spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie(...)się szczęśliwą posiadaczką nowego piekarnika Electrolux z funkcją PlusSteam i dopiero, tak na prawdę, poczułam przyjemność z pieczenia! Poniżej przedstawiam jego najważniejsze zalety: Funkcja PlusSteam wykorzystuje parę , aby nadawać domowym wypiekom wspaniały kolor, lśniącą i bardziej chrupiącą skórkę, a także doskonałą, delikatną konsystencję. Wystarczy odrobina pary, aby osiągnąć zachwycające rezultaty – wyjątkową soczystość wewnątrz potrawy, a na zewnątrz chrupiącą, złotą
karmelowyZasadniczo ten serniczek miał być zdecydowanie bardziej nawydziwiany, ale we własnej 9m kuchni zgubiłam paczkę kakao a że za oknem zimno, smogowo i przenikliwie, to sklep
Kate's Kitchenpożywna pasta - idealna do kanapek na śniadanie! Wielkanoc tuż za rogiem. Już mnie żołądek kłuje na myśl o tych wszystkich świątecznych frykasach ;) Jednak zanim zabierzemy się za spożywanie mazurków, serników, pasztetów, białej kiełbasy i reszty wielkanocnych pyszności, trzeba jeszcze przetrwać ścisły post w Wielki Piątek . Jest okazja żeby wtrącić wtedy rybkę na śniadanie w postaci pasty kanapkowej . Żeby smarowidło trzymało(...)przyprawić do smaku, dodać jogurt naturalny oraz sos czosnkowy. Wymieszać do dokładnego połączenia składników. Odstawić pod przykryciem na 30 minut do lodówki, aby całość dokładnie się „przegryzła”. Zajadałam z domowym chlebem z naczynia żaroodpornego. Wybór przepisów na własnoręcznie wykonane pieczywko poniżej: Chleb z żurawiną z naczynia żaroodpornego Cebulowy chleb z naczynia żaroodpornego Chleb z garnka z jagodami goji Chleb
Grunt to przepis!Niektórzy mówią, że to ciasto, inni że sernik, a jeszcze inni, że to po prostu chatka Baby Jagi/ Puchatka. Wbrew wszystkim i wszystkiego, trzeba przyznać, że robi wrażenie ;) W szczególności na dzieciach. Jedzona była już za czasów PRL-u. Na pewno wielu z Was pamięta ją z dzieciństwa! Chatka nie wymaga pieczenia, robi się ją błyskawicznie. Polecam(...)błyszczącej polewy. Lekko przestudzić. 4. Chatkę polać ½ polewy, schłodzić do zastygnięcia. Następnie ciasto polać resztą polewy i ponownie schłodzić (chatkę można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi). Smacznego! Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka
Nastoletnie WypiekanieSerniczki z białą czekoladą i bakaliami to małe słodkie babeczki, idealne jako poczęstunek dla gości w czasie nadchodzących świąt. Łączą w sobie smak cynamonu i różnorodnych
Smakołyki BerenikiZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tyle już lat prowadzę tego bloga, a właściwie się w ogóle nie znamy. Pomyślałem więc, że napiszę kilka słów o sobie, zawsze to jakoś tak milej
Marder&Marder ManufactureMakarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Truskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych
mojewypiekiinietylkoWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, bardzo mięciutkie ciasto drożdżowe z serem i żurawiną. Znacie już pewnie moją miłość do
Rozpustne gotowanieOparta o parapet, z przyklejonym nosem do szyby, wpatruj się w dwie wrony tańczące na podwórku. Stroszą piórka, niczym wojownicy szykujący swe miecze do walki. Nie
W kuchni Karmel-itkiTakie są moje Zalipianki." - tak opisuje swój lokal jego właścicielka Ewa Wachowicz. Jako czekadełko pojawią się na naszym stole podpłomyk z czarnuszką, jest świeżutki, chrupiący i pyszny. Towarzyszy mu domowy chleb upieczony na drożdżach oraz pasta z fasoli i smalec ze skwarkami. Początek naszej kolacji zapowiada się smakowicie. Kolejno zamawiamy: krem z kiszonego ogórka ze śmietanką (19 zł) - zupa jest(...)ostra czerwona cebula, której się nie da zjeść. Straszny misz masz... sałatka robi wrażenie dania zrobionego "na winie", czyli co mi się nawinie pod rękę, to wrzucam na talerz, sernik krakowski z sosem wiśniowym (18 zł) - sernik jest bardzo dobry, delikatny i kremowy, zastanowiło nas tylko jakim cudem w środku są bardzo wyczuwalne kryształki grubego cukru? Do picia
Kulinarne przygody Gatity