nadchodzącym roku 2014! Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili naszego bloga! Na podsumowanie roku 2013r. dodajemy sernik złotą rosę! Zdjęcia jeszcze w stylizacji świątecznej, ale mamy nadzieję, że jeszcze raz, choć przez chwilę cofniecie powrócicie swą pamięcią w te wspaniałe, rodzinne chwile, które niestety tak szybko mijają! Zapraszamy! (; Składniki:ciasto: 125mąki pszennej tortowej125g mąki krupczatki1/4 szklanki trzcinowego cukru1(...)budyniem, cukrem, aromatem i cukrem z prawdziwa wanilią) miksujemy na wolnych obrotach sernika aż do najdokładniejszego połączenia - tak aby nie było widocznych grudek twarogu. Płynną masę wylewamy na upieczony spód, a na jej wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek - wedle uznania łyżką lub szpatułką (technika dowolna(;) Sernik pieczemy 2 godziny w temperaturze 180stC. Ostatnie 20minut podpiekamy tylko od spodu. Ciasto
Symfonia SmakówSkładniki: 4 sztuki jajka 3/4 szklanki cukru. 1 łyżka cukier waniliowy, 1 kg wiaderko ser na sernik,1 opakowanie budyń śmietankowy, 180 gram biszkopty, 2 szklanki zmiksowane podprażone orzechy laskowe,10 sztuk jabłek + 1/2 szklanki wody + 2 łyżki cukru + 1 opakowanie kisielu cytrynowego, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - posypka czekoladowa ile potrzeba białka o temperaturze pokojowej ubić na sztywno żółtka(...)pogotować mieszając - na koniec wsypać kisiel i szybko mieszając zagęścić na do blaszki rozłożyć z 3/4 opakowania biszkoptów - rozłożyć jabłka kisielowe i resztę biszkoptów - posypać orzechami - wyłożyć masę sernikową i piec w 200C około 40-45 minut na upieczonym serniku rozsmarować ciepłą polewę czekoladową i posypać posypką czekoladową sernik jest bardzo puszysty, wilgotny........POLECAM........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiębudyń waniliowy 1 opakowanie lub sernix, rabarbar 1/2 kg składniki do sernika o temperaturze pokojowej = zimną margarynę, mąkę, cukier, żółtka, śmietanę, proszek siekaczką lub nożem połączyć składniki, zrobić kulę, podzielić na 3/4 i 1/4 ciasta, większą zawinąć w folię i do lodówki, do mniejszej dać kakao i szybko wyrobic ciasto, zawinąć w folię i do zamrażalnika jajka, cukier, cukier(...)dnie, wlać masę serową, dodac pokrojony i obrany rabarbar, na tarce duże oczka zetrzeć ciemne ciasto na kruszonę na rabarbar piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, zostawić w formie do wystygnięcia - sernik jest słodko-kwaskowaty z chrupiąca kruszonką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj krok po kroku prezentuję Wam zwycięski przepis urodzinowego konkursu mojego bloga. Ten serniczek naprawdę zasługuje na wyróżnienie. Zaskoczyło mnie to, jak szybko się go robi. Jest prosty, nawet dodawanie żelatyny nie stanowi żadnego problemu dla początkującego cukiernika. Ja, jak zwykle, miałam kilka niespodzianek podczas przygotowywania tego deseru. Kiedy otworzyłam opakowania z rurkami waflowymi okazało się, że w każdym(...)jest inny rodzaj (i kolor) czekolady. A potem okazało się, że w sklepie jest tylko jeden serek straciatella, więc musiałam użyć serków waniliowych. Mimo tych niewielkich zaskoczeń, sernik udał się doskonale i był hitem na naszym stole. Polecam gorąco i jeszcze raz dziękuję Ani za podzielenie się tym przepisem. Składniki: Spód: • 1 paczka ciastek holenderskich w czekoladzie • 100 gram
W mojej kuchniusztywniaczy. Bardzo polecam… Składniki:Spód:200g ciasteczek amarettini100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa:350g białej czekolady130g śmietany kremówki 36%600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu)1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoSos owocowy:150g jagód (mrożone lub świeże)150g(...)przejmować i dodać pozostałą śmietanę. Dokładnie, energicznie wymieszać na jednolitą masę (tak uzyskamy bardzo szybko ganache). 5. Do sera dodać masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy na spód z ciasteczek, wyrównać i wstawić sernik do lodówki na parę godziny (najlepiej na noc).Sos owocowy:6. Do rondelka
