuść w niewielkiej ilości
Kuchnia ElliePróbowanie ciast siostry Anastazji ciąg dalszy :) do tego ciasta zmusiło mnie zdjęcie, które zobaczyłam na grupie na fb " Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " :) Serniki uwielbiam więc nie mogłam się doczekać efektu końcowego , bo niestety zajmuje dość dużo czasu jego przygotowanie . Uwagę przyciąga wygląd jak i znakomity smak połączonych ze sobą ciast ;) Wymiary blaszki(...)wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 40 minut. Wkładka serowa : 600 g zmielonego sera 300 g cukru pudru 1 budyń waniliowy albo śmietankowy 6 jaj 150 g margaryny Wykonanie: Margarynę miękką utrzeć z cukrem. Dodając po 1 żółtku. Ser z budyniem i na koniec ubitą na sztywno pianę z białek
Różne smaki w kuchniPogoda nas nie rozpieszcza, dlatego trzeba to nadrobić jakimś smakołykiem:) Proponuję szybką piankę serową na zimno na bazie serków homogenizowanych. Spód to chrupiące herbatniki oraz orzechy
Z miłości do słodkościciasto, które nie wymaga mielenia sera, a jest równie smaczne. Upiekłam go na imieniny męża, bardzo się starałam i na szczęście nie opadł tak jak to zwykle bywa z sernikami :) Do masy śmietanowej dodałam brzoskwinie z puszki, ale można dodać inne owoce lub owoce suszone: rodzynki, czy żurawinę. Ciasto wychodzi nie za słodkie, ale smaczne. Warto dodać owoce, które(...)stopni przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i przestudzić. W tym czasie przygotować masę. Składniki na masę: 3 opakowania śmietany 18% ( op.400 g.) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe łyżeczka proszku do pieczenia 4 białka szklanka drobnego cukru 3-4 połówki brzoskwiń z puszki drobno pokrojonych( można dodać inne owoce lub rodzynki ) Potrzebne będą 2 miski
Niebieski kubek z kawapotem, kiedy jest już po wszystkim, marzysz tylko o tym, by cofnąć czas i wrócić do dni, gdy wszystko było po staremu.” Owoce(poziomki, truskawki, czereśnie)* na budyniu, pod orkiszowo-owsianą kruszonką * z własnego ogródka Niestety matma nie wyszła, miałam kilka błędów, a musiałbym napisać ten sprawdzian bezbłędnie, ale jakoś się tym nie przejęłam. :P Budzę się zbyt wcześnie(...)Twoje danie w 15 minut to... Makaron/Kasza/Ryż w warzywami i kurczakiem 6. Czy zdarza Ci się używać do gotowania wszelkiego rodzaju "wspomagaczy" w postaci np. sernika na zimno z kartonu, czy sosu do spaghetti ze słoika? Nie. Kiedyś je uwielbiałam, ale gdy odkryłam, że sos słodko-kwaśny(czy też coś innego) można zrobić samemu, to poszły
More food, love and dreamsszklanki drobnego cukru do wypieków · 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) · 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde opakowanie o wadze 40 g) · 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie) Dodatkowo(...)albo udostępnisz na moim fanpejdżu , dasz mi o tym znać komentarzem, zaobserwujesz mojego Facebooka , żeby być ze wszystkim na bieżąco, dołączysz do nas na Instagramie :) #sernik z jabłkami #jabłka #ser ciasta #sernik przepis
Calzonella.comdość szybko, bo wszyscy mieszkają blisko. Mieliśmy pyszny kołocz upieczony w piekarni wujka mojego Męża. Muszę przyznać, że to było to najlepsze ciasto weselne jakie w życiu jadłam (zwłaszcza sernik! – jadłam go przez ileś dni przed ślubem, nie przejmując się, że nie zmieszczę się do sukni - na szczęście nie było z tym problemu ;) Kilka dni później była kolej(...)łyżeczki soli 2 żółtka 2 szklanki mąki Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego, może być z wiaderka 4 żółtka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 czubata łyżka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszku) Skórka otarta z dużej cytryny 100g rodzynek ( + 1 łyżka mąki) Kruszonka: 200g masła ¾ szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka kakao Dodatkowo
