trzeba żyć dalej, dlatego przygotowałam sernik, sernik który zawsze będzie mi przypominał tatę, czasami tato potrafił przyjechać na drugi koniec miasta by zjeść chociaż jego kawałeczek. Sernik, delikatny, kremowy i z dużą ilością czekoladowej polewy taki jak lubiłeś tato...specjalnie dla Ciebie : ) Składniki na tortownice 18 cm, na większą podwajamy składniki Spód: 120 g herbatników kakaowych(...)minut, a po tym czasie zmniejszamy grzanie do 180-170 i pieczemy jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu studzimy i chowamy na noc do lodówki. 3. Składniki na polewę czekoladowa (oprócz masła orzechowego !) umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy sernik. Gdzieniegdzie możemy postawić kupki z masła orzechowego i rozsmarować je tworząc esy floresy
Gotowanie...to proste !ulubionymi. Dlatego dzisiaj przepis na domowe jagodzianki – najlepsze jeszcze cieple, prosto z pieca. I tak, jem ciepłe ciasto drożdżowe i nie, nigdy jeszcze nie bolał mnie od tego brzuch :) Jeśli, tak jak ja, uwielbiacie jagody mam dla Was garść jagodowych inspiracji. Mój hit to sernik z jagodami na pysznym czekoladowym spodzie brownie, rewelacyjne domowe b abeczki , muffinki(...)zbyt słodkie – pół łyżeczki cukru. Zgniatamy brzegi i formujemy kulkę. Bułeczki układamy na blaszce łączeniem do spodu. Blaszkę z bułeczkami odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy jagodzianki są w piecu, możemy wykorzystać na zrobienie lukru. Cukier puder mieszamy z odrobiną mleka – lukier powinien mieć konsystencję
CiastkozercyKolejny świąteczny wypiek, jeden z ostatnich w tym roku. Pyszny słodki sernik na piernikowym spodzie z dodatkiem kwaśne i smacznej galaretki żurawinowej. Słodki, kruchy i kwaśny. Ma się ochotę go jeść i jeść. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Piernikowy spód: 300 gram ulubionych pierniczków 60 gram rozpuszczonego masła 1 łyżka przyprawy do piernika Masa serowa(...)formy. Całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i piekę przez 45 minut. Następnie studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żurawinę smażę z dodatkiem cukru przez kilka minut. Galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody. Odstawiam na kilkanaście minut, następnie mieszam z żurawiną. Na ostudzony sernik nakładam galaretkę i całe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Tuż przed
Mango Papajażelatyny owoce Wykonanie sernika: Daktyle zalać wrzącą wodą i odstawić na 15-20 minut. Namoczone daktyle odcedzić na sicie i przełożyć do niedużego naczynia. Do daktyli dodać masło orzechowe - całość zmiksować blenderem na gładką masę. Do masy daktylowej dodać płatki owsiane - wymieszać. Spód tortownicę o średnicy 24-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę daktylową(...)dodać do masy serowej i dobrze połączyć. Masę serową wylać na daktylowy spód, wstawić do lodówki. W gorącym naparze herbacianym rozpuścić żelatynę. Na wierzchu sernika ułożyć owoce, całość zalać lekko tężejącą galaretką herbacianą. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego
kolorowotorcikowozaprezentowała go na swoim blogu Dorota . Ja dodałam do przepisu swoją wariację, jak zwykle z resztą, w postaci biszkoptów, bo nie wyobrażam sobie sernika na zimno bez biszkoptowego spodu. Sernik na zimno 350 g twarogu trzykrotnie zmielonego półtłustego 1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g) 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka żelatyny(...)serce o średnicy ~23cm, wyłożyć papierem do pieczenia bądź folią spożywczą, położyć biszkopt bądź poukładać dowolną ilość biszkoptów i wylać na nie masę serową. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Na koniec ułożyć na zastygniętym serku owoce i zalać tężejącą, schłodzoną galaretką. Po raz drugi odstawić do zastygnięcia galaretki. Przed podaniem udekorować sernik śmietaną ubitą na sztywno z dwiema
Przepysznik - BLW i nie tylkosię rozpuści. Do ubitych jaj dodać stopniowo rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną ze zmielonymi orzechami włoskimi, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Całość dokładnie wymieszać.Masę przelać do formy (fot.1), piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C (termoobieg) przez mniej więcej 20 minut. Odstawić do wystygnięcia.Teraz czas na masę serową. Jaja ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę(...)przesianą mąkę pszenną, roztopione masło oraz sok z 1/2 cytryny.Namoczone rodzynki odcedzić, osuszyć i prószyć mąką, następnie dodać do masy sernikowej. Masę wylać na ostudzony spód ciasta. Wyrównać (fot.2). Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 170°C (termoobieg) na około 50-55 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączyć i otworzyć. Nie wyciągamy sernika z piekarnika! Należy poczekać
Świat Ciastamojprzepisna.pl | Przelicznik foremek – biszkopt waniliowy i kakaowy Podczas pieczenia biszkoptu często mam problem z wielkością formy, ilością jajek i pozostałych składników. Jeżeli i wy macie
moj przepis naS ernik owocowy. Składniki : Spód : 8 dkg cukru 3 dkg mąki pszennej 3 dkg mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg margaryny ( roztopionej
Przepisy i porady kulinarneWczoraj Mama przyniosła z piwnicy ostatnią sztukę dyni. Była olbrzymia! :D Cały dzień gotowałyśmy i piekłyśmy. Powstała zupa z dyni, gęsty krem z dyni, serniczek, a także drożdżówka dyniowa. Pycha! Dynia to świetne warzywo, które można dodać niemalże do każdej potrawy. A jaki jest Wasz ulubiony przepis na dynię? Podsyłajcie linki do do waszych propozycji, jeszcze kawałek dyni mi zostało(...)Pierwszy raz robiłam sernik z tym warzywem. Jest wilgotny, puszysty, rozpływający się w ustach. Ma piękny żołciótki kolor i lekki posmak banan. Pycha! Składniki: - 250 g twarogu półtłustego - 1 mały, dojrzały banan - 0,5 jabłka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka mąki pszennej - 0,5 szklanki puree z dyni - 1 jajko - szczypta proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka słodzika
Zdrowie na języku :P