które nie wyobrażają sobie świąt bez keksu na stole. Czy u Was też tak jest? P.s. Szukając innych prostych wypieków koniecznie zajrzycie do działu ciasta (klik) . Znajdziecie tam serniki, babki, ciasta czekoladowe, ciasta z owocami i wiele innych. Polecam. A wracając do przepis na mój prosty keks – jak go przygotujecie, to koniecznie napiszcie mi jak Wam smakował(...)Ciasto przekładamy do foremki – najlepiej keksówki (ja tym razem użyłam foremkę Stella) Uwaga! Bez względu na zastosowaną foremkę ciasto nie powinno sięgać wyżej niż do 3/4 jej wysokości. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Rada! W połowie pieczenia można naciąć
Słodkie okruszkiFiladelfia” – bez pieczenia (przepis TUTAJ ). Truskawkowo-śmietankowe ciacho na chrupiącym spodzie z nutelli…niebiosa w ustach Jest to bajeczny deser o dwóch uzupełniających się smakach, delikatnie słodkim i lekko kwaskowym, które świetnie ze sobą współgrają i tworzą rewelacyjny efekt końcowy. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i co najważniejsze nie wymagające pieczenia! Polecam serdeczne, efekt (zarówno(...)cukru), lekko kwaskowata za sprawą malin, co świetnie komponuje się ze słodkim kremem z mascarpone :)) 9. Ciasto „3 bit” (przepis TUTAJ ). Łatwe i szybkie ciasto bez pieczenia o smaku karmelowym. Nie znam chyba nikogo kto byłby w stanie się mu oprzeć. Polecam! 10. „Domowy kopiec kreta” (przepis TUTAJ ). Jedno z najpyszniejszych ciast
Blog z ApetytemDrodzy moi dzisiaj mam dla was niezwykle lekki,puszysty i pełen smaku sernik. W zasadzie podobnie jak poprzednim razem ( przepis tutaj ) przygotowany został na kanapkowym
vaniliowoczekoladowatowarzystwie sernika tysiąca smaków, który znajdziecie W TYM MIEJSCU , stąd znalazł się na zdjęciach. Przejdźmy do Pani Walewskiej Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - pół szklanki cukru pudru - torebka mała cukru wanilinowego -200 g masła -6 żółtek - pół łyżki kwaśnej śmietany 18% Składniki na bezę: - 8 białek
Z Kuchni Do KuchniDzisiaj prezentujemy Wam kolejny przepis na lekki i pyszny zimny deser z truskawkami. Tym razem jest to jogurtowiec z musem truskawkowym , który przygotowaliśmy w ten weekend
niecodziennikparyPieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. 5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie na pół litra mleka każdy i bez
Izabelawkuchnismakowała dymem, a duet pieczony czosnek i ziemniak był idealny. Po obiedzie oczywiście przyszedł czas na deser! Do pysznej kawy zamówiłyśmy obłędny tort bezowy z musem cynamonowym i orzechami laskowymi (19 zł). Porcja była ogromna, ale jakoś wspólnie dałyśmy jej radę, żal było zostawić na talerzu. Drugim deserem był sernik z białą czekoladą, włoską bezą i boskim sosem wiśniowym
Kulinarne przygody Gatitymasę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Polewa: Po wystudzeniu przygotowujemy(...)Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce
VioletoweKucharzenieniego żółtka oraz pozostałe składniki ciasta kruchego (tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy oraz kakao) i dokładnie całość wymieszaj. Gotowym ciastem wyklej dno i boki tortownicy. Wylepiając brzegi formy warto stworzyć pofalowany brzeg – sernik po upieczeniu będzie ładnie wyglądał. Kolejnym etapem przygotowania tego sernika jest masa serowa. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na połówki. Jeśli(...)piecz przez mniej więcej 1,5 godziny. Ciasto będzie gotowe, gdy wbity w nie drewniany patyczek, po wyciągnięciu nie będzie obklejony ciastem. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, aby ostygł, a następnie odstaw go na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc). Tak przygotowany sernik można udekorować polewą czekoladową. Chociaż bez polewy też jest bardzo
blog.moje-pasje.infomały szczegół. Na Wielkanoc obok sernika ( tutaj sobie wybierzcie ) obowiązkowo piekę dwa rodzaje babek majonezowych: babkę jasną z cytrynowym lukrem i babkę kakaową z majonezem i polewą czekoladową, obie znikają zaraz po rozkrojeniu. Te ciasta pełnią też rolę dekoracyjną wielkanocnego stołu. A można je upiec w ostatniej chwili, gdyż zajmuje to tylko trzy kwadranse bez obawy, że nie wyjdzie(...)babka majonezowa z polewą czekoladową : składniki: ½ szklanki mąki ziemniaczanej ½ szklanki mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao ¾ szklanki cukru 4 jajka 4 kopiaste łyżki majonezu 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 100 g czekolady + 50 ml śmietanki 30% (rozpuścić w kąpieli wodnej) lub polewa czekoladowa wg tego przepisu czekoladowe jajeczka i złote perełki Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoże się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jagodową
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśmietanfix - 150 g cukru pudru - 2 łyżki Oreo rozdrobnionych w blenderze - 2 sztuki całych Oreo Sposób wykonania : Blaszkę 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i owijamy szczelnie folia aluminiową. Spód - mieszamy rozdrobnione ciastka bez masy (masę zostawiamy do sera) z roztopionym masłem, konsystencja przypomina mokry piasek, wykładamy równo spód blaszki ,ugniatamy i wstawiamy(...)mieszamy łyżką . Wylewamy masę serową do tortownicy . Wstawiamy do piekarnika do blaszki z wodą ,zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 90 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, jak ostygnie najlepiej jak wstawimy sernik na noc do lodówki . Przed podaniem udekorujemy masą z bitej śmietany wymieszanej z cukrem i śmietanfixem i ciastkami. Smacznego
Wypieki Renetruskawkami i galaretką. Delikatny w smaku , idealnie kremowy, nie przesadnie słodki, łatwy, szybki, tani i mega mega smaczny! To taki wegański sernik, któremu nikt się nie oprze. Jest bezglutenowy, z małą ilością kalorii i bez laktozy, dzięki czemu śmiało mogą zajadać go osoby będące alergikami lub na diecie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20-22 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie(...)wcześniej namaczamy, odsączamy, dodajemy orzechy, olej kokosowy, kakao i 2 łyżki wody – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładką masę. Tak przygotowaną wylepiamy tortownicę wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wstawiamy do lodówki. MASA: Dwukrotnie wypłukaną kaszę zalewamy mlekiem kokosowym z dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem
Ostra na Słodkomasę serową przelewamy na spód. Piekarnik zmniejszamy do temperatury 120*C (bez termo obiegu). Na dnie piekarnika ustawiamy foremkę z wrzątkiem. Wyżej wstawiamy tortownicę z ciastem. Ciasto pieczemy przez 60 minut. Po tym czasie z piekarnika wyjmujemy blaszkę z wodą oraz włączamy termo obieg. Pieczemy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach. Polewa: Po wystudzeniu(...)Białą czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietanę i energicznie mieszamy do połączenia się składników. Gotujemy na para około 5 minut. Przelewamy jeszcze ciepła na wierzch sernika, wygładzamy. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Sernik chłodzimy kilka godzin w lodówce
VioletoweKucharzenie