Smakowy Rajmieszając do czasu, aż masa budyniowa zgęstnieje. Ugotowany budyń przelewam do miski, przykrywam także woreczkiem śniadaniowym. Dzięki temu nie wytworzy się kożuszek. Odstawiam budyń do ostudzenia. Po tym czasie masło o temperaturze pokojowej miksuję, aż stanie się puszyste. Cały czas miksując dodaję po łyżce ostudzonego budyniu. Gdy z masła i budyniu powstaje jednolita masa, dodaję kilka kropel ekstraktu wanilii(...)Ciasto musi przede wszystkim kilka godzin (najlepiej minimum 12h) poleżeć w lodówce. Przed podaniem możesz także dodatkowo oprószyć 3 bit startą czekoladą. Smacznego! Zobacz także inne ciasto bez pieczenia: Sernik Bounty bez pieczenia Artykuł 3 bit z krakersami pochodzi z serwisu Ania gotuje Blog kulinarny
Ania gotujemusu brzoskwiniowego mogę nazwać fajnym nowym doświadczeniem kuchennym hm ale to zabrzmiało. Placek fajny ciekawy, zwarty mazisty dość ciężki. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ja zrobiłam na małej blaszce, sernik najlepszy na drugi dzień. Źródło blog "babeczka.zuzka" Spód ciasteczkowy: 200 g herbatników 75 g roztopionego masła Ciastka zmiksować na proszek za pomocą malaksera lub blendera, Dolać masło, wymieszać(...)font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 800 g twarogu trzykrotniemielonego 1 szkl. cukru 1 op. budyniu waniliowego 4 cale jajka 4 łyżki gęstej śmietany najlepiej 18% olejek waniliowy puszka brzoskwiń Wykonanie Ser zmiksować z cukrem, budyniem, śmietaną, olejkiem waniliowym. Następnie dodać jajka miksując krótko. Z brzoskwiń
Kubki smakutypowych dla tego okresu: Makowca i sernika. To jest jednak dużo lżejszą wersją typowego Seromaku, bowiem zamiast sera mamy… śmietanę. Tak- to znany już z bloga przepis na oszukany sernik tym razem w połączeniu z bogatą w smaku, pełną bakalii masą makową. Całość zamknięta w kruchutkim, czekoladowym cieście. Idealny, bo nie opada, masa serowa nie dociąża masy makowej(...)orzechy i skórkę pomarańczową, Smażymy ok. 2 minuty, cały czas mieszając. Dodajemy mielone herbatniki i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Składniki na masę serową: 6 białek szklanka cukru 3 budynie waniliowe bez cukru 3 śmietany 18% ( po 400 g każda) Białka miksujemy na sztywno. Pod koniec wsypujemy cukier. Miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy budynie waniliowe. Miksujemy chwilę na najniższych obrotach
Domowe ciastaTo ciasto robiłam już jakiś czas temu i zupełnie nie wiem czemu nie wrzuciłam go jeszcze na bloga, bo jest naprawdę obłędne w smaku. To pyszne
Krylowa Kuchniatrzymać w lodówce. Składniki na błyskawiczny makowiec: 850 g gotowej masy makowej z bakaliami 200 g masła 5 jajek rozmiar L 8 łyżek kaszy manny (100 g) 1 opakowanie budyniu śmietankowego (około 45 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki ekstraktu migdałowego 100 g bakalii (rodzynki, migdały, żurawina, orzechy itp.) Polewa: 100 g czekolady mlecznej(...)śmietanką. Polewę wylewamy na wierzch makowca. Błyskawiczny makowiec z gotowej masy makowej z puszki Zobacz inne przepisy na świąteczne ciasta: Ciasto Świąteczny Przysmak – wyjątkowy deser na wyjątkowy czas Puszysty sernik na herbatnikach – prosty i szybki przepis Ciasto Makowy Puchatek z bezą – wyjątkowe i efektowne Rolada czekoladowo-śliwkowa Bûche de Noël Davida Gaboriaud Gwiazda drożdżowa z makiem Artykuł Błyskawiczny
e-PrzepisyKulinarne