Kolejny domowy klasyk :) Nie wierzę, że ktoś może go nie znać. Był na stole podczas każdej rodzinnej imprezy, w czasie świąt, urodzin i bez okazji w
bistro mamaczegoś :-) Zaczęły się więc poszukiwania przepisu na ciasto... bez mąki. Wybór padł na ciasto brzoskwiniowe z kaszką manną, które znalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ . Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko
Walijskie Pichceniebardzo nam się uszczupliły. Co trzeba więc zrobić? Przywieść wszystko bez czego Polak na obczyźnie się nie obędzie. Najbardziej brakuje mi jednak twarogu, nie da się go przewieść: (Oczywiście robię czasami twarożek z mleka ale to są niewielkie ilości, tak w sam raz na śniadanie. O serniku z takiej ilości mogę zapomnieć. Nie wiem ile litrów mleka
ciastkarnia na kruchym spodziewidzię takie cudeńka od razu chce piec / na blogu MojeTworyPrzetwory /...a ,że miałam w domu jeszczce całe kandyzowane pomarańcze do użycia, więc długo się nie zastanawiałam:) Dla mnie sernik idealny...musicie go spróbować... Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, 150 g zimnego masła, 2 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kopiate kakao(...)pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy
Anioły w kuchniwidzię takie cudeńka od razu chce piec /na blogu MojeTworyPrzetwory/...a ,że miałam w domu jeszczce całe kandyzowane pomarańcze do użycia, więc długo się nie zastanawiałam:)Dla mnie sernik idealny...musicie go spróbować... Składniki: 1,5 szklanki mąki, 1 szklanka drobnego cukru, 150 g zimnego masła, 2 jajka, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kopiate kakao(...)pomarańczę bez białej błonki i wykrawamy małe cząstki, do masy serniowej dodajemy po 1 jajku, każde miksujemy 0,5 min., dodajemy kawałki pomarańczy i mieszamy już ręcznie, piekarnik nastawiamy na 160 stopni, wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika, włączamy termoobieg i pieczemy 20 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. na 140 stopni i pieczemy jeszzce 40 minut, upieczony sernik zostawiamy
Anioły w kuchniprzeciwnik serników (po tatusiu), zjadał po dwa kawałki naraz. Przepyszny, lekki, maślany… Idealny. Składniki 1300 g twarogu, trzykrotnie zmielonego 250 g masła 400 g cukru 10 jaj, osobno białka i żółtka 1 budyń śmietankowy 6 łyżek kaszy manny 200 ml śmietany kremówki ( 36 %) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta soli opcjonalnie bakalie Przygotowanie Nagrzejcie piekarnik do 170 st bez termoobiegu(...)kaszę manną, wymieszajcie do połączenia składników. Teraz dodajcie ubitą kremówkę, połączcie z pozostałą masą. Pod koniec dodajcie ubite białka, delikatnie wymieszajcie z masą serową. Jeśli chcecie upiec sernik z bakaliami teraz jest czas na dodanie wybranych bakalii. Do przygotowanej formy wlejcie masę serową. Pieczcie przez około 70 minut. Studźcie przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika. Wystudzony schłodźcie- najlepiej przez
OliveandThymemasą budyniową, którego serce stanowi... sernik. Połączenie tych wszystkich składników stanowi idealną, chodź dość oryginalną kombinacje smaków. Ciekawe ciasto, które z pewnością urzeknie niejednego smakosza. Ciasto Makowo Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową - Składniki: Warstwa Sernikowa: 480 g dwukrotnie zmielonego twarogu 120 g cukru 2 łyżki budyniu waniliowego (w proszku, bez cukru) 2 jajka 2/3 szklanki śmietanki(...)otrzymania gładkiej konsystencji. Masę sernikową przelewamy do formy (25x30 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Ciasto kokosowo-makowe: Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody. Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz
Słodka Stronastole ostatnio królują serniki czekoladowe. Jednym z nich chcemy się podzielić, bo jest po prostu obłędny w smaku, Delikatny, słodki, ale nie mdły i niesamowicie puszysty. Naprawdę warto go zrobić! :) Nie zawiera w swoim składzie mąki, więc nadaje się dla bezglutenowców ;) Wystarczy na spód pokruszyć ciasteczka bez glutenu lub je całkowicie pominąć :) SKŁADNIKI: 200 g herbatników 100 g masła(...)gorącą wodą. Zapobiegnie to nadmiernemu rośnięciu, ale również pękaniu ciasta. Ciasto pieczemy przez 1 godzinę. W połowie czasu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Po godzinie wyłączamy piekarnik zostawiając sernik w środku na minimum kolejną godzinę lub do całkowitego wystygnięcia. Będzie w środku wciąż płynny, ale spokojnie - jest upieczony. Następnie wstawiamy do lodówki, aby ładnie stężał. W kąpieli wodnej roztapiamy
Kuchnia od dwojgamojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie
