sernik gotowany - 5074 przepisów (strona:259/339)

Lemon curd 153

Wspaniały krem cytrynowy. Nieoceniony w domowych wypiekach. Świetnie smakuje solo, jako wypełnienie tart czy tartaletek, komponuje się wspaniale z sernikami, biszkoptami, bezami, naleśnikami… Znają i kochają go chyba wszyscy. Pamiętam jak mój mąż zakupił kiedyś mały słoiczek i wszyscy się nim w domu zachwycaliśmy. Niestety, tani nie był… Wówczas nie sądziłam jednak, że w tak prosty sposób(...)średniej mocy (w przypadku obu kremów warto przygotowywać je dłużej, w niższej temperaturze, tak żeby z jajek nie zrobiła się jajecznica). Od momentu zagotowania, mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze chwilę, do zgęstnienia (krem zgęstnieje jeszcze bardziej po wystudzeniu). Przelewamy do wyparzonego słoiczka i wkładamy do lodówki (można przechowywać przez około 2 tygodnie). Wersja II (około 240 g): 2 jajka

Smaki Na Talerzu
Dyniowa kostka z cytrusami ( bez glutenu) 157

łatwo. W kuchennej szafce znalazłam jeszcze resztki kukurydzianej mąki, toteż pomyślałam, że będzie pasować do wyrazistego miąższu dyni. Wiecie co jest najdziwniejsze?... Z faktury ciasto przypomina bardziej dobrze upieczony sernik, a jeszcze dziwniejsze jest to, że w smaku równie bardzo go przypomina. Oczywiście nie ograniczyłam się do samej dyni, i postawiłam na smaki już wcześniej przetestowane, choć nie omieszkałam(...)czekoladowa  Wykonanie :  1. Dynie obieramy, usuwamy pestki. Kroimy na 5 cm kostki. Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z pomarańczy .Zalewamy dynię i wstawiamy na mały ogień . Gotujemy do miękkości pod przykryciem. U mnie trwało to ok. 15 minut. Po 10 minutach odparowujemy płyn by później uzyskać gładkie pure. Studzimy.  2. Przestudzoną dynię blendujemy z miękkim masłem

vaniliowoczekoladowa
Seromakowiec 206

ochotę na sernik i makowca zarazem? 😁 Dzisiaj zachęcam do upieczenia seromakowca na kruchym cieście. Ciasto jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale w każdym kolejnym dniu - o wiele lepiej smakuje. Spód możecie przygotować dzień wcześniej. Składniki na formę 20 x 40 cm: kruchy spód 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 kostki masła (150 g) 1 żółtko + 1 całe jajko(...)przełożyć rozwałkowane ciasto. Całość nakłuć widelcem i piec 10 minut w 200ºC. W międzyczasie przygotować masę makową : mak przesypać do rondelka, zalać wodą (tak, aby była ponad mak) i gotować około 30 minut na małym ogniu. Mak ostudzić. Następnie dwukrotnie zmielić na małych oczkach. Do maku dodać roztopione masło, posiekane bakalie, wbić całe jajka i cukier puder. Za pomocą łyżki

Ugotować
Wegeburgery z kaszą jaglaną 83

mojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis

moj przepis na
Wegeburgery z kaszą jaglaną 84

mojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis

moj przepis na
Wegeburgery z kaszą jaglaną 113

mojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis

moj przepis na
Wegeburgery z kaszą jaglaną 189

mojprzepisna.pl | Wegeburgery z kaszą jaglaną Nadal nie mam zbyt dużej ochoty na miesne potrawy więc kolejna propozycja na „vege” obiad. Tym razem burgery. Przepis

moj przepis na
Wiosenna szarlotka z budyniem na łaciatym biszkopcie 141

znudzą i pasują na każdą okazję - sernik i szarlotka. Pomysł na kolejną wersję szarlotki zrodził się niedawno przy okazji Wielkanocy i postanowiłam go w końcu zrealizować. Mamy serniki pieczone i te na zimno, a ciasta z jabłkami głównie występują w tej pierwszej wersji. Ta propozycja jest trochę inna, lekka i świeża, w sam raz na wiosnę :) Wiosenna szarlotka(...)budyniowa: 1 duży budyń Delecta 3 łyżki ksylitolu 750 ml mleka Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu - w cześci mleka rozpuścić proszek budyniowy i dodać ksylitol, mieszankę wlać do gotującego się mleka. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Jeszcze ciepły wylać na upieczony biszkopt i odstawić na około pół godziny. Warstwa jabłkowa: 1 duży słoik domowego musu jabłkowego

FitKot
Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi 222

Dorsz w sosie z pomidorkami koktajlowymi to proste, a zarazem wykwintne danie. Odpowiednio połączone składniki stworzą niepowtarzalny smak tej potrawy. Nie wiem czy wiecie, ale ryba

