pogodę, łatwy w wykonaniu i dość efektowny, powinien Wam zasmakować. Po raz pierwszy robiłam masę na bazie twarogu, zazwyczaj posiłkowałam się serkami homogenizowanymi i przyznam się szczerze, że tradycyjny sernik na zimno – klik jest jak dla mnie na razie numerem jeden. Myślę, że ten przepis znajdzie również swoich amatorów – o jednym już wiem:). Zapraszam na kawałek torcika
Pieguskowa KuchniaTradycyjny sernik na czekoladowym spodzie zawsze gości u mnie na świątecznym stole. Jest lekki i puszysty, a ciasto rozpływa się w ustach. Całość jest otulona czekoladową polewą przygotowaną na bazie kakao. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkazwykle bywa. Piekłam je z polentą i agrestem , a nawet z rabarbarem . Migdały świetnie się komponują z kwaśnymi owocami. Ciasto migdałowe z serem z powodzeniem zastąpi tradycyjny sernik . W sezonie truskawkowym piekę migdałowe z truskawkami . Migdałowe ciasto a amaretto jest nie mniej pyszne. Bardzo je polecam. Migdałowe ciasto Składniki: tortownica o średnicy 23 cm 150 g cukru 1 łyżeczka
codojedzeniajest przepis na tradycyjny sernik będący u mnie w rodzinie od dawna, robiła go moja babcia. Składniki: 1 kg sera białego, 10 jajek, 1/2 szklanki cukru, 1 kostka masła, zapach waniliowy lub cytrynowy, rodzynki. Przygotowanie: Ser biały zmielić w maszynce do mięsa. Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do sera. Żółtka utrzeć z cukrem dodać do sera, do tego
Państwo Wojtczuk gotująTradycyjny sernik na kruchym cieście z brzoskwiniami. Wierzch stanowi beza z utartym kruchym ciastem. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 4 żółtka Masa serowa: 1 kg trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie budyniu waniliowego (bez cukru) 1 szklanka cukru 2 jajka Beza
BullioSernik tradycyjny to nie jest moje ulubione ciasto, ale to ciasto mogłabym jeść bez końca. Ciasto na spodzie kruche i słodkie, masa jogurtowa delikatna i baaardzo puszysta. W przygotowaniu bardzo proste ciasto i szybkie zwłaszcza jak korzysta się z robota kuchennego. Ja korzystam z robota Kitchen Assistent firmy Electorlux. Powiem Wam !!genialny!! sprzęt. Z nim praca jest dziecinnie prosta
Kuchnia VikiTradycyjny sernik na ciemnym spodzie z pyszną puszystą masą serową. Dobry na każdą okazję czy są to święta czy imieniny zawsze jest obecny u mnie w domu. Gwarantuję, że będzie Wam smakował. Przygotowanie jest troszkę przydługawe, ale efekty imponujące. Zresztą sami oceńcie :) Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaJeżeli znudziły się wam tradycyjne serniki, polecam upiec serniczek oreo na ciemnym spodzie, zapieczony z ciasteczkami oreo i udekorowany bitą śmietaną. Bardzo smaczny, o kremowej konsystencji. Polecam mąkę Szymanowska do wypieku ciast
Kulinarne Fantazje Marioliszybki i smaczny deser sernikowy. Bananowy serniczek z musli (na serku homogenizowanym), to odpowiedź na tzw. małą zachciewajkę. Taki deser idealnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu na pieczenie tradycyjnego sernika lub po prostu chcemy zjeść coś słodkiego od tak do ulubionej książki czy serialu. Spróbujcie. * przepis i pomysł własny Bananowy serniczek z musli (na serku homogenizowanym
Słodkie okruszkiLekkie i bardzo cytrynowe ciasto, które szalenie przypomina w smaku tradycyjny sernik z twarogu :) Zdecydowanie warto spróbować! Tureckie ciasto Składniki: 400g tłustego jogurtu np. greckiego 4 jajka 100g cukru 3 łyżki mąki cytryna szczypta soli Przygotowanie: Cytrynę sparzyć, po czym otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Żółtka z cukrem utrzeć na gładki krem. Dodać mąkę, jogurt
Tagebuch po polskukoszyczka, sałatka warzywna nazywana przez nas "kaczy żer", domowy pasztet i ćwikła, biała kiełbasa zapiekana z cebulką, talerz wędlin i jajka ugotowane na twardo. Na deser tradycyjnie sernik, królewiec mojej mamy, czasem mazurek (mój ulubiony kajmakowy) . Same pyszności , moje smaki z dzieciństwa :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldPascha to wielkanocny tradycyjny sernik na zimno, wywodzący się ze Wschodu, z Rosji i Ukrainy. Przygotowany jest z białego sera ucieranego z cukrem i żółtkami. Według klasycznego przepisu paschę przygotowywało się mleka, które gotowało się ze śmietaną, tak powstawał ser, który był bazą paschy. Ja poszłam trochę na skróty i przygotowałam paschę z gotowego sera. Pascha wielkanocna Czas przygotowania
Kulinarne przygody GatityMazurek to obok babki i sernika tradycyjne wielkanocne ciasto. Ma być niski, bardzo słodki, kolorowo udekorowany i obowiązkowo musi mieć bakalie. Przez lata nie piekłam mazurków, jakoś tak się działo, że ustępowały miejsca innym wypiekom. W tym roku jednak naszło mnie na mazurki i będzie ich na pewno kilka. Robi się je bardzo fajnie, bo wystarczy kruche ciasto posmarować czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia