Dziś zaskoczyłam domowników sernikiem ale takim oszukanym. Sernik na bazie mascarpone i jogurtu typu greckiego to puszysty i smaczny serniczek. Podczas pieczenia przeżyłam lekki stres bo sernik bardzo podrósł i już myślałam, że wypłynie. Ale udało się i uniknęłam katastrofy. Dlatego radzę Wam albo zrobić podwyższenie z papieru do pieczenia albo użyć formy o średnicy
Ewa w kuchnidodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon
Cooking for Emilydodatkami, w konsystencji gęstego, kremowego twarożku – bardzo mi w tej formie przypomina francuski fromage frais, którym zajadałam się mieszkając we Francji. Można go też użyć do serników. Emilka bardzo polubiła jogurt w tej formie, zajada się takim z lodówki i mówi, że smakuje jak lody. Ona lubi bez dodatków, ja lubię coś dorzucić. A jako, że jest sezon
Cooking for EmilyCzas truskawkowy, czerwiec, więc nie może zabraknąć ciasta na zimno a jeżeli jest jeszcze całkiem fit to czemu nie. Dziś najdłuższy dzień, najkrótsza noc więc delektujmy
Moje Małe Czarowanieszklanka cukru 3 łyżki wody 1/2 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 1 łyżka spirytusu Masa serowa: 1 kg sera na sernik 125 g masła 3 jajka 2 opakowania budyniu śmietankowego 1,5 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego Biała polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 2-3 łyżki słodkiej(...)połączą się ze sobą. Zestawiam z palnika, wsypuję mleko w proszku i mieszam rózgą by nie było grudek. W razie konieczności polewę rozcieńczam słodką śmietanką lub jogurtem naturalnym. Polewą smaruję wierz przestudzonego sernika. Całość odstawiam, najlepiej na całą
Ciasteczkowy Potwórzniknęło za szybko. Dzięki jogurtowi jest lekkie i puszyste. Jeśli chcecie aby było wyższe wystarczy użyć mniejszej formy. Ciasto robi się szybko, potem 45 minut w piekarniku a potem to już trzeba chwilę poczekać aż ostygnie bo lepiej smakuje jak jest schłodzone. Ale ciepłe z lodami też można podać. Dla mnie to taki sernik bez sera jeśli takowy
Moje Małe CzarowanieJako ogromne fanki serników wreszcie nadszedł czas aby wypróbować swoich sił w klasycznym serniku baskijskim! Oczywiście dodałyśmy coś od siebie np. ksylitol zamiast cukru oraz jogurt skyr i wyszło bardzo smacznie 😄 Jest to kawał kremowego sernika dla wszystkich sernikożerców 😍 Składniki (śr: 22cm): -540g serka kremowego typu Philadelphia -300g jogurtu typu skyr -300g śmietany(...)laskowych Nutura 1. Serek, jogurt, ksylitol, jajka zmiksować razem do połączenia składników i rozpuszczenia ksylitolu. 2. Dodać sól, wanilię i skórkę z cytryny (my nie dodałyśmy ale na pewno damy następnym razem aby orzeźwić smak) oraz śmietanę. Miksować do połączenia składników. 3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia od wewnątrz (dół i boki ponad rant bo sernik bardzo rośnie
Candy Pandaskolejności), wyszedł mi zatem tradycyjny obiad od początku do końca. Składniki na tortownicę o średnicy 32 cm Spód: 1/2 kostki margaryny duża paczka herbatników sernik: 700 g gęstego jogurtu naturalnego 250 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny mus: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie: Herbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy(...)pudru oraz jogurtu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy ją stopniowo do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy będzie gotowa masa przelewamy ją do formy. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Truskawki myjemy obieramy z szypułek i miksujemy na mus. Gdy galaretka będzie chłodna należy dodać do niej mus i wlać całość na sernik. Ciasto trzymam
ciastkarnia na kruchym spodzieSkładniki: sernik 1 opakowanie, mleko 3,2% 500 ml, jogurt gęsty 300 ml/truskawkowy, pierniczki glazurowane 300 gram, mięta świeża siekana 2 gałązki, truskawki świeże 25 dag, galaretka poziomkowa 1 opakowanie sernik w proszku z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, dodać zimne jogurty, takie 2 gałązki świeżej mięty pałką blendera zmiksować tyle, aby mięta się rozdrobniła
W Mojej Kuchni Lubięzastygać, masę z mleczka wylewamy na masę z galaretki. Dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia. Dekorujemy owocami, miętą i mąką kokosową. Smacznego! Artykuł Sernik na zimno z jogurtu z pianką kokosową pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong
Be Fit Be Strongpołączenie mango z miodem było dosyć ryzykownym pomysłem - mogło być słodko, bardzo słodko, aż za słodko. Dodatek jogurtu greckiego zrównoważył jednak całość, a uzupełnienie w postaci pszczółek z marcepanu tylko zachęca do jedzenia :) Spód: 300 g ciasteczek 3/4 kostki rozpuszczonego masła Sernik: 400 g zmielonego twarogu 200 g śmietany 18% 3 jajka szklanka cukru pudru dojrzałe mango 2 łyżki(...)Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody - najlepiej odstawić do napęcznienia przez 15 minut, a dopiero potem pozbyć się grudek. Łączymy ją następnie z jogurtem greckim oraz miodem, wykładamy na wierzch wystudzonego sernika. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby polewa dobrze stężała. Masę marcepanową zagniatamy z odrobiną żółtego barwnika, najlepiej robiąc to w gumowych rękawiczkach, żeby potem
sama złodyczMONTE Sernik czekoladowy z sera twarogowego, z dodatkiem deserów a'la Monte. Czytaj więcej >> 6) SERNIK DYNIOWY Delikatny i puszysty sernik z serka mascarpone i jogurtu greckiego, z dodatkiem puree z dyni, na cienkim biszkoptowym spodzie. Czytaj więcej >> 7) TOFURNIK Wegański sernik z tofu na spodzie bananowo-daktylowym z płatkami owsianymi. Smakuje
Kuchnia MagdaLenysmaku opcjonalnie 400 - 500 ml gęstej śmietany, jeśli chcemy uzyskać bardziej tłusty ser opcjonalnie ulubione zioła lub przyprawy (jeśli nie zamierzamy wykorzystać go np. do sernika lub naleśników) ewentualnie oliwa do dekoracji Przygotowanie Jogurt wymieszać z przyprawami i ziołami (ewentualnie także ze śmietaną) lub pozostawić bez dodatków, doprawić do smaku solą i ponownie dokładnie wymieszać. Sitko wyłożyć kilkukrotnie złożoną gazą(...)mierze zależy także od jakości i gęstości użytego jogurtu, dlatego podajemy go w przybliżeniu jogurt typu greckiego - 2-6 godzin ser przypominający nasze serki homogenizowane - 8-16 godzin średnio gęsty ser do przygotowywania past serowych lub smarowania pieczywa- 12-30 godzin gęsty ser do serników i wypieków - 36-48 godzin ser do pikantnych pierogów, fatayer lub do marynowania w oliwie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata