składa się z części kruchej, piany z białek, dżemu lub konfitur i tyle. Nie miałam przepisu, więc musiałam sobie po swojemu coś wymyślić. Upiekłam więc ciasto kruche z mojego przepisu na sernik gotowany i przełożyłam konfiturą jagodową. Powinnam dać o połowę mniej konfitury ponieważ ciasto wyszło zbyt mokre w środku, ale ogólnie jestem zadowolona :) Składniki: 360 gramów mąki pszennej(...)stopni Ubijamy białka z 1/2 szklanki cukru Połową ciasta wykładamy foremkę Nakładamy połowę ubitej piany z białek Na pianę małą łyżeczką nakładamy konfiturę Następnie na konfiturę nakładamy drugą połowę kruchego ciasta. Ciasto jest na tyle mokre, że ja układam ciasto rwąc je na kawałki Wkładamy do piecyka na 40 minut Kroimy dopiero po wystygnięciu Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.coma.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); SERNIK CZEKOLADOWY Z MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE CZEKOLADOWYM Składniki na kruchy spód: - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2 łyżki kakao - 150 gram mąki krupczatki - 100 gram masła - 50 gram cukru muscovado Przygotowanie spodu: Żółtko roztrzepujemy, dodajemy wody. Masło(...)serowej: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przestudzamy. Wszystkie składniki łączymy. Wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy w kąpieli wodnej, w temperaturze około 160-170 stopni przez 1 godzinę. Sernik przed podaniem musi zupełnie wystygnąć i, najlepiej, zostać schłodzony w lodówce. Voila! Ps. Nie próbujcie się zabierać do niego wcześniej, po podobnie do mnie, zmasakrujecie mu wierzch :) Smacznego
Życie zamknięte w smakuKrucho, miękko, delikatnie i bardzo, bardzo smacznie, czyli małe kłamstwo w kuchni, SERnik bez sera :D Składniki (duża blacha): Ciasto kruche: 3 szklanki mąki (500 g) 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 250 g margaryny 5 żółtek smalec do posmarowania blachy Masa: 3 x 400 g śmietany 18% 2 budynie śmietankowe
Malinowo w kuchniPrzepis na sernik pochodzi ze strony mojeciasto.pl z przepisu Kasia bo to twoje ciasto. Sernik jest bardzo puszysty i pyszny.Składniki:ciasto kruche: 100 g margaryny,100 g cukru pudru,225 g mąki,1 jajko,masa serowa:1 kg sera twarogowego,150 g margaryny,200 g cukru,7 jajek,1 budyń waniliowy,1 łyżka mąki ziemniaczanej,szczypta soli(...)dodaj do masy serowej. Wciąż miksując dodawaj budyń i mąkę ziemniaczaną.3. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą. Przełóż na kruchy spód, piecz przez godzinę i 10 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik wystudź i polej polewą z czekolady (możesz posypać posiekanymibakaliami
Aga w kuchniblogach królują jagodzianki i ciasta z truskawkami. Ja zaś się dzisiaj wyłamuję i piekę czekoladowy styropian. Oryginalny styropian smakuje jak sernik, ten smakuje jak czekoladowy sernik z posmakiem kokosów. To kruche ciasto dodatkowo uzupełniłam konfiturą wiśniową. Upieczcie i wydajcie opinię co sądzicie o tym cieście? Ja z czystym sumieniem mogę to ciasto polecić. Możecie też zainspirować się innymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSeromakowiec (seromak) to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne, soczyste, kremowe ciasto na kruchym spodzie, którego jedną część stanowi makowiec, a drugą sernik. Jest naprawdę pyszne, polecam! Składniki na seromakowiec: na formę o wymiarach 28x40 cm KRUCHY SPÓD: 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 30 g cukru pudru 110 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 żółtka(...)zanadto nienapowietrzona . Tak przygotowana masę serową delikatnie wylewamy na podpieczony makowiec, wyrównujemy wierzch i pieczemy kolejne 40-45 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Jeśli sernik zbyt szybko się rumieni ciasto przykrywamy folia aluminiową. Upieczone ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 10 minut, po tym czasie wyjmujemy i całkowicie studzimy. POLEWA CZEKOLADOWA
Rozpustne gotowanieDelikatny jak puch, na kruchym podpieczonym spodzie z pianką z białej czekolady, smakuje coraz lepiej z każdym kęsem. Serniki bym mogła piec codziennie, zawsze mnie zachwycają, należą do najbardziej u mnie lubianych ciast. Kiedyś o nich książkę napiszę…obiecuję ! Spróbujcie upiec, to wcale nie trudne….. Składniki: Ciasto kruche: 30 dag mąki pszennej 20 dag masła 12 dag cukru(...)jajek 1 torebka budyniu śmietankowego Pianka z białej czekolady: ½ litra śmietany kremówki 2 tabliczki białej czekolady 50 g startej białej czekolady lub wiórek czekoladowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche: Mąkę wymieszaj z cukrem, wbij jajko, dodaj żółtko, oraz posiekane zimne masło, całość zagnieć tak, aby powstała jednolita kula ciasta. Wylep lub rozwałkuj dno wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30
Wanilia i Kardamonminimum 4 godziny powinniśmy masło i jajka wyjąć z lodówki. Ciasto ucierane łączymy głównie z dowolnymi owocami oraz często na wierzch posypujemy kruszonką. Kruszonka to nic innego jak ciasto kruche. Zostawiam wam tu dwa przepisy na ciasto ucierane: z owocami i malinami . Obydwa szykowałam identycznie, ponieważ jest to mój sprawdzony i niezawodny przepis na ucierane, które zawsze wychodzi. Pieczemy standardowo(...)razie wpadki, czyli przesuszenia, otrzymasz po prostu ciasto czekoladowe. Następnie przejdź do ciast bez pieczenia i zmierz się z ciastem czekoladowym . A później próbuj dalej: ciasta kruche, ucierane i biszkoptowe. Drożdżowe, serniki i bezy zostaw sobie na koniec. 2. POTRZEBNE SPRZĘTY Jeżeli przebrnęłaś/przebrnąłeś przez pierwszą część to prawdopodobnie jesteś już zdecydowana na jakieś ciasto. Teraz kilka informacji
RelaxtimePokazały się truskawki w sklepie, więc u mnie jako pierwsze z nimi ciasto jest tarta. Pyszne kruche ciasto i ser o smaku wanilii z orzeźwiającymi
Wypieki ReneZrobiłam ten sernik na Dzień Kobiet. Zamiast kruchego ciasta, ułożyłam na spód formy herbatniki. Posmarowałam je nutellą i na to wylałam masę serową :) Na wierzch posypałam pokruszone herbatniki, które mi zostały. Tak powstał szybki i całkiem nie zły serniczek :) Wszystkim smakował. Myślę, że Wam też posmakuje :) Piekłam w blaszce 24 cm na 34 cm. Składniki: 1 kg sera(...)rozsmarować. Na tak przygotowany spód wyłożyć masę serową i wyrównać powierzchnię. Herbatniki które pozostały pokruszyć na drobne okruszki. Okruszkami posypać wierzch sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do przestudzenia
Agusiowe smakołykiprzepyszny i śmiem twierdzić, że to jeden z lepszych serników z owocami jakie dane mi było próbować. Zdecydowanie trafia do pierwszej 3 w tej kategorii:) Sprawdzi się na różne uroczystości rodzinne, ale i bez okazji warto sobie dogodzić takim smakiem. Jestem przekonana, że gdy tylko go spróbujecie, pokochacie ten sernik do tego stopnia, że będziecie robić go nawet(...)podrzućcie mi je na ewa@smakinatalerzu.pl z przyjemnością utworzę na blogu Galerię Potraw Zaglądajcie do mnie nadal, bo mam dla Was jeszcze mnóstwo wypróbowanych pyszności! Spód: 200 g kruchych ciastek 50 g masła Sernik: 500 g twarogu sernikowego (u mnie Wieluń) 500 g serka mascarpone skórka otarta z jednej cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. drobnego cukru
Smaki Na Talerzusernik zagościł na naszym stole. Nie przepadam za sernikami na zimno ale ten jeden jedyny podbił moje serce. Jest bajecznie pyszny, powiem tylko tyle :) Sernik jagodowy na zimno, na kruchym spodzie masa serowa: 140 g mrożonych jagód 500 g mielonego sera twarogowego 250 g mascarpone niepełna szklanka śmietany kremówki 120 g cukru pudru 80 ml cukru(...)przekładamy na masę serową. Wyrównujemy i znowu chłodzimy. Drugą porcje jagód wkładamy do rondelka razem z cukrem i sokiem z cytryny, przesmażamy tak by powstała dość gęsta polewa do sernika
Dzieje kuchennej Wiewiórypewno pyknie. Jeśli nie z mirabelkami to z innym kwaskowatym owocem (jak w oryginalnym przepisie, latem maliny... działa mi to na wyobraźnię, nie powiem). WANILIOWY SERNIK Z MIRABELKOWYM MUSEM Na spód 150g kruchych ciastek (u mnie bardzo waniliowe Cookies on Tour) 50g masła Na masę 500g sera na sernik 2 jajka rozmiar L 100ml śmietanki kremówki 150g drobnego
les mirabellesFantastyczny sernik na zimno z borówkami amerykańskimi na kruchym spodzie herbatnikowym przygotowany na bazie serków homogenizowanych , może stanowić świetny deser lub podwieczorek. .Prostota wykonania sernika , mała pracochłonność a co najważniejsze obłędny smak jest jego główną zaletą. składniki na tortownicę 23 cm 200 g herbatników 50 g margaryny 3 opakowania serka homogenizowanego po 200 g 2 łyżki cukru pudru
Smakowite Daniaktóra sprawia, że sernik smakuje trochę jak delicje pomarańczowe.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 18cm z podwyższonym brzegiem, lub nieco niższy - w tortownicy o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy z musem pomarańczowymSkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej2 łyżki (20g) kakao50g masła3 łyżki (30g) cukru pudru3 łyżki zimnej wodymasa serowa 400g gęstego twarogu z wiaderka90g gorzkiej czekolady (użyłam gorzkiej(...)uzyskania masy o jednolitym kolorze - masę serową przelać do tortownicy na ostudzony spód z ciasta kruchego, wyrównać i wstawić do piekarnika- piec 70-80 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY
Smakołyki Bereniki