Mała Cukierenkatwarogową. Wylej ją na spód biszkoptowy i wsadź do lodówki do całkowitego stężenia (masa bardzo szybko tężeje). Czynność powtórz po kolei z kolejnymi porcjami żelatyny i masami serowymi, kolejno: niebieską, żółtą i różową, czekając aż każda kolejna zastygnie dobrze w lodówce. Gotowy sernik pozostaw jeszcze na kilka godzin w lodówce, po czym pokrój go ostrym nożem w kwadraty
Słodko-Słony Świat IlonyW dzisiejszym wpisie przedstawię Wam alternatywę dla tradycyjnego sernika o nazwie śnieżny puch, który przygotowuje się z twarogu sernikowego, na herbatnikach i z prażonymi wiórkami kokosowymi
PysiaGotuje.pl: Spód do sernika: 200 g biszkoptów 150 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa serowa: 500 g serka ricotta 300 g serka mascarpone 300 g pure z dyni 100 g śmietanki 30% 1 1/3 cukru pudru 4 jajka 2 żółtka 50 g masła 100 g białej czekolady szczypta cynamonu szczypta kardamonu szczypta imbiru Przygotowanie sernika: 1. Biszkopty rozkruszyć(...)ubijać - najlepiej mieszać na wolnych obrotach, mieszadłem lub szybko zmiksować w malakserze. 3. Czekoladę rozpuścić z masłem - zrobić to w mikrofali lub ustawiając miskę z czekoladą i masłem, nad parującą wodą. 4. Do masy serowej wlać płynną czekoladę - wymieszać. 5. Masę serową wyłożyć na kakaowy spód. Sernik piec w temperaturze 180 stopni C przez 15 minut
kolorowotorcikowoZrobiłam ten sernik na Dzień Kobiet. Zamiast kruchego ciasta, ułożyłam na spód formy herbatniki. Posmarowałam je nutellą i na to wylałam masę serową :) Na wierzch posypałam pokruszone herbatniki, które mi zostały. Tak powstał szybki i całkiem nie zły serniczek :) Wszystkim smakował. Myślę, że Wam też posmakuje :) Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki: 1 kg sera(...)rozsmarować. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Herbatniki które pozostały pokruszyć na drobne okruszki. Okruszkami posypać wierzch sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia
Agusiowe smakołykiSernik idealnie pasuje do białej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła(...)mocno tężeć dodajemy do sera i miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy na samym końcu do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na przygotowany spód. Wierzch sernika dekorujemy kokosem lub owocami. Odstawiamy do zupełnego stężenia przed krojeniem na min. 3-4 godziny
Apetyczna babeczkakilka łyżek rodzynek lub kandyzowanej skórki pomarańczowej ( pominęłam, dodałam natomiast gotową mieszankę przypraw do sernika ) Wykonanie: Kruchy spód: W misce wymieszać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem posiekać nożem, następnie szybko zagnieść do otrzymania kuli jednolitego, gładkiego ciasta. Ciasto lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć(...)serową przelać na podpieczony i wystudzony kruchy spód. Wyrównać. Wstawić no piekarnika nagrzanego do 180°C i natychmiast obniżyć temperaturę do 160°C ( najlepsza opcja pieczenia: grzanie góra - dół ). Sernik piec około 60 - 70 minut, aż wierzch będzie zarumieniony a środek sernika przy dotknięciu patyczkiem będzie sprężysty ( ja swój sernik piekłam 75 minut ). Należy pamiętać aby nie wydłużać
