pozwoliłyśmy dziś sobie na sporą rozpustę. Jako że uwielbiamy serniki (trochę ich na blogu już jest) kolejny raz właśnie on będzie głównym bohaterem naszego wpisu. Sernik z tłustego twarogu z białą czekoladą, do tego figi pokrojone plastry zdobiące jego wierzch. Kawałek takiego "grzechu" polany pięknie bursztynowym i przede wszystkim bardzo smacznym golden syrupem zaspokoi głód na słodycze nawet(...)rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni. Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku i po każdym dokładnie miksujemy masę. Na koniec
Symfonia SmakówWitajcie po Świętach! Zima zaczęła się na dobre, więc trzeba sobie troszkę poprawić humor lekkim deserem z owocami. Takie serniczki robię często w lecie ze świeżymi
Healthy food explorerSernik z zieloną herbatą matcha chodził za mną już od dłuższego czasu. Matcha to sproszkowana zielona herbata. Jedna ze zdrowszych. Tak, tak. Są zdrowe i
KucharzycaPołączenie bananów i sera to super pomysł! Niecodzienny smak, z dodatkiem sezonowych owoców zachwyci każdego. Dodatkowo ciasto zaliczamy do kategorii FIT. Przygotowanie: 25 minut Pieczenie
Zdrowie i pysznie na talerzuCiasto cielak, sernik Isaura, murzynek z sernikiem, wszystko jedno, jak to nazwiemy, najważniejsze, że ciasto fajnie się prezentuje i super smakuje. Inspiracją był
Smaczne ZdrowePrzepyszne mini serniczki to świetna, wiosenna propozycja na lekki i niezbyt słodki deser. Kruchy, ciasteczkowy spód, delikatna jak chmurka masa serowa oraz galaretka z malinami i
Mango Papajazaszaleć i upiec coś sam, co osobiście bardzo pochwalam. Chciał instruktarz na ciasto czekoladowe albo sernik, oczywiście oba w miarę proste. Tak się zastanawiałam jakie czekoladowe, albo który sernik? Najbardziej pasował mi ten ulubiony naszej Ani , ale jak się skupiałam na jednym czy drugim, zawsze czułam pewien niedosyt, że coś za mało. W końcu wpadłam(...)miksujemy. Bez ucierania, bez ubijania piany. Zwykłe dobre wymieszanie składników. Tortownicę ( moja 26 cm) smarujemy masłem i obficie wysypujemy bułką tartą. Na spód wykładamy ciasto czekoladowe, a na nie punktowo białą masę. Później delikatnie rozprowadzamy ją po wierzchu aby zakryć ciemne miejsca. To nierówne rozprowadzenie pozwoli nam uzyskać efekt pofalowania. Tam gdzie mniej twarogu, ciasto się bardziej
Dieta moja pasjaJedliście może ciasto solone z domowym karmelem? Pyszne, chodź nieco inne w smaku. Lubię eksperymentować a ten eksperyment zaliczam do udanych :) Idealne ciasto na chłodne jesienne
Kuchnia Paulettesformy do pieczenia utartym ciastem. Na utarte ciasto wylać masę serową. Na wierzch masy serowej utrzeć pozostałą część ciasta kakaowego. Ciasto serowe włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza na półtorej godziny. Ciasto po upieczeniu należy całkowice wystudzić. Sernik na kruchym cieście kakaowym Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując sernik na kakaowym spodzie. Sernik na kruchym cieście kakaowym Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 28 na 37 centymetrów. Ser biały, którego używamy tzw. twaróg kupmy już mielony. Jeśli jednak sięgniemy po ten w kawałku pamiętajmy aby go przemielić. Forma, w której pieczemy ciasto powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Lubisz serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz
mecooksDelikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do
Kuchnia Pokoleńbądź, to nie bez powodu jeden z ważniejszych składników sernika agarowego. Sam również długo zastanawiałem się, jak najlepiej do niego podejść i trochę eksperymentowałem z agarem, dobierając odpowiednie proporcje. Koniec końców zdecydowałem się skorzystać z przepisu na klasyczny sernik na zimno ze starych notesów. Dodatek piany z białek wydawał się obiecujący, bo dzięki niemu sernik jest delikatny(...)razu z formy i połóż do góry nogami na papierze do pieczenia. Obciąż delikatnie blaszką. Dzięki temu biszkopt będzie równy. Po ostudzeniu włóż go z powrotem do formy pokrytej papierem do pieczenia. Biszkopt możesz dodatkowo nasączyć wodą z sokiem z cytryny i cukrem. Sernik agarowy Białka oddziel od żółtek. Żółtka umieść w metalowej lub szklanej misie
Food SquareZa oknem ponura jesień, a ja postanowiłam moim ciachem przywołać trochę koloru lata, czyli pięknego, promiennego i ciepłego słonka. Mam nadzieję, że Wam
Życie zaczyna się w kuchni"Nie zna smaku prawdziwego życia, kto przez tunel samotności się nie przeczołgał". Edward Stachura Od jakiegoś czasu chodził za mną
My simple kitchentrzykrotnie zmielonego twarogu tłustego lub półtłustego 2 duże jajka (rozmiar XL) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 260 g mleka skondensowanego słodzonego opcjonalnie rodzynki lub skórka pomarańczowa Uwaga: budyń śmietankowy można zastąpić mąką, wówczas zamiast budyniu dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej, 1 łyżkę mąki pszennej i kilka kropli aromatu śmietankowego lub innego ulubionego. Spód sernika 150 g ciastek(...)rozpuści. Zdejmuję rondelek z ognia i dodaję aromat. Czekoladę mielę na pył w blenderze, dodaję do rondelka i mieszam, aż powstanie gładka masa. Szybki sernik z mlekiem z puszki udekorowany polewą czekoladową Jak zrobić sernik z mlekiem skondensowanym Wszystkie składnik umieszczamy w blenderze i miksujemy do chwili otrzymania płynnej, gładkiej, pozbawionej grudek masy. Zajmuje to średnio około dwóch
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadyniowy. Przepis znalazłam na www.mojewypieki.com i troszkę go zmodyfikowałam do swoich "bez cukrowych" potrzeb. Tak tak... nie ma tu ani trochę dodanego cukru (chyba, że ktoś się skusi na polewę z białej czekolady). To dyniowe cudo pieczone jest w kąpieli wodnej dzięki czemu sernik wyszedł rewelacyjny! Nigdy nie jadłam lepszego pod względem konsystencji. Jest delikatny, kremowy(...)masła. UWAGA! Trzeba też uważać aby masła nie było za dużo bo podczas pieczenia nam się całe wytopi i po papierze do pieczenia sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści. Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki i ugniatamy robiąc "boczki" - tzn. ugniatamy też
Jedzeniomania