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piękno i styl – tace Madame Binier. I kilka pysznych przepisów. 195

Jeśli cenicie sobie oryginalne, piękne, stylowe produkty, które wspaniale wzbogacą każde wnętrze, a korzystanie z nich będzie czystą przyjemnością zachęcam Was do zapoznania się z ofertą

Słodkie okruszki
Jajka w panierce – panierowane jajka faszerowane 57

wielkanocnego stołu. Składniki: 500 g szparagów 4 jajka 1 cebula 1 łyżka musztardy 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku Szparagi gotujemy na parze przez około 10 minut. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. W misce mieszamy musztardę, miód i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy szparagi(...)garnku gotujemy jajka przez około 10 minut. Następnie studzimy i obieramy. Jajka zanurzamy w barwnikach przez około 15 minut, a następnie suszymy. Jajka z awokado i pomidorem Ta potrawa to idealne połączenie smaków i kolorów. Składniki: 4 jajka 1 awokado 1 pomidor 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Jajka gotujemy

Via Gusto
Orzechowo kokosowe ciasto z kaszą bez pieczenia 92

sernikach są to moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze brzuchy na full, dzięki czemu raz, że spożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze(...)dosłodzić wedle uznania polewa ▪ 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: 1. Składniki na spód blendujemy do połączenia i wykładamy spód formy (24). Wsadzamy do zamrażarki. 2. Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem. Gotujemy 2 szklanki mleka i wsypujemy kaszę. Pod koniec, gdy kasza wchłonie cały płyn, dolewamy resztę mleka, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i dosładzamy. Gotujemy jeszcze parę minut co chwilę mieszając

zdrowo i aktywnie
Orzechowo kokosowe ciasto z kaszą bez pieczenia 116

sernikach są to moje jedne z ulubionych. Nie wiele osób wie, że nadaję się ona do tworzenia takich słodkości i że użycie żelatyny tak jak w przypadkach serników jest zbędne. Kawałek tego ciasta napełni Wasze brzuchy na full, dzięki czemu raz, że spożyjecie jedną z najcenniejszych kasz, to jest w towarzystwie innych zdrowych składników. Wtedy i sumienie będzie spokojniejsze(...)dosłodzić wedle uznania polewa ▪ 100 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: 1. Składniki na spód blendujemy do połączenia i wykładamy spód formy (24). Wsadzamy do zamrażarki. 2. Kaszę jaglaną płuczemy wrzątkiem. Gotujemy 2 szklanki mleka i wsypujemy kaszę. Pod koniec, gdy kasza wchłonie cały płyn, dolewamy resztę mleka, wiórki kokosowe, kakao, masło orzechowe i dosładzamy. Gotujemy jeszcze parę minut co chwilę mieszając

Zdrowie i pysznie na talerzu
Krajanka makowa-makowa panienka 955

moja koleżanka napisała na FB, że Szwedzi nie wiedzą co tracą jeśli jeszcze nie jedli makowca. Uwielbiam tradycyjny makowiec drożdżowy . Jest to ciasto, które u mnie zawsze konkuruje z sernikiem. Jak mam ochotę na obydwa to piekę seromak . Krajanka makowa Składniki: prostokątna forma 32 cm x 25 cm Spody makowe 200 g maku, zmielonego i suchego 100 g zmielonych migdałów(...)masę makową. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij ciasto i ostudź. Ugotuj dżem z żurawiny, wody i cukru. Gotuj przez 25 minut. Dżem będzie naturalnie gęsty. Jeśli będzie za bardzo gęsty dodaj więcej wody. Ostudź. Przygotuj krem. Wlej połowę mleka do garnka. Wymieszaj żółtka z cukrem i ziemniaczaną mąką

codojedzenia
Pasta brokułowo-serowa 146

feta Pieprz listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Pasta brokułowo-serowa'; listonic_content='1 brokuł 1 ser feta Pieprz'; document.write(" "); Brokuła myjemy, odcinamy korzeń i gotujemy do miękkości. Ugotowanego brokuła rwiemy na mniejsze części i umieszczamy w misie malaksera. To samo czynimy z serem. Miksujemy i dopieprzamy do smaku (ser feta sprawia, że pasta jest wystarczająco słona). Gotowe(...)moment, a z jednego brokuła i jednego serka wychodzi jej naprawdę sporo – wystarcza na kilka dni. W związku z zapowiedzianą wizytą gości, zrobiłem tę pastę gdzieś pomiędzy sosem pomidorowym, sernikiem (oba przepisy są już na blogu), karkówką (napiszę o niej w najbliższych dniach) i obiadem. Można? Można

Proste-przepisy.pl

Proponowane wyszukiwania