Opowieści z piekarnikadodatkiem kajmaku i warstwą jabłkową. Sernik z kajmakiem gotowałam już w tym przepisie „ klik” . Wierzch wieńczy słodka polewa ze smażonych orzechów z kajmakiem. Zaletą tego ciasta jest to, że można je upiec parę dni wcześniej. Nawet jest to wskazane, gdyż ciasto miodowe potrzebuje czasu, żeby zmięknąć. Za to później szybko zniknie :) CIASTO MIODOWE: 3 szklanki mąki(...)ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Ciepłe i gęste jabłka wyłożyć na ciasto przykrywając trzecim blatem. W rondelku rozpuścić masę kajmakową i wsypać orzechy. Dokładnie wymieszać i szybko rozsmarować wierzch ciasta. Ciasto wystudzić i przechowywać w chłodzie. Smacznego :) RADY: Ciasto składałam w blaszce, w której piekły się blaty. Brzegi zabezpieczyłam folią aluminiową, żeby masy nie wypływały. Masa jabłkowa
https:KKuchniaMniamprzepyszne ciasto na szczególne okazje. Czekoladowy biszkopt przełożony dwoma kremami- czekoladowym i śmietankowym oraz delikatnie kwaskową frużeliną malinową, a całość zwieńczona słodką i chrupiącą bezą. Niebo w ustach. Sernik Twix Przepis tutaj (KLIK) Jest przepyszny, delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach…! A do tego znika w mgnieniu oka. Malinowa księżniczka Przepis tutaj (KLIK) Obłędnie pyszne(...)ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Seromak Przepis tutaj (KLIK) Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! Snikers bez pieczenia Przepis tutaj (KLIK) Wspaniałe warstwowe ciasto z orzechami
Blog z Apetytemgodzinę i 30 minut. grzanie: dół i góra temp. 160 -165 stopni C sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Najlepiej piec popołudniem, wieczorem wystudzić, na noc do lodówki i na następny dzień jest idealny. Niestety szybko znika
SMYKWKUCHNITrochę dość miałam ostatnio serników, pierników i innych -ików. Nie piekłam ciast dobrych kilka tygodni, ale w końcu trzeba było coś zrobić. A ponieważ nie mam za bardzo siły, potrzebowałam szybkiego ciacha, najlepiej takiego, które zrobi się niemal samo Żadnego tam bicia piany i zmywania kilku mich. Nie musiało być też wodotryskiem, ot dobrym ciachem do kawy. Padło na babkę
Mieszam w GarnkuTrochę dość miałam ostatnio serników, pierników i innych -ików. Nie piekłam ciast dobrych kilka tygodni, ale w końcu trzeba było coś zrobić. A ponieważ nie mam za bardzo siły, potrzebowałam szybkiego ciacha, najlepiej takiego, które zrobi się niemal samo Żadnego tam bicia piany i zmywania kilku mich. Nie musiało być też wodotryskiem, ot dobrym ciachem do kawy. Padło na babkę
Mieszam w GarnkuSeromak Seromakwiec, seromak albo sernik z makiem… czyli połączenie dwóch (moich ulubionych) ciast! Jest przepyszny, wilgotny, idealnie słodki, po prostu wspaniały. Co prawda wymaga trochę pracy, ale wykonanie idzie dość szybko i sprawnie. Polecam! Składniki: Masa serowa 1,20kg sera twarogowego 1 budyń śmietankowy 200g masła (lub margaryny) 5 jajek 3/4 szklanki cukru Masa makowa: 900g masy
Blog z Apetytemserniki robię genialne to już wiecie, a że brownie wspominałam? Tak, tak! Znam niezawodny przepis na najlepsze brownie na świecie! Idealnie wilgotne, delikatne, no i bardzo szybkie do zrobienia, jak to na brownie przystało. Można przygotować je w klasycznej wersji, można z czekoladą,z orzechami, z liofilizowanymi malinami, karmelem albo popcornem. Każda wersja będzie zachwycać łasuchów! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkobiszkoptem z przyprawa korzenną, dzięki czemu dołączył piernikowy smak, czyli tak jakby trzy ciasta w jednym. Sernik znacznie lepiej niż polany czekoladą smakuje wykończony domową polewą kakaową i to ona dodała temu ciastu charakteru. Wygląda skomplikowanie ale jego zrobienie wbrew pozorom jest szybkie i łatwe. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakakaowy sernik gotowany na zimno podany z musem z brzoskwiń~ To już jest koniec - roku szkolnego. Jakieś podsumowanie? Pierwszy rok w szkole średniej, w technikum. Minął bardzo szybko. Dzisiaj odbiorę świadectwo, a jeszcze 9 miesięcy temu zagubiona szukałam sali 222. Nikogo nie znałam w mojej klasie, tak więc dużo nowych znajomości, na wielu się poznałam, na wielu zawiodłam
breakfast of dreams