już znowu święta, tym razem Wielkanoc. Rozpoczęliście już przygotowania? Jeśli jeszcze zastanawiacie się nad ciastami na świątecznym stole - dzisiaj mała pomoc - sernik z makiem i jabłkami przygotowany wg przepisu Siostry Anastazji. Ciasta Siostry Anastazji zawsze wychodzą, są duże, więc spokojnie można się nimi dzielić, możemy także zajadać je bez końca pozwalając sobie na chwilę rozpusty. Brzmi dobrze, prawda? Smacznego(...)końcu do masy serowej, lekko mieszając. Ser wykładamy na mak i pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. Składniki [JABŁKA]: 1 kg jabłek 100 g cukru 1 galaretka pomarańczowa Wykonanie: Jabłka obieramy z ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę
psgotujemyW iem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini
Food Squareskładniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzenianaszym blogu W pustyni bez puszczy możecie przeczytać, jak to nie udało mi się zjeść sernika, bo w cukierni nie przewidziano osobnej, wydzielonej części dla mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast(...)szklanki letniej wody lub mleka (ciasto nie może być zbyt twarde) 3 łyżeczki wody różanej albo kilka kropli esencji różanej (można zastąpić wodą z kwiatu pomarańczy lub esencją pomarańczową) 1/4 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (nie jest to konieczne, ale z dodatkiem proszku do pieczenia są bardziej puszyste) szczypta mielonego kardamonu szczypta cynamonu szczypta
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne Zdroweserowość serniczka, idealnie się komponują i tworzą spójną, wyrafinowaną całość. W skali od jednego do pięciu otrzymuje dwie piątki. Jedną za konsystencję, drugą za smak! Bardzo polecam!!! Składniki na sernik karmelowo-kokosowy: KRUCHY SPÓD: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g masła (lub margaryny) 1 jajko 1 żółtko Mąkę mieszamy z proszkiem(...)cytryny Cukier puder przesiewamy, dodajemy kolejno 1 łyżkę wody, za każdym razem dokładnie mieszając. Zimne ciasto dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką z cytrusów ( cytrynową , pomarańczową ) lub pokrojoną galaretką, kolorową posypką, strużkami czekolady
Rozpustne gotowaniemojprzepisna.pl | Makowiec zawijany U nas się na to mówi Strucla, Strucla z makiem, Strucla makowa. Najlepszy makowiec jaki jadłam i jaki jadła moja rodzinka, a w
moj przepis namoim domu keks jest obecny na bożonarodzeniowym stole od niepamiętnych czasów. Obok makowca i sernika zawsze znajdował ważne miejsce wśród świątecznych wypieków. Często pieczemy go również na Nowy Rok. Ulubionych przepisów na keks mamy kilka, jednak ten ucierany na maśle z dodatkiem wanilii nie ma sobie równych: smakuje jak najlepsze belgijskie ciasto maślane i pełen jest orzechów i suszonych owoców(...)moim domu do keksa obowiązkowo zawsze dodaje się: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, suszone śliwki, suszone figi, żurawinę, rodzynki i morele. Czasami dorzucamy również kandyzowane owoce, czy skórkę pomarańczową. Bakalie oczywiście możesz wybrać te, które lubisz najbardziej
Food SquareŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Zapewne planujecie już świąteczne menu. Ja dziś proponuję Wam wspaniały tort pachnący piernikiem i pomarańczą. Gwarantuję Wam, że zachwyci on swym
Smakołyki Asiraczej coś - z resztek . Kiedy rozmrażałam twaróg na sernik, który pokazałam wczoraj, po prostu wyciągnęłam pierwszy z brzegu kawałek stwierdzając, że powinno starczyć. Starczyło, a nawet więcej - trochę zostało. Zamrozić drugi raz nie da rady, wyrzucić nie można, bo to grzech niemalże śmiertelny, coś więc trzeba wykombinować. Tylko co...? Myślałam i myślałam, aż w końcu doszłam do wniosku(...)pomyślałam, że będzie dobrym zwieńczeniem deseru. Całość, choć niewiele ma wspólnego z oryginałem, wyszła zaskakująco pysznie. Kremowy, rozpływający się w ustach serek cudownie kontrastuje z chrupiącą kruszonką, a rabarbarowo-pomarańczowy wierzch nadaje całości wyrazu. Obojgu nam bardzo smakowało, i choć porcje wyszły naprawdę spore, dziś deser jest już tylko wspomnieniem... Polecam wypróbować - to naprawdę jest smaczne! Szklankowy deser sernikowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWitam Kochani :-) . Ale się piękna zima zrobiła, dziś cały dzień śnieżek prószy:-) Fajnie, bo zrobiło się niezwykle klimatycznie, i mimo że jest już po świętach, to
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSeromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje. Seromak Składniki: ciasto(...)puszystą, jasną masę - do masy dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając do uzyskania ponownie jednolitej konsystencji - ucierając, partiami dodawać twaróg, przesianą mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią i skórkę pomarańczową - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać w masę serową - gotową masę serową wyłożyć na masę makową, wyrównać - seromak wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-175 stopni, piec przez
Smakołyki Berenikiwmieszać w masę serową. Masa makowa 250 g suchego niebieskiego maku u mnie KRESTO 400 g różnych bakalii u mnie KRESTO - tarte migdały,morele, żurawina,daktyle,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy itd) pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego 2 łyżki naturalnego miodu spadziowego 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego 2 szklani mleka Opłucz mak, zalej mlekiem,zagotuj(...)upieczeniu nie wyciągamy od razu ,ale uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy mu jeszcze siedzieć 10 minut. Następnie wyciągamy go ,studzimy i wkładamy w chłodne miejsce najlepiej na noc. Sernik z lodówki jest pyszny! Podany z kawą dosmaczoną meksykańskim syropem z agawy , nie ma sobie równych! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnimojprzepisna.pl | Potrójnie musowy jogurtowy torcik truskawkowo-rabarbarowy FIT Kolejna propozycja na ciepłe dni, torcik bez pieczenia z truskawkami i rabarbarem. Torcik zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego
moj przepis naNadchodziła jesień, przychodziła zima i wyczekiwane święta, ale nie pachniało u nas zbyt często korzennie. Stawiałyśmy zawsze na te same ciasta - w imię rodzinnej tradycji. Na stole musiał być sernik z brzoskwiniami , szarlotka , torcik makaronikowy. Jedynym odstępstwem od reguły pachnącym korzennymi przyprawami było Niebo w Gębie . W tym roku postanowiłyśmy nadrobić stracony czas. Ciasta, ciasteczka o korzennym aromacie wyskakują(...)ziarna są dość twarde i dają aromatyczny napar." (Opis: Skworcu). Gorąca Czekolada Nastrojowy Wieczór: "W ysokiej klasy napój czekoladowy o zawartości kakao aż 70%. Dodatek drobnych kawałeczków skórki pomarańczowej i cytrynowej podkreśla smakowe walory napoju i nadaje mu orzeźwiającej nuty. Mieszanka korzennych przypraw nadaje całości niezwykłej głębi i wielowymiarowości . Kakao 70%, Cukier wanilinowy, Skórka cytrynowa, Skórka
Wypisz Wymaluj