moj przepis napowędrowały one do sernika, który podpatrzyłam u Doroty z bloga Moje wypieki . Ciacho wyszło delikatne, a słodycz została przełamana owocami. Dla mnie rewelacja, w szczególności, że przeważnie wolę serniki na zimno od tych pieczonych. Składniki na blaszkę o średnicy 24cm: na ciasto: 170 g mąki pszennej 30 g kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia 130 g masła(...)cukru Opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii na masę serową: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie 500 g serka ricotta 2 duże jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (40 g) 2/3 szklanki drobnego cukru 500 g śliwek węgierek, odpestkowanych Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić między palcami do momentu kiedy ciasto zacznie się formować kruszonkę. Tortownicę
Fabryka pomysłówSernik z makiem i glazurą pomarańczowo - brzoskwiniową, to pyszne i efektowne ciasto, idealne na święta i nie tylko. Polecam. CIASTO : 1,5 szklanki mąki pszennej 100 g margaryny 1 jajko 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru MASA SEROWA : 1 kg sera wiaderkowego 5 jajek 2 budynie waniliowe bez cukru(...)przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy po skosie, w formie wypukłych pasków, masę makową. Na całość wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 C %. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Żelka- w wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dodajemy skórkę pomarańczową i dżem, dokładnie mieszamy i studzimy. Chłodzimy
Kulinarne Fantazje Mariolijego wysokość sernik dyniowy! Składniki na standardową okrągłą tortownicę biszkopty wrocławskie 1 kg z wiaderka lub 500 g sera pełnotłustego białego (zmielić w maszynce do mięsa) + 500 g sera z wiaderka 500 g puree z dyni (poniżej podam przepis na puree z dyni) 4duże wiejskie jaja w temperaturze pokojowej 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (proszek(...)przez sitko.Jeśli dynia jest zbyt wodnista ,przełóż ją na gazę lub ściereczkę i odciśnij sok. Dyni Hokkaido nie musimy wyciskać jest pięknie zbita i nie jest mokra. Robimy sernik. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i układamy biszkopty ciasno obok siebie. Przygotuj masę serową. Zmiksuj twaróg z puree dyniowym na gładką masę. Dodaj jaja, cukier i budyń
Z Kuchni Do KuchniAnthony Gastelier przysłał nam całą skrzynkę kasztanów! Pieczemy i przypominamy sobie spacery po bulwarze Świętego Michała w to duszne majowe popołudnie w 2010 roku, gdy zataczając się niczym rower bez koła, wprost z łóżka kolegi trafiliśmy na sprzedawcę kasztanów… składniki: 1 kg kasztanów 4 łyżki masła 1 kg sera 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 szklanki(...)łyżce kasztanów z masłem, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej po łyżce mąki, cały czas mieszając! Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciastka, uklepane na dnie foremki i obłożone plasterkami fig. Sernik pieczemy około godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem 45-55 minut w 160 stopniach. Powinien równo wyrosnąć (środek też), może pęknąć na wierzchu. Trudno. Wlewamy wodę
GRUBY WAŁEKłyżeczki proszku do pieczenia 1 całe jajko i 1 żółtko 1/2 kostki z 25 dag masła 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mąki Przygotowanie ciasta na spód i wierzch sernika tzw. kruszonkę Cukier utrzeć z jajkami, dodać kakao, rozpuszczone masło oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - ucierać Wyjdzie nam dość twarde, jednolite ciasto, zrobić z niego kulkę ( a jeszcze(...)wysmarowaną blaszkę ścieramy większą część ciasta, wykładamy masę serową, teraz ścieramy drugą część - to będzie wierzch sernika Pieczemy około 1 godz. w temp. 180 stopni C, pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku, wpierw przy zamkniętych drzwiczkach, a potem przy uchylonych. Mój sernik piekłam w foremce w kształcie serca. Mieściło się w okrągłej foremce o średnicy 24 cm. Rada praktyczna
Proste Potrawysłodkie dodatki. Świetnie komponuje się z mnóstwem innych smaków: oczywiście z truskawkami, ale też na przykład ze słodkimi malinami, z miodem czy z jeszcze kwaśniejszą cytryną. Wyśmienicie smakuje w serniku. A kiedy potrzebna mi odurzająca dawka rabarbaru, zanurzam łodygę w cukrze i przypominam sobie stare, dobre czasy . Mmm... Gdy w Bag brød zobaczyłam chleb z rabarbarem, nie mogłam mu się(...)Dodatek rozmarynu tylko przyśpieszył wdrożenie planów w życie. Smak chleba jest zaskakujący - nie ma w nim bowiem cukru, a miodu jest za mało, żeby zniwelować kwaśny smak. Jednak nawet bez słodkich dodatków pieczony rabarbar łagodnieje, i gdy natrafiamy na jego kawałki, nie wykrzywia nam buzi, ale wspaniale ożywia całość. Subtelne nuty rozmarynu i miodu pasują tutaj idealnie - miód równoważy smaki
Pożeraczka, czyli raz adobrze